Til at begynde med lyder viceforstander Lone Kramer fra Zanzibar Højskolen i Tanzania som et hvilket som helst andet højskolemenneske med hjemsted i Grundtvigs fædreland.
Kvinden sidder imidlertid omtrent 7.300 kilometer fra sit hjemland og er i gang med at forklare, hvad det mon er for en størrelse, hun er daglig leder for. Lone Kramer taler om, at »viden, holdning og handling er ingredienserne i det holdningsbegreb, man kan kalde demokratisk dannelse«.
Hun erkender ligeud, at ordene svarer ret nøjagtigt til de fleste folkehøjskoler derhjemme, men hun er omvendt ikke i tvivl om, at Zanzibar Højskolens usædvanlige placering på Afrikas absolut sidste stop før Det Indiske Ocean repræsenterer en alternativ oplevelse i forhold til et traditionelt højskoleophold.
»Det, vi kan ekstra, er selve det, at vi er placeret et sted, hvor vi meget tydeligt kan se verdens ulighed. Vi kan se nogle af de konsekvenser, globaliseringen har for en befolkning. Du får sat et ekstra perspektiv på, hvem du er. Hvilke privilegier og hvilket ansvar du har. Ikke kun for dig selv. Fordi du som skandinav er så privilegeret, har du også ansvar for at handle på vegne af dem, der ikke selv er i stand til det«, siger Lone Kramer.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind