Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

nøje udvalgt. Kasper Steen Pedersen er kemiker og har flere gange været udenlands for at tilegne sig højt specialiseret viden på universiteter, hvor der var eksperter på hans interessefelt. Foto: Joachim Adrian

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nørderne tager gerne ud i verden for at studere

Dem, der ønsker at specialisere sig, rejser ud for at nørde med deres niche.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kasper Steen Pedersen deltog engang på en konference, hvor han mødte en professor, der talte til ham, som om han intet havde forstået.

»Hvem tror han, han er«, tænkte Kasper Steen Pedersen, som er ph.d.-studerende i kemi.

Han arbejder i grænselandet mellem fysik og kemi, forklarer han. Og mens han har specialiseret sig, har det været naturligt for ham at rejse til andre universiteter i verden, der beskæftiger sig med netop det, der interesserer Kasper Steen Pedersen.

Derfor har han i løbet af sin studietid både været på det højt anerkendte amerikanske universitet Berkeley i Californien og på det mindre kendte universitet i Bordeaux.

»I Berkeley er det fremstilling af nye magnetiske materialer, som jeg også arbejder med. I Bordeaux er det målinger af en bestemt slags, de er eksperter i«, siger han.

Det var netop en professor fra Bordeaux, der havde talt så belærende til Kasper Steen Pedersen, og i sidste ende viste det sig, at professoren faktisk havde meget at lære fra sig.

Men det er ikke kun på konferencer, man kan finde eksperter, man får lyst til at studere hos. Ved at læse videnskabelige publikationer om forskning på områder, man interesserer sig for, falder man ofte over personer, der kan noget særligt på feltet. Altså de rigtige nørder, fortæller Kasper Steen Pedersen.

Derfra er der ikke langt til at opsøge vedkommende og eventuelt arrangere et ophold på den pågældende professors universitet.

»Jeg tror, der er et helt miljø omkring en bestemt forsker. En meget succesfuld professor vil bygge en stor kreds af forskere op omkring sig. Det er så typisk på grund af den professor, at man tager derhen. Det var sådan, det var for mig«, siger Kasper Steen Pedersen.

Nettet gør det nemmere

Grethe Bertelsen er prodekan for kandidatuddannelserne på Science på Københavns Universitet, og hun glæder sig over, at studerende som Kasper Steen Pedersen rejser ud i verden.

»Generelt er det en kæmpe fordel, at de studerende tager ud. Og det er en fordel, hvis de vælger de bedste universiteter for at kvalificere sig bedst muligt til et globalt arbejdsmarked«, siger Grethe Bertelsen, der nævner nettet som stedet, hvor man kan finde forskning om lige præcis den særlige niche, man interesserer sig for.

»Verden er simpelthen blevet mere global. Og vi har nogle rammer i dag, der støtter de studerende i at gøre det. Der er afsat tid til det i studiet, og det er målet, at man skal kunne rejse ud til udenlandske universiteter både på bachelor- og kandidatdelen«, siger Grethe Bertelsen.

Også Danmark har sin særlige tiltrækning. Tyske Florian Isermeyer tog hertil for at læse et kursus på CBS. Han stødte på det til en messe, hvor universiteter reklamerede for deres master-programmer.

»Dette program på CBS var temmelig unikt for Europa«, siger Florian Isermeyer, som tidligere både har været på udveksling i Canada, Schweiz og Sverige. Nu arbejder han på Novozymes uden for København som business development manager i andengenerations biobrændstoffer.

Han mener, at Danmark har en særlig profil, der er interessant for folk inden for hans fag.

»Jeg tror, at studerende, der er interesserede i miljø, bliver tiltrukket af Danmarks og især Københavns grønne profil. Det tiltrak i hvert fald mig«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden