0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Et bofællesskab, der tænker stort

I opfinder-bofællesskabet Nest koster det kun en fællesmiddag at få sparring på sin nyeste idé.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Melissa Kühn Hjerrild
Foto: Melissa Kühn Hjerrild

sparring. Jannik Lønstrup (th.) har opfundet et spil, der øger skoleelevers viden om energiforbrug.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De kalder det selv verdens billigste konsulenthjælp.

For det koster kun tre lasagner at samle bofællesskabet Nest om spisebordet for at teste den nyeste idé. Denne søndag aften fylder duften af bagt ost og tomatsovs køkkenet i bofællesskabet i indre København og lokker en god del af de i alt 21 beboere frem fra deres værelser.

Som de sidder der, bænket om et aflangt bord, sultne og bevæbnet med kniv og gaffel, ligner de et hvilket som helst andet bofællesskab i København. Med fælleskøkken, lounge-områder med kæmpepuder og en stemning af fælles tømmermænd og hemmeligheder fra julefrokosten dagen før.

Men kigger man nærmere på de unge mennesker, bliver det hurtigt klart, at vi er havnet i et anderledes bofællesskab end det gennemsnitlige. Mads Emil Matthiesen placerer en skål med salat på bordet, mens han spørger sin sidemand, om han har fået »debriefet sit element«. Selv har han opfundet en fintfølende hjertemåler, men lige nu er han mere interesseret i at høre om bofællens forretningsplaner i Singapore.

LÆS ARTIKEL

To gavmilde stykke lasagner lander på deres tallerkener, serveret af dagens kok, beboer David Kofoed. Ud over at være ph.d.-studerende har han opfundet et digitalt system, der lader universitetsstuderende rette hinandens opgaver.

Alle omkring middagsbordet, undtagen en enkelt kæreste, er opfindere og iværksættere. De får ideer. De hjælper og støtter hinanden i at udføre dem. Og de bor sammen.

»Da jeg flyttede, herind fandt jeg ud af, hvor lidt jeg egentlig ved. Der er altid nogen her, som kender metoden til at løse et problem. Eller markedsføre et produkt. Fordi de selv har gjort det før«, siger Jannik Lønstrup.

Opfindelse for fremtiden

Han er 27 år og studerer digital medieteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Men ligesom de øvrige beboere i bofællesskabet Nest er han mere end en studerende med næsen i bøgerne. Han bruger de fleste af sine vågne timer på sin opfindelse Enact. Sammen med en studiekammerat har han skabt et digitalt undervisningsmateriale, hvor eleverne gennem leg, spil og konkurrencer skal finde ud af, hvordan de kan sænke deres skoles energiforbrug.

De skal for eksempel først måle, udregne og tegne grafer over, hvor meget energi deres skoles colaautomat bruger. Dernæst skal de overveje, om det er i orden, at dens årlige energiforbrug er lige så stort som en husstands. Endelig skal de finde på en løsning, der kan skære ned på forbruget.

»Det er fedt at lave noget, som kan have impact i fremtiden. Som måske kan ændre noget og gøre en forskel«, siger Jannik Lønstrup.

Når man flytter ind her, finder man ud af, at det er sjovere at have nogle at snakke om