0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Tine Harden
Foto: Tine Harden

Engang var de for bønder: Nu konkurrerer efterskolerne om fællesskab, nærvær, rejser og vilde oplevelser

Efterskoler forbindes i dag med aktiviteter, sammenhold og en tårevædet afsked. Men hvornår begyndte unge at flytte væk hjemmefra for at gå i skole, og hvem gik på efterskole for 100 år siden? Politiken har talt med professor og forsker i efterskolernes historie Johannes Nørregaard Frandsen om, ja, efterskolens historie.

FOR ABONNENTER

Den allerførste grundsten til efterskolen bliver lagt i anden halvdel af 1800-tallet. Det bliver kaldt højere bondeskole, senere fortsættelsesskole, og er en aftenskole for unge fra landbrugsfamilier. Dengang går langt de fleste kun i skole i syv år, og fortsættelsesskolen er derfor en mulighed for at forstærke sine danskkundskaber efter arbejdstid. Skolerne ligger spredt over hele landet og er selvstyrende. Det kan derfor være svært at sige, præcis hvornår de begynder at dukke op. Men de er siden inspireret af Grundtvig og højskolerne, som opstår i 1844, og menes derfor at have sit ophav samtidig.

Efter krigen bliver Danmark en del mindre end før. Den nye grænse til Tyskland løber langs Kongeåen og efterlader tusindvis af danskere i det nu tyske Nordslesvig. Men de dansksindede familier sender stadig deres unge over åen for at få undervisning i Danmark. I længden bliver det en lang rejse, og man grundlægger derfor skoler på den danske side af åen – i dag kaldes de for Kongeåskolerne. Det bliver de første efterskoler, hvor elever bor på skolen.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

For abonnenter

Annonce