Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Retten. Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen mødes med Camilla Helbo i Østre Landsret for at dele ud af sin viden om livet efter jurastudiet.
Foto: Finn Frandsen

Retten. Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen mødes med Camilla Helbo i Østre Landsret for at dele ud af sin viden om livet efter jurastudiet.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Advokatjobbet er en livsstil

Er man villig til at arbejde hårdt, kan man se frem til spændende slag i retten.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad os lave en Michael Laudrup: Han skyder, nej ... han venter ... det er genialt, det der«.

Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen laver ivrige fagter, mens han imiterer Svend Gerhs og fortæller jurastuderende Camilla Helbo om vigtigheden af taktiske overvejelser i en straffesag.

Under den nyligt afsluttede hackersag mod firmaet CSC var Michael Juul Eriksen forsvarer for den 21-årige danske tiltalte, der sammen med sin svenske medsammensvorne blev kendt skyldig i hackerangrebet i 2012.(fakta-2]

»Min klient havde sendt nogle informationer ud i en chat, som blandt andet bestod i nogle brugernavne og kontaktoplysninger på ansatte i CSC. Anklageren mente, at min klient havde gjort noget ulovligt for at få fat i de oplysninger, han sendte videre«, fortæller Michael Juul Eriksen.

Den 21-årige dansker påstod dog hårdnakket over for sin advokat, at oplysningerne ikke var fundet på ulovlig vis.

»Så vis mig, hvor man kan finde dem«, sagde Michael Juul Eriksen til ham.

Den danske hacker gav sin advokat navnet på en hjemmeside, som indeholdt en database med en række gamle hjemmesider. Og på to minutter havde Michael Juul Eriksen selv fundet oplysningerne, som anklageren mente var fremskaffet på ulovlig vis.

»I sådan en situation har man jo lyst til at løbe hen til dommeren og råbe: Hør lige her. Det er forkert, det der. Men der skal man have overblik og vente til det rigtige øjeblik, hvor skadeeffekten af oplysningerne er størst«, siger han.

Han holdt på oplysningerne en uge. Indtil dagen, da sikkerhedschefen for CSC skulle afhøres i retten.

»Nu skulle han bare sige, at oplysningerne var ulovligt fremskaffet. Og det gjorde han. Så satte jeg min computer til, og med tre klik fandt jeg oplysningerne frem i retten«.

»Den slags taktiske overvejelser skal man gøre sig hele tiden, og det er ikke noget, man lærer på studiet, som det er i dag«, siger han.

Sociale evner er afgørende

Camilla Helbo lytter intenst efter, mens Michael Juul Eriksen går videre og forklarer, hvor vigtigt det er med menneskelige egenskaber, når man skal være advokat.

»Hvis jeg sad og skulle ansætte en hos mig, og jeg havde to kandidater. En med høje karakterer, men dårlig menneskelig kontakt. Og en med levere karakterer og god menneskelig kontakt. Så ville jeg altid prioritere den menneskelig kontakt højest«, siger Michael Juul Eriksen og fortsætter.

»Hvis du sidder med en klient, skal du kunne snakke på hans niveau, og klienten skal være tilfreds med det, du laver. Det er næsten det vigtigste, og du kan være en nok så god teoretiker, men hvis klienten ikke er tilfreds og fyrer dig, kan det være lige meget. På den måde er der langt imellem studiet og virkeligheden«, synes han.

Jeg har ikke selv nogen hobbyer. Det er der ikke tid til

Camille Helbo nikker samtykkende. Hun savner også noget mere praktisk på studiet, der forbereder en på de mennesker, man skal ud og møde.

»Det er også det menneskelige aspekt ved juraen, der tiltaler mig. Det kunne være fedt, hvis man kunne komme ud i praktik i løbet af studiet. Nogle gange kan det godt blive sådan lidt, at vi lærer det her fag, så vi kan gå til eksamen og få en god karakter, og så kan man ikke huske ret meget af det bagefter. Det er her, at det virkelig kan være godt med et studiejob«, mener hun.

Gode karakterer er en vigtig del af jurastudiet, mener både Camilla Helbo og Michael Juul Eriksen. Men forsvarsadvokaten advarer også imod, at man ikke fokuserer for ensidigt på karaktererne, selv om de fyldte meget for ham selv, dengang han sad til forelæsninger på Aarhus Universitet.

»Når du lever i studieverden, fokuserer du på karakterer. Jeg sidder en gang imellem og skal ansætte nogen, som jeg skal bruge om en måned, men de vil bruge 3 måneder på deres speciale, fordi det er vigtigt for dem, om de får 10 eller 12, men det kommer altså ikke til at betyde noget for deres fremtid«, siger han.

Camilla Helbo supplerer.

»Jeg tror nogle gange, at man glemmer det lidt på jurastudiet. Mange går så benhårdt efter de høje karakterer, at man glemmer at vedligeholde de andre kompetencer. Folk kan godt blive lidt ensporede«, siger hun.

Find din egen studiemodel

Michael Juul Eriksen fortæller, at hvis han skulle gøre studiet om i dag, ville han bruge mindre tid på at komme til alle timer og sidde og stirre på en underviser. I stedet ville han studere mere selv og spørge læreren til råds, når han løb ind i domme og paragraffer, han ikke kunne forstå.

»Det gav god samvittighed at sidde til timerne. Men mange sidder der af pligt uden at lære noget. Det er vigtigt, at man har modet til at sige: Hvordan lærer jeg det her bedst? Og så gøre det på sin egen måde«, siger han.

Camilla Helbo bryder ind med en kort kommentar fra det virkelige liv.

»Folk var meget engagerede i starten, men som tiden skrider frem, kan man se flere og flere på Facebook til forelæsningerne«, griner hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Camilla Helbo gør ellers, hvad hun kan, for at holde for at holde trit med virkeligheden ved siden af studiet. I weekenderne står hun i Illum, og til hverdag sidder hun dels på et advokatkontor, der arbejder med køb og salg af fast ejendom, dels underviser hun yngre jurastuderende i studieteknik og læringsproces. Derudover er hun frivillig juridisk rådgiver i Frelsens Hær.

»Man kan godt se på mine karakterer, at jeg laver meget ved siden af studiet«, siger hun.

Men ifølge Michael Juul Eriksen er det rigtig godt at holde trit med livet uden for auditoriet, så man ikke forfalder til det beskyttede universitetsmiljø.

Forsvarsadvokaten har selv undervist meget. Blandt andet da han læste jura og ligesom Camilla Helbo underviste yngre studerende. Men også som færdiguddannet har han undervist på kurser for andre advokater og på universitet.

»Undervisningserfaring er helt vildt godt. Man udvikler sig meget ved at stå i en situation, hvor man skal formidle til andre. Særligt inden for strafferet er det vigtigt, men også i andre retninger vil du hele tiden stå i en situation, hvor du skal sælge en idé eller et budskab til andre«, siger han.

Jobbet skal være en livsstil

Og selv om Camille Helbo føler, hun har rigeligt at se til med fire jobs ved siden af studiet, kan hun ifølge Michael Juul Eriksen godt forberede sig på, at det virkelige liv som advokat er hårdere og mere tidskrævende end studiet.

»De studerende er vant til, at når skal op til eksamen i formueret, får de 20 bilag og bliver stressede over det. Prøv lige at sammenlign det med at blive sat til at bære en sag ind i tre flyttekasser med 8.000 sider, som skal læses til på fredag, hvor der er møde med klienten«, siger han.

Michael Juul Eriksen fortæller, at de advokater, der arbejder for ham, har rigtig travlt og er online hele tiden. Selv har han gjort sit arbejde til sin livsstil, og det skal man være parat til, hvis man vil være strafferetsadvokat, mener han.

»Når det kommer til stykket, er der bare ikke ret mange, som kan klare det. Nogle vælger nærmest, at de hellere vil gå arbejdsløse eller finde sig et mindre krævende job. Min fornemmelse er, at viljen til at have jobbet som en livsstil er faldende«, siger han.

»Men bliver folk stressede, fordi de ikke har prøvet at have et arbejde før?«, vil Camille Helbo vide.

»Ja, til dels. Jeg tror, mange bliver overraskede, når de kommer ud i virkeligheden. Der er meget at lave, og der er mange sager, man skal tage sig af. Det er også et pres, at man lige pludselig er ansvarlig for andre mennesker. Hvis jeg laver en fejl, går det ud over min klient«, siger han.

Michael Juul Eriksen har også måttet bringe visse ofre for at nå dertil, hvor han er i dag. I sin studietid gik han stort set ikke i byen med kammeraterne, og i dag har han ikke tid til meget andet end jobbet.

»Jeg har ikke selv brug for verdens største vennekreds. Men jeg kan se på dem, der har, at det kan være svært. De folk, jeg har har ansat, har måttet skære ned på de ting, der ligger ud over arbejdet. Jeg har ikke selv nogen hobbyer. Det er der ikke tid til. Jeg løber så en del, fordi det renser hovedet og giver mig overskud«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Camilla Helbo lader ikke til at virke skræmt over arbejdsmængden, og Michael Juul Eriksen bløder da også lidt op til sidst.

»Det er ikke sådan, at man skal arbejde alle aftener og hver weekend. Men man skal stå klar, når det sker, kaste sig ind i det og ikke stille sig tilfreds, før man har lavet det bedste stykke arbejde, der kan laves«, siger han.

Er du parat til sådan en livsstil, Camilla?

»Hvis jeg finder noget, jeg virkelig brænder for, vil jeg gerne, men så skal det også være, fordi det er vanvittig spændende«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden