sparring. Jannik Lønstrup (th.) har opfundet et spil, der øger skoleelevers viden om energiforbrug.
Foto: Melissa Kühn Hjerrild

sparring. Jannik Lønstrup (th.) har opfundet et spil, der øger skoleelevers viden om energiforbrug.

Studieliv

Et bofællesskab, der tænker stort

I opfinder-bofællesskabet Nest koster det kun en fællesmiddag at få sparring på sin nyeste idé.

Studieliv

De kalder det selv verdens billigste konsulenthjælp.

For det koster kun tre lasagner at samle bofællesskabet Nest om spisebordet for at teste den nyeste idé. Denne søndag aften fylder duften af bagt ost og tomatsovs køkkenet i bofællesskabet i indre København og lokker en god del af de i alt 21 beboere frem fra deres værelser.

Som de sidder der, bænket om et aflangt bord, sultne og bevæbnet med kniv og gaffel, ligner de et hvilket som helst andet bofællesskab i København. Med fælleskøkken, lounge-områder med kæmpepuder og en stemning af fælles tømmermænd og hemmeligheder fra julefrokosten dagen før.

Men kigger man nærmere på de unge mennesker, bliver det hurtigt klart, at vi er havnet i et anderledes bofællesskab end det gennemsnitlige. Mads Emil Matthiesen placerer en skål med salat på bordet, mens han spørger sin sidemand, om han har fået »debriefet sit element«. Selv har han opfundet en fintfølende hjertemåler, men lige nu er han mere interesseret i at høre om bofællens forretningsplaner i Singapore.

LÆS ARTIKEL

To gavmilde stykke lasagner lander på deres tallerkener, serveret af dagens kok, beboer David Kofoed. Ud over at være ph.d.-studerende har han opfundet et digitalt system, der lader universitetsstuderende rette hinandens opgaver.

Alle omkring middagsbordet, undtagen en enkelt kæreste, er opfindere og iværksættere. De får ideer. De hjælper og støtter hinanden i at udføre dem. Og de bor sammen.

»Da jeg flyttede, herind fandt jeg ud af, hvor lidt jeg egentlig ved. Der er altid nogen her, som kender metoden til at løse et problem. Eller markedsføre et produkt. Fordi de selv har gjort det før«, siger Jannik Lønstrup.

Opfindelse for fremtiden

Han er 27 år og studerer digital medieteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Men ligesom de øvrige beboere i bofællesskabet Nest er han mere end en studerende med næsen i bøgerne. Han bruger de fleste af sine vågne timer på sin opfindelse Enact. Sammen med en studiekammerat har han skabt et digitalt undervisningsmateriale, hvor eleverne gennem leg, spil og konkurrencer skal finde ud af, hvordan de kan sænke deres skoles energiforbrug.

De skal for eksempel først måle, udregne og tegne grafer over, hvor meget energi deres skoles colaautomat bruger. Dernæst skal de overveje, om det er i orden, at dens årlige energiforbrug er lige så stort som en husstands. Endelig skal de finde på en løsning, der kan skære ned på forbruget.

»Det er fedt at lave noget, som kan have impact i fremtiden. Som måske kan ændre noget og gøre en forskel«, siger Jannik Lønstrup.

Når man flytter ind her, finder man ud af, at det er sjovere at have nogle at snakke om growth hacking med end det seneste afsnit af ’Paradise Hotel’

Han begyndte på projektet, kort efter at han var flyttet ind i Nest. Siden har succesen taget fart, og udviklingen af Enact får nu støtte af Undervisningsministeriet. Både Aarhus og Københavns Kommuner har taget imod tilbuddet om at bruge materialet i undervisningen på kommuneskolerne. Det var ikke sket uden bofællesskabet, siger Jannik Lønstrup.

Beboerne, der er mellem 22 og 38 år, har nemlig en »begejstring« for iværksætteri. Nogle er studerende, mens andre allerede har etableret et firma. Den mangfoldige sammensætning betyder brugbar erfaring og nye perspektiver at trække på. Det indgyder mod.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da Jannik Lønstrup overvejede at gøre Enact til sit speciale, syntes hans familie, at det var en bedre idé at skrive om et stort relevant firma, hvor han kunne få en fod indenfor.

Det kunne betyde et job, når han var færdig med sin uddannelse. Hans bofæller derimod rådede ham til at følge sit entreprenørhjerte og gå videre med sin opfindelse.

»De folk, der bor her, de tænker stort, og det får mig til at turde tænke stort«, siger Jannik Lønstrup.

Da Jannik Lønstrup og hans makker først kom på ideen, forestillede de sig den udført som en app. Men nu, et år efter at Jannik Lønstrup flyttede ind i Nest, er Enact vokset til en landsdækkende webportal med målsætningen, at alle skoler i landet forpligter sig til at skære ned på deres energiforbrug.

»På sigt håber jeg at brede ideen ud til samtlige C40-byer. Så ideen bliver international«, forklarer Jannik Lønstrup med et smil.

Berigende fagligt fællesskab

Ved middagsbordet bliver der flittigt skovlet lasagne og grøn salat op på tallerknerne, og indimellem rammer beboerne emner, som det bliver svært for udenforstående at følge med i. Man skal være inde i en særlig verden for at forstå, hvad de taler om, anerkender de. De fleste har prøvet at bo sammen med andre, før de havnede i Nest.

»Men når man flytter ind her, finder man ud af, at det er sjovere at have nogle at snakke om growth hacking med end det seneste afsnit af ’Paradise Hotel’«, siger David Kofoed.

Ud over tilfældig snak over morgenmaden sørger bofællesskabets beboere også for jævnligt at invitere hinanden og iværksættere udefra til ’booster dinners’. Over god mad og drikke forklarer man sin idé, trækker på hinandens netværk eller beder om hjælp til at løse en hårdknude i et allerede søsat projekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis man satte alle folkene i Nest sammen i et firma, ville det være et stærkt hold«, lyder det fra et sted ved middagsbordet.

Mads Emil Matthiesen svarer grinende:

»Men vi ville nok være lidt for mange, der insisterede på at være ceo«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce