Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Maria Bruun-Schmidt
Foto: Maria Bruun-Schmidt

se. Sørg for at komme rundt i det land, du læser i, lyder rådet fra Ida Rasmussen Züricho. Foto: Maria Bruun Schmidt

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To år i Kina skal gøre Ida attraktiv for kommende chefer

Som et stigende antal studerende tager Ida Rasmussen Züricho sin kandidatgrad i udlandet.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det ligner et dansk undervisningslokale. Det er det ikke.

Stikdåserne i lokalet ser anderledes ud, og over døren står ‘Exit’ med knudrede kinesiske tegn. Uret på væggen slår 9, ikke på sådan en tikkende måde, men mere i én bevægelse, og gæsteforelæseren fra CBS bladrer lidt febrilsk gennem nogle A4-ark.

Arkene er fyldt med billeder i pasfotostørrelse og navnene på de 14 studerende, som i dag sidder i den dansk-kinesiske klasse i Beijing og får undervisning på engelsk – og et kulturchok via en pegepind.

Gæsteforelæseren kigger undersøgende på rækken af billeder på A4-arket.

Her er også et billede af Ida Rasmussen Züricho. Den 24-årige dansker sidder lige over for ham i en ærmeløs rød kjole og ser på det PowerPoint om virksomheders sociale ansvar, som han har smækket op på et lærred.

I otte måneder har hun studeret kandidatgraden public management and social development på University of Chinese Academy of Sciences gennem Sino-Danish Center for Research and Education (SDC), som giver danske studerende mulighed for at tage en hel videregående uddannelse i Kina med et indbygget praktikophold.

Og som et stigende antal danskere tager Ida Züricho en hel videregående uddannelse i udlandet.

Antallet af danskere, som tager en hel uddannelse i udlandet er steget siden 2007 og er på bare et år (fra 2010-11) steget med over 7 procent fra 3.726 til 4.019 studerende.

Rent drikkevand på kinesisk

For Ida Rasmussen Züriochos vedkommende er det Kina, som er hendes base over to år. Et land i vækst og et stirrepunkt for verden. Også for den 24-årige dansker.

»Da jeg researchede på kandidatuddannelser, blev jeg nødt til at overveje, hvordan jeg kunne gøre mig selv attraktiv på arbejdsmarkedet i fremtiden. Det er jo ikke, fordi studerende generelt har enormt nemt ved at finde job, når de afslutter deres kandidat«, siger Ida Rasmussen Züricho, som fandt netop Kina attraktivt:

»Min erfaring fra andre job fortæller mig, at nærmest alle virksomheder har kontakt til Kina, og den her uddannelse gennem SDC giver mig to år til at lære den kinesiske kultur at kende og muligheden for at vende tilbage her til Kina, når jeg er færdig med min kandidat. Et halvt års udveksling føler jeg ikke ville være nok til at nå alt det«, siger Ida Rasmussen Züricho.

Et semester ville ifølge hende heller ikke være nok til at lære kinesisk, som hun i øjeblikket bliver undervist i både onsdag og fredag hver uge.

»At lære sproget bidrager også til at komme tættere på de lokale og den kinesiske kultur. Det vil også gøre mig attraktiv blandt virksomheder, når jeg kan sige, jeg kan kommunikere med kinesere«, siger Ida Rasmussen Züricho.

Allerede nu kan hun bruge sit kinesiske til at bestille rent drikkevand hjem i lejligheden, når beholderen er tom, eller fortælle, hvorfor hun kommer for sent til en morgentimes tai chi.

Efter otte måneder, hvor tungen har slået kinesiske knuder, kan hun nu også chit-chatte med rengøringskonen Ai. Hun kommer hver fredag eftermiddag for at støve af i lejligheden, og hun kan ikke et ord engelsk.

Kinesisk dynamik

Ida Rasmussen Züricho har aldrig fortrudt, at hun tog til Kina i to år for at tage hele sin kandidatuddannelse. Men det var en svær beslutning dengang, og flybilletterne blev ved at stige i pris, inden hun købte dem i sidste øjeblik.

»Jeg var faktisk i tvivl om det ret længe, for to år føltes som lang tid at tage væk fra min familie og alle mine venner. Jeg har aldrig været ude og rejse mere end tre måneder. Så det var ikke engang gået op for mig, at jeg skulle til Kina i to år, da jeg blev optaget på studiet. Det gik først op for mig ... jeg ved egentlig ikke, om det er gået op for mig endnu, for jeg synes tiden går så hurtigt!«, siger Ida Rasmussen Züricho, idet hun rækker ud efter en tår vand i en plastikflaske, der er bundet ind i grønne kinesiske tegn.

Hun drikker vand, mens hendes kinesiske sidekammerater drikker hjemmelavet te fra en medbragt termokande. De blonde, røde og brune lokker er byttet ud med sorte, og et brillestel hviler på alle de kinesiske næserygge i klasselokalet – dem er der 5 af i dag. Resten af de 14 elever er danskere.

Men det er netop forskellene på de kinesiske og danske studerende, som giver liv i klasselokalet, fortæller Ida Rasmussen Züricho. Det samme gør de både asiatiske og europæiske undervisere.

»Det giver rigtig meget dynamik i klasselokaler, når man er flere forskellige kulturer i samme rum. De kinesiske studerende kan spørge forelæserne ind til nogle helt andre ting end os danskere, fordi de ser tingene på andre måder«, fortæller Ida Rasmussen Züricho:

»Samtidig arbejder vi også med litteratur her, som ikke er skrevet af vesterlændinge. Det kan også være skrevet af en kineser. Og jeg tror, det er godt at blive udfordret på sine standpunkter og sit syn på verden; det er der nok mange vesterlændinge, som nogle gange kunne lære lidt af«, siger hun og smiler til Gup Jia Yue, som målrettet søger mod hendes skolebord.

»Hvordan går det så med halsen«, spørger den kinesiske pige, mens hun kigger intenst på Ida gennem brilleglassene. Guo Jia Yue måtte agere telefonisk førstehjælp i går, fordi Ida Rasmussen Züricho ikke vidste, hvor og hvordan hun skulle takle det kinesiske hospitalssystem.

Trods hjælpen måtte hun bruge to timer på at cykle forvirret rundt i området med ondt i halsen, fordi ingen forstod hende, da hun spurgte om vej, forklarer Ida Rasmussen Züricho til Guo Jia Yue og de to andre kinesiske studerende, som har samlet sig om bordet for at lægge øre til ulyksalighederne.

De ved også, det kan være svært for danskere at finde vej i Beijing. Husene bliver den ene dag cementeret op for at blive revet ned igen, vejene er små og kringlede, og facaderne har tendens til at ligne hinanden med deres grå og farveløse udtryk.

De kinesiske medstuderende Guo Jia Yue, Liu Fang og Lei spørger skiftevis ind til sygdomsforløbet, og det bemærker Ida Rasmussen Züricho.

»De kinesiske studerende er så betænksomme og hjælpsomme. Jeg føler, vi er kommet rigtig nær hinanden, efter at vi er startet på andet semester. Vi har fået et meget bedre sammenhold, vi stoler mere på hinanden og slapper mere af i hinandens samvær. Det tror jeg er svært at opnå, hvis man kun er her et semester«, siger Ida Rasmussen Züricho.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun følges med dem og resten af klassen forbi exitskiltet klokken 11.40 for at spise frokost på en café i byen. Ikke i kantinen. Her er for olieret mad.

»Og det er en af grundene til at forlade Beijing«, siger Ida Rasmussen Züricho, som bliver bakket op af utallige af de studerende på SDC, inklusive sine to rumboere.

»Det og så mest på grund af forureningen her, som er rigtig slem, og som også kan være en udfordring i sig selv ved at være studerende i Kina«, siger Ida Rasmussen Züricho, som fortæller, at hun ikke helt kan vide sig sikker på, hvor farlig forureningen i grunden er.

Hun kan mærke de miljøfremmede stoffer i slimhinderne og på sine kontaktlinser, som trækker sig sammen og bliver tørre. Det samme gør huden, mens hendes næse oftere stopper til, og hun skal rømme sig mere, fordi hun bliver tør i halsen.

»Hvis det er rigtig forurenet, går jeg helst ikke ud«, siger hun.

Men det gør hun i dag, og hun spiser et valnøddebrød og nogle ananas ude i byen. Frokostpausen er lang. Det er for at favne kinesernes behov for en middagslur, og sommetider kan det virke som utrolig lang tid for de danske studerende, fortæller Ida Rasmussen Züricho.

Men i dag er det meget belejligt, for så kan Ida Rasmussen Züricho og hendes gruppe lægge sidste hånd – over krummerne fra valnøddebrødet – på en præsentation, som de har arbejdet med i blandede grupper af kinesiske og danske studerende i to uger.

Med udgangspunkt i en kinesisk ngo skal de komme med løsningsforslag til de problematikker, som virksomheden måtte have med placering og virke i Kina. På den måde er uddannelsen i høj grad bygget op om praktiske forhold. Præsentationen skal grupperne fremlægge for klassen, gæsteforelæseren fra CBS og en lille dommerkomité, som blandt andet også favner Lili Wang, direktør for den kinesiske ngo.

Derfor betyder eftermiddagens præsentation en del for de studerende. Der er et diplom på højkant til vindergruppen.

Praktik i Shanghai

Seks timer efter præsentationen og ni etager over den kloaklugt, der siver lige ude foran deres lejlighedskompleks, flyder Ida og hendes sambo i Idas seng og nyder en Ferrero Roche som præmie for en andenplads ved eftermiddagens fremlæggelse.

De snakker om den praktikudveksling, som venter forude. Den skal foregå over et halvt år efter sommerferien og giver dem mulighed for at lære at bruge teori i praksis – hvilket netop også var en af grundene til, at Ida Rasmussen Züricho søgte mod SDC i Kina.

Sengesamtalen falder over de samtaler, som de netop begge har haft med nogle potentielle praktiksteder.

»Jeg var så nervøs; jeg styrtede hjem fra skole for at nå mit interview. Men det gik virkelig godt, synes jeg; vi havde en god connection«, fortæller Ida veninden, mens hun folder guldpapir af chokoladekuglen, som hun putter i munden.

Praktikpladsen er i Shanghai, og Ida Rasmussen Züricho har brugt meget tid på at gøre sig selv attraktiv ved at foreslå nogle projekter, som hun kan give sig i kast med for virksomheden. Blandt andet hvordan man kan nå ud til patienter i det kinesiske samfund, som ikke har kultur for at opretholde patientforeninger. Det tager meget energi.

»Vi bruger virkelig mange timer ud over vores studier på sådan nogle ting. Når man sidder i Kina, er det ikke nødvendigvis nemt at tage kontakt til de her virksomheder. Deres hjemmesider er på kinesisk, og nettet er så langsomt her i nogle perioder. Og nogle gange kan det alene være svært, hvordan man skal formulere sig på en mail på den rette måde. Det hele tager meget tid og energi og kan være ret frustrerende«, siger Ida Rasmussen Züricho. Hun sætter sig ved computeren en meter fra sengen for at skrive nogle ting rent fra samtalen, og så skal hun sende dagens sidste mail.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SE OGSÅ

Det tager akkurat så lang tid, som det tager for mørket at trænge ind fra gaden gennem det store vindue og gøre rummet sort. Her sidder Ida Rasmussen Züricho i lyset fra en sparepære og formulerer sig i engelske vendinger, som hun sletter igen. Hun håber brændende, at praktikpladsen giver hende en pote for det hårde slid.

»Det er min førsteprioritet at få en praktikplads i Kina, det betyder ikke så meget hvor i landet. Det kan være, jeg bliver nødt til at udvide mit perspektiv til Asien, og det ville være ærgerligt, for så bliver jeg nok revet lidt ud af det. Så vil jeg både miste noget af sproget og kulturen. Og det er jo ikke meningen«, siger Ida.

Hvad Ida skal bruge sin kandidatuddannelse til i sidste ende har hun overvejet meget. Men det kommer meget an på, om hun får et job.

»Jeg tror gerne, jeg vil arbejde i en multikulturel virksomhed i Danmark – det er måske, fordi jeg nogle gange savner Danmark her – men det er der også gode muligheder i. Men jeg ville ikke sige nej til at arbejde i udlandet i en periode – tværtimod. Og helt klart gerne i Kina!«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden