Foto: EHRBAHN JACOB
Studieliv

»Kør 160 km/t., mens du sidder på din kondicykel«

Jurgis og Christian har forvandlet en cykel til en fitnessoplevelse på en motorvej i Los Angeles.

Studieliv

En rød sportsvogn i Los Angeles gader er i store problemer. Den animerede bil bliver ved med at brage dramatisk ind i de brede motorvejes vejrabatter og palmetræer. Lige nu holder den stille, mens røgen stiger op fra dens motorhjelm.

Jurgis Vosylius’ hurtige fingre piller ved en ledning, og Christian Oldenborg ligger halvt på gulvet, mens han koncentreret undersøger en harddisk og computertastatur for at finde ud af, hvad der går galt.

»Vi kører over trådløst internet, og indimellem mister vi forbindelsen. Så vi mister styringen af bilen«, konstaterer Jurgis Vosylius med et træk på skuldrene.

Han retter videre på de ledninger, magneter og elektriske dimser, som de unge opfindere har viklet om styret og pedalerne på en helt almindelig cykel. Opfindelsen kalder de to maskiningeniørstuderende indtil videre Vrfresh. Helt kogt ned er det en kondicykel tilkoblet et computerspil. Opfindelsen lader motionisten drøne med 160 km/t. gennem animerede gader ved at træde godt i pedalerne. Den er en måneds tid gammel, hvilket blandt andet en sølvpapirsløsning på styret bevidner.

»Vi er inde i den fase, hvor vi skal finde ud af, om vi skal fortsætte eller droppe det. Så vi vil rigtig gerne have feedback«, siger Christian Oldenborg.

ESBEN LUNDE

Derfor har makkerparret taget deres opfindelse med til Danmarks Tekniske Universitets månedlige ’pitchbar’. Her er der plads til både de gennemudviklede og de helt nye opfindelser. Ideen er, at studerende kan pitche deres ideer og få gode råd, brugbar kritik eller nye makkerskaber. Mens de drikker øl, forstås. Det er trods alt en fredagsbar.

Ærlige meninger efterlyses

En blandet skare af hovedsagelig unge mennesker med øl i hånden er stimlet sammen foran den lille scene ved siden af fredagsbaren. Her stiller man sig, ringer med en lille klokke, og så har man 2 minutter til at fremføre et pitch.

De første, der vover skindet, er et studiemakkerpar, der vil opfinde en søgemaskine, som udvælger produkter for forbrugerne.

Man kan gå død i eksamener og forelæsninger. Men det her, det gider man godt bruge sine aftner på

De efterlyser en »front og back end-developer«, siger de, før de hopper af boksen igen. Imens roder Jurgis Vosylius og Christian Oldenborg stadig med deres cykel og den fordømte løse forbindelse. Men nu er det tid til et pitch, og de bevæger sig mod scenen. Jurgis Vosylius ringer med klokken.

»Fitness kan være kedeligt«, begynder han roligt og fanger hele rummets opmærksomhed.

»Man stirrer ind i en væg eller måske den samme syge musikvideo, man har set fem gange før. Hvad hvis man kunne spille et computerspil?«, spørger han.

Publikums øjne veksler skiftevis mellem cyklen og Jurgis Vosylius, der roligt forklarer, hvordan magneter, radiofrekvensmoduler, sensorer og ledninger betyder, at cyklens bevægelser og hastighed bliver overført til den røde sportsvogn, der kører baner i computerspillet Grand Theft Auto.

»Forestil dig at køre 160 km/t. på en motorvej, mens du sidder på din kondicykel«, fortsætter han.

Opfinderne, der er mødt op til pitchbar, kan også få hjælp fra professionelle i branchen. Opfinderrådgivningen er her, og det samme gælder ingeniørernes fagforening, der står bag baren og serverer gratis øl. Og så er der ofte virksomheder, som kommer og lytter med.

I et hjørne er syv mand stimlet sammen om en smuk prototype af en meterlang sejlbåd i mørkeblåt skinnende træ og med hvidt stofsejl. De taler ivrigt om bådens spændingsfelt, vægtoptimering og materialevalg, og deres ølkopper er alle tomme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Båden tilhører en anden maskiningeniørstuderende, Daniel Baurichter, som netop har været oppe at ringe med klokken og pitchet sin opfindelse.

Sejlbåden er blandt andet særlig, fordi holdet bag har opfundet et dynamisk styret opdriftslegeme som køl, som gør båden lettere. Nu mangler opfinderne bare finansiering til en prototype i fuld størrelse. De interesserede omkring ham er fulde af opklarende spørgsmål. Og gode råd til næste pitch, der skal sikre, at pengene kommer i hus.

»Gør det mere simpelt: Vi har med denne opfindelse optimeret et 5.000 år gammelt design«, er der én, der foreslår.

Foto: EHRBAHN JACOB

Et hobbyprojekt

Ved kondicyklen har makkerparret endelig fået cykel og bilspil op at køre. Mens Christian Oldenborg træder i pedalerne, drøner den røde sportsvogn ud ad de brede amerikanske motorveje til stor underholdning for et par studerende, der gerne vil høre mere om opfindelsen.

»Har I haft automatisering endnu?«, spørger en af dem.

De to ryster på hovedet. Faget er ellers meget brugbart til denne opfindelse, men det er stadig et par semestre forude i makkerparrets studium. Men »man kan finde så mange videoer på internettet«, konstaterer Christian Oldenborg.

Opfindelsen har faktisk ikke så meget at gøre med deres studium. De anser den mest som en hobby, som de arbejder på i deres fritid.

»Man kan gå død i eksamener og forelæsninger. Men det her, det gider man godt bruge sine aftner på«, siger Jurgis Vosylius.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den røde sportsvogn får ikke lov til at drøne længe, før den atter brager ind i betonvæggen til en bowlinghal. Regnvejr er endda brudt ud i bilspillet, som for at understrege dramaet. Men makkerparret skal alligevel til at skille cyklen fra ledningerne igen, så Jurgis Vosylius kan cykle hjem på den. Christian Oldenborg trækker stikket. På trods af de tekniske nederlag synes de to, at pitchbaren var en succes. Det meste af feedbacken var positivt, og fredagsbarens deltagere var generelt nysgerrige omkring makkerparrets opfindelse, forklarer Jurgis Vosylius.

»Vi skal bruge mere tid til at raffinere opfindelsen, og vi har stadig mange ting at lære. Men det synes jeg egentlig bare er fedt«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce