Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

forsøgskanin. Robotarmens skanning styres med et joystick og testes her på ingeniør-studerende Andreas Lauridsens mave.
Foto: Kåre Viemose

forsøgskanin. Robotarmens skanning styres med et joystick og testes her på ingeniør-studerende Andreas Lauridsens mave.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Robotarm skal revolutionere ultralydskanningen

Søren Pallesen vil revolutionere ultralydsskanninger med en fjernstyret robot, som kan skanne patienter på afstand og mindsker belastningen for lægerne.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Andreas, er du okay?«.

Søren Pallesen råber bekymret ud af lokalet på Ingeniørhøjskolen i Aarhus.

I et rum længere nede ad gangen ligger ingeniørstuderende Andreas Lauridsen på en briks. Hans blottede maveskind er smurt ind i en blævrende blålig gelé, og en lille hvid skanner bliver presset godt ned i det af en robotarm.

»Ja ja, men prøv lige at holde – vi skal have mere creme på«, lyder det fra en anden ingeniørstuderende, som står ved siden af briksen og følger robotarmens bevægelser med kendermine.

I lokalet hos Søren Pallesen sidder ultralydspecialist Lars Bolvig. Foran sig har han to computerskærme, der viser henholdsvis et webcam- og et skanningsbillede af Andreas.

I sin højre hånd holder ultralydspecialisten et joystick, som han løfter med en forsigtig, men præcis bevægelse. Længere nede ad gangen følger robotarmen bevægelsen nøjagtigt og hæver ultralydskanneren fra Andreas Lauridsens mave.

Sammenkoblingen af robotarm og joystick er Søren Pallesens påfund. Han har taget en kandidatuddannelse i biomedicinsk teknologi, og i løbet af uddannelsen dukkede ideen om en fjernstyret ultralydskanner op. Han håber, at den kan være med til at rokke ved den måde, ultralydskanning foregår på i dag.

I dag skal en test med ultralydspecialist Lars Bolvig afgøre, om robotscanneren virker efter hensigten.

Skepsis over trykregulering

Det er ikke første gang, Lars Bolvig er med til at teste ultralydskanneren. Han er overlæge på Aarhus Universitetshospital og en af Danmarks førende ultralydspecialister, og det var ham, der underviste på det sommerkursus, der i 2014 sendte Søren Pallesen på sporet af opfindelsen.

»Lars præsenterede problematikken i første omgang, og han var faktisk med allerede i den første løsning, vi afprøvede«, fortæller Søren Pallesen.

Det er jo ren telemedicin. Jeg tog den bare i hånden, det krævede nærmest ingen tilvænning

Sommerkurset handlede om udfordringerne med at ultralydskanne patienter, som bor langt fra de store hospitaler. Ultralydskanning er en skånsom måde at diagnosticere sygdomme på. Men det kræver højt specialiserede læger, og de er ofte tilknyttet de store sygehuse. Hvis specialisterne kan skanne patienter i udkantsområderne ved hjælp af en fjernstyret ultralydskanner, kan den udfordring tackles, og det håber Søren Pallesen, at hans udstyr kan få til at ske.

Søren Pallesen og hans daværende partner fandt i første omgang på, at en ultralydekspert som Lars Bolvig kunne guide personale fra et andet hospital gennem skanningen via video. Siden kom ideen om en decideret fjernstyring ved hjælp af en robotarm til.

Undervejs i hele processen har Lars løbende bidraget med både sin ekspertise og sin uforbeholdne mening om alle dele af den fjernstyrede skanner. I dag er ingen undtagelse. Andreas Lauridsen og de to andre ingeniørstuderende har ændret joystickets programmering, og ultralydrobotten er skeptisk.

»Det skal jeg satme øve mig på«, lyder den umiddelbare reaktion, da Lars får joysticket i hånden.

Efter at robottens tryk og bevægelser er blevet afprøvet på en studerendes arm, falmer skepsissen lidt, og opmærksomheden flytter sig hurtigt fra det uvante joystick og over mod det velkendte skanningsbillede.

»Jeg tror godt, jeg vil have en mave ind«, siger Lars Bolvig uden at løfte blikket fra skærmen.

Søren Pallesen og hans hold af studerende afventer spændt fra sidelinjen, mens Andreas manøvrerer sig på plads på briksen længere nede ad gangen.

Robot vil revolutionere tilgangen

Testen i dag er ikke bare afgørende for Søren Pallesen og hans opfindelse. Hvis det lykkes at få udviklet en fjernstyret skanner, der virker lige så godt som den traditionelle, kan det ændre hele tilgangen til metoden, mener han.

»På sigt tror jeg, at det her vil kunne revolutionere hele måden, man ultralydskanner på, så robotarmen ikke kun bliver et supplement, men simpelthen den primære metode til at udføre skanningen – også når patienten er lige ved siden af«, siger Søren Pallesen.

Ud over muligheden for at skanne patienter i fjerne egne, som ellers ikke ville have adgang til ultralydskanning, har robotarmen nemlig også den fordel, at den er langt mindre belastende at bruge end de traditionelle skannere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ultralydskanning kræver ofte, at lægen lægger kræfter i for at få et tydeligt skanningsbillede, og det øger risikoen for arbejdsskader. Derfor har flere hospitaler begrænsninger på, hvor mange ugentlige timer ultralydspecialisterne må skanne, og det betyder, at man ikke udnytter en dyrebar ressource, mener Søren Pallesen. Det tager et år at uddanne en læge i ultralydskanning, og uddannelsen foregår én til én med en ultralydspecialist.

Helt personligt har han dog også meget på spil. Han har lagt al sin tid i projektet, siden han i sommer blev færdig med sin kandidatuddannelse, og med kone og to børn er det ikke uden omkostninger at arbejde omkring 50 timer om ugen på en opfindelse – og det tilmed ulønnet.

»Det kræver jo, at man går all in, hvis man vil lave sådan et projekt, så jeg har bare smidt alt ind i det og investeret i projektet. Så det er vigtigt, det her«, siger han.

Dommen: Robot på rette vej

På briksen i det lille lokale på Ingeniørhøjskolen ligner Andreas Lauridsen også en, der har noget på spil. Under robotarmen bliver han mere og mere lyserød i ansigtet, i takt med at ultralydspecialist Lars Bolvig får varmet sin skannerhånd op længere nede ad gangen.

I kontrolrummet styrer Lars Bolvig joysticket og den tilkoblede robotarm med sikker hånd og blikket solidt fæstnet til det sort-hvide skanningsbillede.

»Ja ja, det kan jeg sgu da godt finde ud af. Det er jo helt anderledes lækkert end det andet«, lyder det lavmælt, mens billedet af Andreas’ blære toner frem på skærmen.

Søren Pallesen ånder ikke lettet op endnu. Han kigger anspændt overlægen over skulderen og spørger løbende til sin medhjælper nede ad gangen over videosystemet.

Efter omkring 10 minutters skanning er Lars Bolvig færdig med dagens test. Andreas Lauridsen kan kravle ned fra briksen og tørre de sidste rester blævrende skanningscreme af maven, mens Lars Bolvig sætter joysticket »i parkeringsgear« og vender opmærksomheden fra computerskærmen mod Søren Pallesen.

»Det er sgu da en hel revolution, der er sket, i forhold til hvor det har været«.

For første gang tør Søren Pallesen godt smile. Bredt.

»Det er jo ren telemedicin«, fortsætter Lars Bolvig upåvirket, »jeg tog den bare i hånden, det krævede nærmest ingen tilvænning«.

Trods sin begejstring har ultralydspecialisten en række forslag til forbedringer. Det var svært at orientere sig ud fra et enkelt videobillede, fortæller han, og det ville gøre skanningen endnu mere intuitiv, hvis joysticket havde nøjagtig samme form som den skanner, ultralydlægerne er vant til at sidde med. Desuden skal skanneren kunne roteres på flere måder, end den kan nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Søren Pallesen og hans hold af studerende lytter koncentreret og spørger ind. Overlægens vurdering er vigtig for at få produktet forfinet og færdigudviklet. Ambitionen er, at de allerede til foråret skal i gang med at få apparatet tilpasset og godkendt til sygehusbrug. Fordi robotten er baseret på teknologi, som allerede findes, kan den ikke patenteres, og derfor er det vigtigt at få opfindelsen på markedet, inden store firmaer får produceret en konkurrent.

Selv om der stadig er plads til forbedringer, er det tydeligt, at Søren Pallesen er lettet. Lars Bolvigs begejstring er ikke til at tage fejl af.

»Det er helt klart, at vi er på rette vej«, siger overlægen entusiastisk.

»Ja, er vi ikk’«, spørger Søren Pallesen forsigtigt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden