Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Løsning. Studerende og universiteter arbejder på højtryk for at finde løsninger, der kan sikre praktikken inden for rammer af den nye fremdriftsreform.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Løsning. Studerende og universiteter arbejder på højtryk for at finde løsninger, der kan sikre praktikken inden for rammer af den nye fremdriftsreform.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studerende og minister: Giv fuld merit for praktik

De studerende vil have flere studiepoint for deres praktikperiode.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fremdriftsreformen kommer snigende, og den har trukket en række af praktiske udfordringer med sig.

En af dem er muligheden for at komme i praktik, mens man læser en bachelor eller en kandidat-uddannelse.

De Studerendes Fællesråd (DSF) og Sekretariatschef på CBS (Copenhagen Business School) frygter, at udsigten til at dumpe fag vil få de studerende til at fravælge praktikken på trods af, at alle involverede parter mener, at praktik er en essentiel del af de studerendes uddannelse.

LÆS OGSÅ

DSF og CBS er enige om, at fremdriftsreformen er skyld i praktikproblemet, men de er i den grad uenige om løsningen.

På den ene side vil DSF hæve antallet af ECTS-point, som de studerende optjener i en praktikperiode. På den anden side mener CBS, at de studerende skal tage i praktik og sluge det faktum, at de måske dumper nogle eksamener.

CBS: Vi vil ikke fjerne praktikken
En praktikperiode giver i udgangspunktet 15 af de såkaldte ECTS-point, men for at bestå et semester skal den studerende bruge 30 point. Før reformen kunne den studerende tage de 15 point på et andet tidspunkt, hvor det passede bedre. Eventuelt ved at forlænge sin uddannelse med nogle måneder.

Med den nye reform bliver hver enkelt studerende automatisk tilmeldt 30 ECTS-point per semester uanset hvad. Det betyder, at hvis den studerende er i et praktikforløb, der varer et semester, men kun giver 15 point, vil personen dumpe de resterende 15 point med mindre, man kan læse fag ved siden af sin fuldtidspraktik eller i sin sommerferie.

Et bredt forlig i Folketinget står bag reformen, der har til formål at få de studerende hurtigere igennem uddannelsen.

Men ifølge sekretariatschef på CBS Wilbert van der Meer skal de studerende ikke hurtigere igennem på bekostning af praktikken.

»For at leve op til regeringens regler om, at vi inden for fem år skal skære 4,6 måneder af de studerendes studietid i gennemsnit, kunne det være en fordel for os at fjerne praktikken eksempelvis, fordi vi ved, at den er med til at sinke de studerende. Men vi vil hellere lade være med at leve op til målene og tage imod bøder fra staten, end vi vil fjerne praktikken fra de studerende«, siger han.

Ministeren: Fuld merit er en god ide
Hos DSF er man meget enig i, at praktikken skal blive. Formand Jakob Ruggard foreslår, at universiteterne og virksomhederne sætter sig sammen for at skabe endnu bedre rammer for praktikken. Det skal give de studerende mulighed for at få fuld merit for deres praktik og dermed undgå at læse i sommerferien eller dumpe eksamener.

»Det handler om at få forpligtet virksomhederne på, at praktik ikke bare er at stille en masse studerende til deres rådighed, som de kan bruge efter behag. Det at have en akademisk praktikant handler om at have ressourcerne til at tage hånd om den studerendes læring. Og så skal man lave nogle mere detaljerede aftaler og kontrakter samt et beredskab, som sikrer, at der bliver fulgt op på aftalerne. Man skal sørge for, at praktikken på kandidaten reelt set svarer til en fjerdedel, hvis den skal give 30 ects-point«, siger formanden.

Han får opbakning fra uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

»Jeg synes, at praktikophold, som er fyldestgørende og bidrager til, at de studerende får den gode kontakt med erhvervslivet, skal være fuldt meriterende. Men den beslutning ligger ikke hos mig. Den ligger hos de forskellige studienævn ude på universiteterne«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Praktikken må ikke fylde for meget
Men den løsning møder ikke opbakning hos sekretariatschefen på CBS.

»Kvaliteten kan godt øges. Og det kan den blandt andet ved at sikre bedre sammenhæng mellem teorien fra universitetet og praktikken i en virksomhed. Men to år er ikke særlig lang tid til at lære det teoretiske, man skal kunne. Studerende skal nå meget på to år. Hvis vi skulle afsætte en fjerdedel til praktik, synes vi ikke, at vi kan opfylde de mål, vi i øvrigt har«, siger Wilbert Van Der Meer.

I dag er det allerede muligt på nogle uddannelser at få fuld merit for sin praktik. På statskundskab i København kan de studerende opnå 30 point - altså fuld merit - på et semesters praktikophold.

»Vi synes, det giver god mening at give de studerende mulighed for at få 30 ECTS-point for en praktiperiode. Det giver dem mulighed for at bruge det, de har lært i praksis og samtidig holde sig inden for semesterets rammer, så de ikke bliver forsinkede i deres uddannelse«, siger Anders Wivel, studieleder for statskundskabsuddannelsen ved Københavns Universitet.

Arbejde til 30 point skal udløse 30 point

I studienævnet for statskundskab har de netop besluttet, at de studerende skal aflevere to opgaver, hvis de ønsker at få fuld merit for deres praktikperiode fra foråret 2015.

En opgave skal laves i samarbejde med praktikstedet, hvor man gør brug af sin faglige baggrund fra universitetet. Opgaven kan eksempelvis være et notat i et ministerium eller en app i en konsulentvirksomhed.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den anden opgave skal afleveres til universitetet. Her skal den studerende gøre brug af begreber og teorier fra uddannelsen til at reflektere over det udførte arbejde i praktikken.

»Vi beder de studerende om at levere et akademisk produkt og sikrer, at de lægger timer, der svarer til 30 point, derfor synes vi også, det er rimeligt at give dem 30 point for det«, siger Anders Wivel.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden