0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Det var endda så grotesk, at pigerne selv skulle gøre rent på deres værelser, hvorimod der var nogle, som var ansat til at gøre rent hos drengene«

Vi ved alle sammen, hvad der var ikonisk og klichéer ved de forskellige årtier det seneste århundrede. Men hvad skete der egentlig på de danske efterskoler, da Vietnamkrigen sluttede, og da fåret Dolly blev klonet? Politiken har bedt tre tidligere efterskolelærere om at sætte et par ord på, hvordan tidsånden, stemningen, flirteriet, drukkulturen eller tøjstilen var i 1970’erne, 1980’erne og starten af 00’erne.

FOR ABONNENTER

»Jeg havde slet ikke regnet med, at det ville blive sådan, men det gjorde det. Det kommer jeg tilbage til. I 1968 startede jeg på den frie lærerskole, en på det tidspunkt meget progressiv uddannelse, som var rettet mod efterskoler og frie skoler. Og ved du hvad, der var gang i den. Det store oprør var i gang, nye tanker blev endelig tænkt højt, og en masse gamle lærere blev fyret, fordi, ja, nu skulle der ske noget nyt. Og det var jeg spændt på at komme ud og realisere, da jeg i 1974 blev ansat på en efterskole. Men det skulle vise sig at blive en svær omgang«.

»Da jeg startede, forlangte man, at eleverne skulle være på efternavn med lærerne, men det kunne jeg slet ikke have med at gøre. Efter et par snakke med ledelsen fik jeg dog lov til at hedde Lotte. Vi var kun to lærere ud af mange, som var på fornavn med eleverne. Resten var hr og fru«.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu