Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
smart møbel. »FuncTure Side Table er et gennemtænkt møbel med flere funktioner. Der er tænkt over detaljerne og bæredygtigheden, og de forskellige materialer supplerer hinanden på en æstetisk måde«, lød dommernes begrundelse for at kåre Thomas Bundgaards møbel til vinder af designprisen FSC Design Award. Foto: Mads Nissen

smart møbel. »FuncTure Side Table er et gennemtænkt møbel med flere funktioner. Der er tænkt over detaljerne og bæredygtigheden, og de forskellige materialer supplerer hinanden på en æstetisk måde«, lød dommernes begrundelse for at kåre Thomas Bundgaards møbel til vinder af designprisen FSC Design Award. Foto: Mads Nissen

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra tømrer til prisvindende møbeldesigner: Thomas er fascineret af det enkle design

Thomas Bundgaard sagde jobbet som tømrer op for at studere til møbeldesigner. Efter 4 måneder på studiet vandt han sin første designpris.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med begge hænder holder Thomas Bundgaard solidt fast om sin overfræser. Han trykker på en rød knap, der hastigt får maskinen til at overdøve popmusikken, som ellers buldrer ud fra det ophængte stereoanlæg i hjemmeværkstedet ved Holstebro.

Thomas Bundgaard kører forsigtigt overfræseren rundt i en cirkel inden for en firkantet træplade. I midten af træpladen sidder et fasttømret søm med spændeskiver og en snor, der sikrer, at radius af den tiltænkte cirkel forbliver den samme. Stykke for stykke falder de afskårne træstumper ned på betongulvet. Thomas Bundgaard slukker maskinen et øjeblik.

»Det bliver da helt godt«, siger han tilfreds.

I den modsatte ende af værkstedet står en færdig model af et rundt træbord, som Thomas Bundgaard lige nu forsøger at genskabe. I november vandt han designkonkurrencen FSC Design Award, der udfordrer danske design- og arkitektstuderende til at tænke i nye baner og forene bæredygtighed med et godt design i træ.

Thomas Bundgaard stillede op til konkurrencen med sit design, han kalder FuncTure Side Table. Designet er et sammenklappeligt sidebord, der også kan fungere som avisholder og taburet. Tanken bag designet var, at det skulle være slidstærkt, let at skille ad, og det skulle fremstilles med brug af så lidt lim som muligt.

»Det er fuldstændig fjollet, hvis man ikke tænker over bæredygtighed. Jeg er meget inspireret af mikrobyggeri. Det skal være smart, og jeg synes, bæredygtighed er smart, når møbler har mere end en funktion. Så kan man nøjes med mindre«, siger den 29-årige designelev, som vandt konkurrencen foran 84 andre studerende.

Egentlig turde Thomas Bundgaard ikke drømme om en førsteplads. Inden konkurrencen håbede han blot, at designet kunne være med i top-10.

»Det var ønsketænkning. Jeg havde mange andre innovative designs fra et bistade og en tæppebanker til en daybed og entrémøbler som favoritter. Jeg havde slet ikke set førstepladsen komme«, siger han og ryster undrende på hovedet.

At følge sin drøm

Da Thomas Bundgaard vandt designkonkurrencen, havde han gået på furniture design-uddannelsen på VIA Design i Herning i 4 måneder. Inden da havde han i over 2 år trukket i sine arbejdsbukser, sikkerhedsbriller og sikkerhedssko, når han tog hen på sit arbejde som tømrer.

Dog var Thomas Bundgaard begyndt at synes, at arbejdet som tømrer ikke var lige så spændende, som dengang han blev færdigudlært. Han valgte derfor at følge sin drøm om at blive møbeldesigner.

»Nu prøver jeg, og så kan jeg altid prøve igen næste år, hvis det ikke går«.

Jeg er blevet bekræftet i, at man skal tro på sine ideer. Ellers kan andre ikke måle dig, hvis du ikke viser, hvad du kan

Det lykkedes.

Thomas Bundgaard bestod optagelsesprøven og blev en af de få udvalgte studerende, som efter sommerferien kunne begynde på furniture design-uddannelsen.

»Det er selvfølgelig noget andet at komme på SU igen, men jeg fortryder det ikke«, siger han.

For den udlærte tømrer var det vigtigt at deltage i designkonkurrencen. Han stillede ikke op for at tage førstepladsen i første hug. Han stillede op for at blive set og hørt og for at få målt sit niveau.

»Det var rart at blive bekræftet. Især når jeg har en baggrund som tømrer, og når jeg designer møbler på hobbyplan. Det er virkelig et skulderklap«, siger Thomas Bundgaard.

»Jeg er blevet bekræftet i, at man skal tro på sine idéer. Ellers kan andre ikke måle dig, hvis du ikke viser, hvad du kan. Jeg er blevet sikker på, at jeg er kommet i gang med det rigtige«.

En kreativ håndværker

I hjemmeværkstedets kroge står flere af designelevens projekter. I et af hjørnerne står et arbejdsbord, hvor en tegneblok med utallige skitser og mål ligger fremme.

»Det er her, jeg som regel tegner grove skitser til mine projekter, inden jeg laver dem i mdf-plader. Blot for at sikre, at jeg ikke skærer træet forkert ud«, forklarer han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det ville jo være en skam, hvis træet gik til spilde«.

Ved siden af bordet er Thomas Bundgaard gået på jagt. Han flytter plastikkasser, løfter spande med værktøj væk fra betongulvet og rykker rundt på træbjælker.

»Det er faktisk min oprindelige idé til designkonkurrencen, jeg prøver at finde«, siger han, mens han bøjer sig ned for at løfte projektet op.

Ved første øjekast ligner projektet en bunke smalle træplader, der ligger tæt sammen med nogle kvadratiske træplader. Thomas Bundgaard folder bunken af træplader ud, så de står side om side.

»Det er et harmonikabord«, siger han begejstret med en jysk undertone.

»Meningen var, at det skulle kunne foldes sammen, alt efter hvor meget plads man havde brug for. Men jeg fandt for sent ud af, hvordan jeg kunne gøre det stabilt nok«, siger han og vrikker med bordet for at demonstrere, at det er så ustabilt, at det ville vælte, hvis man satte selv den mindste ting på det.

»Det må blive et sideprojekt«.

På tømreruddannelsen havde Thomas Bundgaard mange sideprojekter. Selv om studiet ikke krævede, at de studerende brugte tid ved siden af studiet på at udforme deres egne ideer, kunne designeleven ikke lade være.

»Jeg har nok gjort det mere end de fleste«, siger han og kigger tilfreds rundt i værkstedet, hvor de seneste projekter som et makeup- og arbejdsbord og en tremmeseng står klar til dagen, hvor han har tid til at give dem nyt liv.

»Det var nok også derfor, jeg søgte ind på designuddannelsen. Jeg har altid elsket at lave møbler. I min lejlighed er alle møbler, man selv kan bygge, hjemmelavede«.

At blive set for sit værk

Tilbage ved arbejdsbordet løfter Thomas Bundgaard den sammenlimede bordplade op. Han kører pegefingeren rundt i kanten for at tjekke egetræet for ujævnheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Egentlig ville det være det optimale, hvis bordpladen var sat sammen uden lim. Men det kan ikke lade sig gøre, da træet med tiden vil bøje sig, i takt med at det arbejder«, forklarer han, inden han lægger egetræspladen tilbage på arbejdsbordet, blot på dens modsatte side.

»Hvis man kun skærer formen til på den ene side, bliver træet ofte flænset. Det er ikke pænt. Ingen vil have et flænset bord til at stå fremme«, tilføjer han.

I den fyldte værktøjskasse finder designeleven et nyt jern til overfræseren. Jernet skal sikre, at de flænsede kanter forsvinder, og at træpladens kanter i stedet bliver runde og symmetriske. Designeleven tager på ny sine sikkerhedsbriller på, inden han endnu en gang bøjer sig ind over sit prisvindende design. Han trykker på den røde knap, så lyden fra radioen atter forsvinder.

Sidebordet er ikke i produktion endnu, men Thomas Bundgaard er i kontakt med nogle virksomheder, der måske gerne vil producere det. Men uanset hvad vandt han i forbindelse med konkurrencen en rejse til Bolivia, hvor han sammen med lokale håndværkere og af lokale materialer skal producere sidebordet.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden