0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Selv om Elisabeth kan være 'pædagog-pinlig', er hun den, de unge helst vil tale med om fester, det første knald og fortrydelsespiller

4. november 2022
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pædagog Elisabeth Kaas Rutherford har et skarpt blik for de unge, som har brug for ekstra støtte. Og det har mange af medlemmerne i Klub Kvaglund, der ligger blandt boligblokkene i en af Esbjergs hårde bydele. Nu har hun vundet Politikens Pædagogpris.

Hallo, jeg har lige købt en ny scooter, men jeg kan først hente den på onsdag. Vil du se et billede af den, Elisabeth?«, spørger en af gutterne, mens han rækker sin telefon frem mod hende.

Hun løfter blikket og kigger på den lille skærm.

»Wow«, udbryder hun.

»Så må vi ikke håbe, den bliver stjålet. Ligesom den anden, du havde«, svarer Elisabeth Kaas Rutherford, mens en klukkende latter får hendes brystkasse til at hoppe.

Hun er pædagog i Klub Kvaglund, som ligger i den østlige del af Esbjerg. Et boligområde, der fra tid til anden er på listen over udsatte boligområder og parallelsamfund. Således har mange af de børn og unge, som kommer i ungdomsklubben, ikke haft den nemmeste opvækst.

»De har brug for voksne, der vil dem, ser dem og hører dem. Som viser omsorg og nærvær. De har brug for at tale nogle ting igennem, som de ikke helt har for vane, at man derhjemme sidder rundt om spisebordet og taler om. De unge bruger os tit til at tale om kærlighed og sex med. Ting, som de kulturelt set ikke er vant til, at man taler med sine forældre om. Så taler vi om deres første knald, om, hvad en fortrydelsespille er, og sådan noget«, forklarer Elisabeth Kaas Rutherford.

I klubben, som ligger på den lokale skoles matrikel, kommer børnene fra 4. til 6. klasse om eftermiddagen. Om aftenen er det 7., 8. og 9. klasse, som indtager lokalerne. Faktisk må de unge komme der, indtil de fylder 18 år.

Uanset hvilken aldersgruppe der hænger ud i klubbens køkken eller slænger sig i de sorte lædersofaer, har Elisabeth Kaas Rutherford et særligt ønske for Klub Kvaglund. Nemlig, at den skal være de unges fristed. Den ambition har hun tilsyneladende indfriet, for når klubbens unge skal svare på, hvad pædagogen er god til, svarer de nærmest enstemmigt, at hun er god at snakke med. For den evne har Elisabeth Kaas Rutherford vundet Politikens Pædagogpris.

»For nogle bliver det et mentalt frirum at komme her og grine med vennerne. Deres baggrund er jo lidt mere bøvlet, og vi har mange tunge sager og mange børn, der har det rigtig svært. Samfundet måler og vejer dem, men her kan vi give dem en pause«, siger hun.

Får de unge til at vokse

Normalt kommer der mellem 10 og 15 unge forbi klubben, som er åben mandag, tirsdag, onsdag og torsdag i aftentimerne. Da corona lagde skolerne og fritidstilbuddene øde, mistede klubben en del medlemmer, derfor gør de ansatte alt, hvad de kan, for igen at lande på 30-40 indskrevne.

I aften er fremmødet dog beskedent, fordi flere af de unge fejrer halloween andetsteds i Esbjerg. Til gengæld har Elisabeth Kaas Rutherford sørget for pizza til den håndfuld, som sidder rundt om bordet.

»Wow mand, du er sygt slayer i den der«, råber en af drengene, mens han tjatter til Melanie, som har sat en heksehat på hovedet og laver trutmund.

»Nå venner, er I klar på noget ’slik eller ballade’ i aften?«, spørger Rutherford.

For mig er det vigtigt, at jeg trods den store aldersforskel får lov at lege med. At være, som jeg er

»Jeg har fundet et sted, vi skal hen. En mand, der har bygget hele sin have om til noget gyseragtigt«, siger hun.

Og det gør Elisabeth Kaas Rutherford tit. Finder steder at tage hen med de unge. En gang imellem kører de til stranden for at vinterbade, tager på pigetur til gågaden eller i supermarkedet for at handle.

»Og så synes de altså, at jeg er lidt pinlig, når jeg sådan går rundt i Bilka og smalltalker lidt. Så kalder de mig ’pædagog-pinlig’. Ligesom ens mor er pinlig. Men for mig er det vigtigt, at jeg trods den store aldersforskel får lov at lege med. At være, som jeg er. Autentisk. Ellers fungerer den der relationsdannelse bare ikke, og så får de aldrig tillid til mig, hvis ikke de kan mærke mig«, forklarer hun.

Janus Engel
Foto: Janus Engel

Nogle gange har turene ud af huset et helt særligt formål, som forleden, da Elisabeth Kaas Rutherford og fem unge kørte hen til Netto i Storegade. Her havde en af drengene nemlig sin første vagt som kassemedarbejder.

»Så sagde jeg til de andre: »Lad os køre ned og handle hos ham«. Han var pavestolt, og jeg var pavestolt. Han var så god til at sidde der ved kassen. Sådan en tur bygger virkelig bro mellem de unge og styrker deres venskaber, og det har bare været fantastisk at se, hvordan han er vokset helt vildt af det job«.

For det er det, Elisabeth Kaas Rutherford kan, få de unge til at tro på sig selv, ved at hjælpe dem med jobansøgninger, rådgive dem om kærlighed, inddrage dem i fællesskabet. I Klub Kvaglund kommer mange af de unge med en tung rygsæk, og den kan Elisabeth lette lidt for dem.

Læs mere:

Indstil pædagog

 • Sådan indstiller du

  Du kan indstille en pædagog eller et pædagogteam til og med 25. september 2022.

  Fulde navn på den/de indstillede skal tydeligt fremgå, så vi ved, hvem der indstilles. Hvis der er tale om flere personer, anbefaler vi, at du noterer fulde navne i den uddybende fritekst nederst i indstillingsmodulet. Ved ’fornavn på pædagog’ kan du skrive ’team’ og ved ’efternavn på pædagog’ kan du skrive navnet på afdelingen eller institutionen.

  Vi gør opmærksom på, at du ikke kan indstille en hel afdeling eller institution, men kun teams der til hverdag arbejder som team. Hvis du ønsker at indstille samtlige personer i en afdeling eller institution, kan du i stedet indstille de ansatte som enkeltpersoner. Der må laves så mange indstillinger som muligt - dog ikke med den samme person flere gange.

  Når du har indstillet en pædagog eller et pædagogteam, bliver indstillingen sendt til godkendelse. Først når indstillingen er godkendt, fremgår den på vores Danmarkskort. Herefter vil du modtage en bekræftelse på indstillingen samt et diplom. Af hensyn til persondataforordningen opkræver vi ikke kontaktinformationer på den indstillede. Af samme årsag får den indstillede ikke selv besked herom. Du kan videresende diplomet til vedkommende, hvis du ønsker at give en kærlig reminder.

  Vi ønsker at give alle mulighed for at indstille og fortælle om en dygtig pædagog eller pædagogteam. Derfor har vi gjort det muligt at indstille anonymt. Dette ændrer ikke på den indstilledes chance for at blive nomineret - en anonym indstilling er bedre end ingen.

  Vi glæder os til at læse din indstilling!