Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ideer. Virksomheder skal se studerende som en kilde til ideer - ikke som folk, der tager kopier, siger uddannelses- og forskningsministeren.
Foto: Cecilie Smetana (arkivfoto)

Ideer. Virksomheder skal se studerende som en kilde til ideer - ikke som folk, der tager kopier, siger uddannelses- og forskningsministeren.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uddannelsesministeren: Praktik skal fylde mere på studier

Ministeren ønsker en fælles indsats fra virksomheder og uddannelser.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Praktik er – eller burde være – en essentiel del af mange uddannelser. Det mener en række af de studerende og deres fremtidige kollegaer, som vi har talt med. Flere af dem mener, at der er for langt mellem studiet og den virkelighed, som de studerende skal ud i.

I løbet af 2015 kommer Danmarks Akkrediteringsinstitution med en analyse, som blandt andet skal se på, hvordan man i højere grad kan sikre, at de studerende får et tilstrækkeligt fagligt udbytte af deres praktikophold.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) lægger dog allerede op til øget fokus på praksis.

»Alle studerende skal tilegne sig kompetencer på studiet, som de kan bruge ude i praksis. Derfor skal uddannelserne også gøre noget for, at det kommer til at ske. Det er der nogle, som er rigtig gode til, og nogle, der skal arbejde med. Men det handler ikke kun om praktik. Undervisningen på studiet skal også have relevans for det arbejde, den studerende skal udføre i praksis. Det kan for eksempel realiseres gennem cases, som de studerende kan lave i samarbejde med virksomhederne. Det er også det, jeg hører fra begge parter, at de gerne vil«, siger ministeren.

Mere praksis i timerne

Hvordan får vi så det?

»Vi skal nu have en dialog med uddannelsesinstitutioner om, hvordan det praktiske element kommer til at fylde mere. Vi har allerede taget et skridt på vejen med vores gennemsigtighedsforslag. Det består af en digital platform, hvor kommende studerende kan se en masse om jobmuligheder, løn, ledighed og evalueringer fra tidligere og nuværende studerende på en specifik uddannelse. Næste skridt er naturligvis, hvordan uddannelserne i højere grad kan tilrettelægge undervisningen, så der er flere praksisorienterede opgaver. Og hvis der er nogle barrierer der, hører jeg meget gerne om det. Ellers håber jeg, at de selv byder ind og sætter det i gang«

Hvor ligger virksomhedernes ansvar?

Det, jeg hører fra virksomhederne, er, at de studerende er for fremmedgjorte over for, hvad virksomhedernes projekt er

»Det er klart, at virksomhederne skal kigge på bundlinjen, men de skal også have et sigte, der rækker længere ud. Hvis de vil have den bedst kvalificerede arbejdskraft, skal de byde ind med, hvad de har brug for. Når det er sagt, er det vigtigt, at virksomhederne ikke kun har øje på, at de studerende lærer det, som den specifikke virksomhed har brug for. De skal indgå i et mere generelt samarbejde med uddannelserne, der sikrer, at de studerende kan gå direkte ud i en virksomhed, når de afslutter studiet«.

Studerende er fremmedgjorte

»Det, jeg hører fra virksomhederne, er, at de studerende er for fremmedgjorte over for, hvad virksomhedernes projekt er. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne i tilrettelæggelsen af både studiet og praktikforløbne kommer med ideer til uddannelserne. Det er jo en investering i deres egen fremtid. Det er vigtigt, at de tænker på den studerende som en ressource, der kan bidrage med ideer, og ikke som en, der kan tage fotokopier«.

Hvilken effekt tror du, fremdriftsreformen vil få på praktik i fremtiden?

»Jeg hører, at studerende er bekymrede for, om de kan nå det, og om praktik kan blive studieforlængende. Og der er min appel meget meget kraftig: Praktik skal være en integreret del af studiet. Jeg håber, at studienævnene vil være mere åbne over for at kreditere praktikken med fuld ECTS-point (30 uddannelsespoint). Så er der måske en overgangsperiode nu her, hvor nogle studerende må bruge noget af den lange sommerferie på at indhente de point, som de ikke fik med i praktikken«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden