Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prisvinder. Indstillingerne til dette års Undervisningspris er begyndt at strømme ind. Sidste år vandt Vini Bahl Hansen fra Brobyskolerne på Fyn grundskolekategorien.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

Prisvinder. Indstillingerne til dette års Undervisningspris er begyndt at strømme ind. Sidste år vandt Vini Bahl Hansen fra Brobyskolerne på Fyn grundskolekategorien.

Undervisningsprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Til tasterne: Indstillingerne til Undervisningsprisen tikker ind

Flere end 160 har indstillet en underviser til Politikens Undervisningspris

Undervisningsprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kierkegaards datingprofil eller Poul Verners røde tusser. Kreativiteten er stor, når elever rundt omkring på de danske skoler skal lære om 1800-tallets store tænkere, eller idealgasloven skal huskes.

Faktisk er kreativiteten så god, at flere end 150 i løbet af de sidste to døgn har sat sig til tasterne og indstillet den kandidat, de mener, skal vinde Politikens Undervisningspris 2016.

En af de første lærere, der blev indstillet, er Mogens Winther fra Alssundgymnasiet i Sønderborg. Han blev indstillet af Anders Dubgaard, der havde Mogens Winther i matematik og fysik fra 1996 til 1999. Selvom det er mere end 15 år siden, griner Anders Dubgaard i telefonen, da han skal fortælle, hvad det var, der gjorde Mogens Winthers undervisning særlig.

»Al det vi lærte, fik han gjort anvendt. Han fik altid skabt et billede af, hvordan man kan bruge det og hvorfor«, siger Anders Dubgaard og forklarer, at hans grin skyldes, at der pludselig dukker mange sjove eksempler op.

FIND EN GOD LÆRER

Blandt andet lavede Mogens Winther vandraketter, puttede en forsøgsperson i en flamingo boks, mens de andre målte temperaturstigningen, og lavede luftballoner af plastfolie, for hvad skal der egentlig til for, at de kan flyve?

»Han havde altid nye måder at gribe tingene an på. Indimellem var de måske ikke hundrede procent politisk korrekte, men det var altid fantastisk sjovt, og gjorde det underholdende at have lektier for«, siger Anders Dubgaard.

Lært at læse

Blandt indstillingerne er også den »kage-, musikvideo- og bogglade« Trine Skov Bjerregaard fra Midtsjællands Gymnasiums afdeling i Haslev, der ifølge en elev har formået at løfte historieundervisningen op på et helt nyt niveau.

»Når man som folkeskoleelev kommer til gymnasiet og får at vide, at man skal have historie i yderligere tre år, så kan man godt blive lidt lang i ansigtet, men med en lærer som Trine er det slet ikke nødvendigt«, siger Birgitte Skovlund Asmussen.

Der som eksempel nævner, at da de i 2.g skulle lære om forskellige forskere, opdagelsesrejsende og filosoffer, fandt Trine Skov Bjerregaard på, at de skulle lave datingprofiler over dem i grupper, så eleverne kunne huske dem bedre. Hun bruger også relevante filmklip og musikvideoer i undervisningen.

»Det er alle super gode måder at møde os unge i øjenhøjde, og det viser, hvor meget hun kender hver enkelt af sine elever«, siger Birgitte Skovlund Asmussen.

SIDSTE ÅRS PRISVINDER

Også lærere, der har formået at løfte elever, der ellers har haft en svær skolegang, er at finde blandt indstillingerne. For eksempel Anette Steenberg fra Enghavegaard, der i oktober måned fik en ordblind elev, som havde svært ved at læse, i klassen. I dag læser han selv Harry Potter, skriver elevens mor Thekla Ravn i indstillingen.

»Alle børn har fortjent at have en Anette i deres liv«, som Thekla Ravn skriver.

Blod på tanden

Sidste år modtog Politiken 1.956 indstillinger. Hovedprismodtagerne blev en ung gymnasielærer, en frisk fynsk grundskolelærer og en omsorgsfuld gipstømrer. Sidstnævnte er Nicholas Fischer, der var indstillet af tidligere og nuværende kolleger.

»Det har været et kæmpe skulderklap for mig personligt, men i dagligdagen har det ikke ændret sindssygt mange ting. Det skal den måske heller ikke, for prisen indikerer, at jeg jo har gjort det rigtige«, siger Nicholas Fischer.

SOFIE HAGEN OM LÆRER

»Det var fedt og meget inspirerende at mødes og tale sammen med folk, der brænder for at løfte og ikke bare møde op«, siger han.

Glemmer den aldrig

Og så var der lige den med idealgasloven og de ni røde tusser, som Politiken bad Anders Dubgaard om en nærmere forklaring på. Idealgasligningen udtrykker sammenhængen mellem tryk, volumen og temperatur i en ideel gas, og med huskeremsen ’Poul Verner har ni røde tusser’ kan Anders Dubgaard stadig huske den i dag : PV = nRT.

»Det er et skørt billede, men jeg har aldrig glemt den«, griner han.

Kender du en lærer, der fortjener at vinde Politikens Undervisningspris i 2016? Så indstil din kandidat her

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden