Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Global viden. Christer Windeløv-Lidzélius ser en fremtid, hvor stadig flere får direkte adgang til den ypperste viden via online-forelæsninger.
Foto: Joachim Adrian

Global viden. Christer Windeløv-Lidzélius ser en fremtid, hvor stadig flere får direkte adgang til den ypperste viden via online-forelæsninger.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rektor: Virtuel indlæring vinder over det lokale universitet

I fremtiden vil traditionel klasseundervisning blive erstattet af virtuelle læringsrum, hvor studerende kan lære af de bedste fra hele verden.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvorfor sidde til en forelæsning om fåreavl eller dna-forskning på et lokalt universitet, hvis den førende forsker sidder i USA og giver fremragende forelæsninger på nettet«, spørger KaosPiloternes rektor, Christer Windeløv-Lidzélius, retorisk.

Svaret får rektoren for den alternative projektlederuddannelse i Aarhus til at spå, at de klassiske auditorier med polstrede stolerækker i fremtiden i nogen grad vil tabe til de sorte skærme. For de studerende vil i fremtiden selv være med til at skabe deres uddannelse. Og så er det ikke så vigtigt, hvilken skole det er, eller hvor i verden den ligger.

»Når vi taler om morgendagens uddannelser, er det nok så interessant at se på fænomenerne inden for uddannelse og læring som på de enkelte uddannelsesinstitutioner. Studerende kommer til at søge dem, som giver mulighed for, at de selv kan være med til at skabe læringen for eksempel via mesterlære eller at skabe et produkt, mens de lærer fra de bedste inden for deres felt«, siger rektoren.

Tidligere stod det rigtige svar altid skrevet til sidst i bogen, sådan er det ikke i dag

Christer Windeløv-Lidzélius mener, at vi kommer til at se en udvikling inden for især tre områder.

Det første område er åbne online-platforme, hvor man kan få gratis viden på onlinekurser og følge de bedste inden for sit fag.

Også virtual reality-læring vil ifølge Christer Windeløv-Lidzélius vinde frem. Her vil man kunne imødekomme nogle af svaghederne ved at følge onlineundervisning, fordi man i højere grad kan simulere en læringsproces med andre studerende end på de åbne onlineplatforme.

»Med virtual reality kan du skabe en stærkere oplevelse og derved bedre omsætte viden, fordi det rører ved flere sanser. Samtidig bliver viden en oplevelse, man kan genskabe. Den studerende kan sidde hjemme, præcis når det passer en, og føle, at vedkommende er et helt andet sted«, siger han.

Virkelige oplevelser stadig vigtige

Som en reaktion på de to ovenstående virtuelle læringsrum mener Christer Windeløv-Lidzélius, at der vil opstå et behov for nærhed.

For selv om vi via digitale medier er mere opkoblede og videnstunge end nogensinde før, er det, der betyder noget, stadig det, vi oplever sammen off grid:

»De studerende vil samtidig søge steder, hvor de kan dele personlige oplevelser i meningsfulde relationer. Det kan være skoler og uddannelsesinstitutioner, som vægter et fællesskab og en fælles sag, man kan være del af. Og hvor man kan få både oplevelser, netværk og forbindelse til »den virkelige verden« gennem projekter med erhvervslivet for eksempel«.

FJERNUNDERVISNING I FOLKESKOLEN

»Jeg tror også, at vi vil se flere skoler, som giver de studerende mulighed for at iværksætte deres egne drømme og interesser under uddannelsen. Inkubatormiljøer som del af uddannelsen vil vi også se stadig mere af«.

Hvorfor er der behov for denne nytænkning?

»Vi har fået internettet med alt, hvad det betyder. Globaliseringen har måske gjort, at verden er blevet mindre, ja men den er også blevet større. Vi kan høre om en ekspert i Brasilien, som vi aldrig ville have hørt om for 25 år siden. Dengang ville vi have kigget rundt i vores egen lille andedam og sagt, at der ikke fandtes alternativer. De uendelig mange valg og muligheder gør det svært for de unge at pege på én ting. Tidligere stod det rigtige svar altid skrevet til sidst i bogen; sådan er det ikke i dag. Der kan være mange rigtige veje til at opnå det, man gerne vil«.

»Online-forelæsninger er en meget billig måde at kvalificere kompleks viden på. En forelæsning er pludselig ikke for de måske hundrede mennesker, der sidder i auditoriet, men kan ses af 1 milliard mennesker. Det kan ikke bare højne vidensniveauet i den vestlige del af verden, men også være med til at hjælpe de mindre privilegerede dele af vores verden«, siger Christer Windeløv-Lidzélius.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden