Ifølge efterskolelærer Lisbeth Mikkelsen kan elevernes tid på efterskolen typisk inddeles i fem faser.
Foto: Jacob Ehrbahn

Ifølge efterskolelærer Lisbeth Mikkelsen kan elevernes tid på efterskolen typisk inddeles i fem faser.

Efterskoleliv

Efterskoleårets sociale cyklus består af fem faser

Fra det første møde, over vinterdepression, til afskeden. Lisbeth Mikkelsen har gennem sine 35 år som efterskolelærer fundet ud af, hvordan tiden på efterskoler typisk udspiller sig for eleverne.

Efterskoleliv

Fase 1: Det første møde

Mange elever starter med at være meget generte, usikre og meget stille nede i spisesalen. Eleverne skal lige orientere sig: Hvad er de andre elever for nogle? Hvem skal jeg bo sammen med? Og hvem skal jeg støtte mig til, når jeg får hjemve? Men efter en uge skal eleverne tysses på i spisesalen. Det er ren glæde over at lære en masse nye mennesker at kende, som får støjniveauet til at stige.

Fase 2: Venskaber etableres

I løbet af de første par måneder bliver de fleste elever meget trygge ved hinanden og skaber tætte venskaber. Det kommer hurtigt, fordi de bor så tæt sammen og deler alt, så er det svært at holde paraderne oppe ret længe. Eleverne begynder meget hurtigt at kramme hinanden godnat hver aften. De begynder at holde private fester sammen i ferier og weekender, og så der er mange, der bliver på skolen weekenden over for at hygge sig med hinanden.

Fase 3: Vinterdepressionen

Omkring november kommer ’novemberkuller’. Det bliver mørt, trist og vådt udenfor, og det indvirker på humøret. December er et lille lyspunkt over vinteren, hvor der er sang, lys og julepynt, men den lidt trykkede stemning kan godt fortsætte ind i januar. Eleverne har været på skolen et halvt år, så de kender hinanden rigtig godt, men der er også nogle, der synes, at der er uoverskuelig lang tid, til de skal hjem igen.

Fase 4: Forårsglæden

April og maj er forår og lys, og det føles, som om alle de tunge ting bliver lettere, og det giver et kæmpe energiboost til både lærere og elever. Der er høj energi og masser af udeliv. Mange bliver højstemte, begejstrede og glade for det hele. Men for nogle følges glæden også af en snigende nedtrykthed, fordi afslutningen nærmer sig – og tiden er præget af skriftlige og mundtlige prøver.

Fase 5: Afskeden

I de sidste uger hungrer eleverne efter at suge den sidste saft og kraft ud af efterskoleåret. Især i den sidste uge bliver eleverne lidt pivede. Særligt den sidste aften, hvor alle skal sige farvel til hinanden, fordi det er allersidste gang, at alle er samlet. Selv om de kommer til arrangementer for gamle elever på skolen og holder gensynsfester, så er det sidste gang, at alle er samlet på denne måde. Der er en helt særlig vemodig stemning, som er resultatet af, at året har betydet så meget for hver enkelt elev.

Kilde: Lisbeth Mikkelsen, lærer på Midtsjællands Efterskole gennem 35 år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce