Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Læring. Mette Teglers var en af de tre hovedprisvindere af Politikens Undervisningspris 2014. Hun er dansk- og historielærer på Søndermarkskolen på Frederiksberg i København.
Foto: Janus ENGEL

Læring. Mette Teglers var en af de tre hovedprisvindere af Politikens Undervisningspris 2014. Hun er dansk- og historielærer på Søndermarkskolen på Frederiksberg i København.

Undervisningsprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål og svar om Politikens Undervisningspris

Vil du hylde en underviser? Se her, hvordan du gør det.

Undervisningsprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvorfor uddeler Politiken en undervisningspris?
Politiken vil hylde de lærere, der udfordrer og griber eleverne, får dem engageret og viser dem nye perspektiver. Dem, der lærer dem at lære. Måske for resten af livet. Vi vil sætte fokus på de gode lærere og på den gode undervisning, fordi det til syvende og sidst er i mødet mellem lærer og elev, det hele foregår.

Vi vil give dem, der lever i skolernes daglige virkelighed, en stærkere stemme og håber, at de vil give eksempler på undervisning, der kan inspirere og vække til debat. Derfor beder vi om motiverede indstillinger, og derfor får alle mulighed for at læse de indstillinger, der kommer frem. Med en pris til lærere i både grundskolen og på gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelserne vil vi gøre vores for at styrke undervisningen der, hvor den foregår: på skolerne.

Hvilke lærere kan indstilles til prisen?
Lærere, der underviser i grundskolen, på gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser, kan indstilles. Der kan enten indstilles en enkeltperson eller et lærerteam. I begge tilfælde skal der kun laves én indstilling.

Hvilke uddannelsesinstitutioner dækker ’grundskole’, ’gymnasiale uddannelser’ og ’erhvervsuddannelse’ over?
Lærere, der underviser på skoler og ungdomsuddannelser, som er berettiget til tilskud fra Undervisningsministeriet samt hører under undervisningsloven, kan indstilles. Det betyder, at for eksempel lærere på folkeskoler, privatskoler, efterskoler, gymnasier og erhvervsuddannelser kan indstilles.

Hvem kan indstille kandidater til prisen?
Elever, skoleledere, forældre, rektorer, og kolleger - alle, der kender en dygtig lærer, kan indstille en kandidat.

Må jeg indstille flere kandidater til Politikens Undervisningspris?
Du må kun indstille én kandidat til prisen. Din kandidat kan dog være et lærerteam bestående af to eller flere lærere.

Hvor mange priser uddeles der?
Der uddeles én hovedpris à 75.000 kr. i hver af de tre kategorier: grundskolen, gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser. Derudover uddeles to særpriser pr. kategori à 25.000 kr.

Hvad er en særpris?
En særpris er en pris, som tildeles den eller de lærere, der har gjort sig så positivt bemærket, at de faglige paneler ønsker at honorere indsatsen.

Hvordan indstiller jeg min kandidat?
Du indstiller din kandidat på politiken.dk/undervisningspris. Her kan du også se, hvem der ellers er indstillet til prisen.

Hvad skal en indstilling indeholde?
En indstilling skal indeholde en begrundelse for, hvorfor du har valgt at indstille din kandidat. Derudover skal du komme med eksempler på, hvad læreren eller lærerteamet har gjort i undervisningen, som berettiger dem til prisen.

Jeg vil gerne indstille en kandidat men være anonym – kan jeg det?
Det er muligt at indstille en kandidat og selv være anonym, hvis særlige grunde taler for det. Politiken vil i alle tilfælde have behov for at kende din identitet, selv om det aftales, at den ikke bliver vist på politiken.dk.

Hvornår kan jeg senest indstille min kandidat?
Du kan indstille din kandidat frem til 5. april 2017 kl. 12.

Hvem finder frem til prismodtagerne?
Et fagligt panel for henholdsvis grundskolen og ungdomsuddannelserne finder ud fra stillingerne frem til, hvem der skal modtage hovedprisen og særpriserne. Politikens uddannelsesredaktør er formand for de to paneler. Han stemmer kun i tilfælde af stemmelighed i panelet.

Hvem sidder i de faglige paneler?
Panelerne består af følgende fagfolk samt to elevrepræsentanter:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Panelet for grundskoler:
- Jacob Fuglsang, uddannelsesredaktør, Politiken
- Andreas Rasch-Christensen, forskningschef på Via University College
- Lars Kettel, uddannelsesleder på Institut for Skole og Læring på professionshøjskolen Metropol
- Lise Tingleff Nielsen, ph.d. og forskningschef på Professionshøjskolen UCC
- Thomas Kaas, lektor på Professionshøjskolen UCC
- Julie Wiben Pihlmann, 9.i på idrætsskolen Nørre Fælled Skole på Østerbro i København.

Panelet for ungdoms- og erhvervsuddannelser:
- Jacob Fuglsang, uddannelsesredaktør, Politiken
- Noemi Katzenelson, Centerleder, forskningsleder og lektor på Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet
- Katja Munch, videcirektør, Danmarks Evalueringsinstitut
- Agi Csonka, direktør for SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd
- Olav Hesseldahl, cand.mag i filosofi og medstifter af Ungdomsbureauet
- Mads Hoffmann, går i 2. g. Rungsted Gymnasium.

Hvad vinder man?
Hovedprisen er på 75.000 kr. Særpriserne er på 25.000 kr.

Skal der betales skat af præmien?
Idet der er tale om hæderspriser, der udbetales som anerkendelse af lærerens fortjenester, er uddelingerne ifølge Politikens oplysninger skattepligtige for modtagerne efter ligningslovens § 70. Bestemmelsen medfører, at modtager kun er skattepligtig af beløb over 25.000 kr. samt at beløb herover kun medregnes til den skattepligtige indkomst med 85 %.

Skoler er generelt undtaget fra skattepligt, hvorfor uddelingerne ikke vil være skattepligtige for skolerne.

Skal præmiebeløbet bruges til noget bestemt?
En tredjedel af beløbet skal bruges på projekter på skolen eller til efteruddannelse efter pristagerens valg. Dette gælder for både hovedprisen og særpriserne. Resten af beløbet kan vinderen selv disponere over.

Hvornår uddeles Politikens Undervisningspris?
Prisen uddeles tirsdag den 9. maj 2017 ved en fest i Pressen i Politikens Hus.

Hvordan er Politikens Undervisningspris finansieret?
Politikens Undervisningspris er støttet af Lundbeckfonden. Lundbeckfonden er en af Danmarks største erhvervsdrivende fonde med samlede værdier for godt 50 milliarder og en halv milliard kroner i årlige uddelinger til sundhedsvidenskabelig forskning, forskningsformidling og aktiviteter til fremme af naturfagsundervisningen. Uddelingerne skal udgøre et væsentligt bidrag til at øge kvaliteten og anvendeligheden af den samlede forskningsbaserede viden og erfaring inden for sundhedsvidenskab i Danmark. Lundbeckfonden har løbende støttet projekter med fokus på undervisning og metodeudvikling i naturfagsundervisning på såvel grundskole- som ungdomsuddannelses-niveau. Med hjernesundhed som et særligt indsatsområde er det fondens vision at skabe bedre liv gennem ny viden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lundbeckfonden, der blev grundlagt i 1954, ejer kontrollerende aktieposter i Lundbeck, Falck og ALK-Abelló og har interesser i ca 20+ europæiske og amerikanske life-science virksomheder. Desuden forvalter fondens investeringsafdeling værdipapirer for ca 14 milliarder kroner.

Har du flere spørgsmål, er du velkommen til at ringe til Katrine Jørgensen på 33 47 22 07 på hverdage mellem 9 og 16 eller skrive til os på undervisningspris@pol.dk.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden