Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klassiker. Over 700.000 eksemplarer af læsebogen ’Søren og Mette’ fra 1954 har været i omløb i folkeskolen. Foto: Miriam Dalsgaard

Klassiker. Over 700.000 eksemplarer af læsebogen ’Søren og Mette’ fra 1954 har været i omløb i folkeskolen. Foto: Miriam Dalsgaard

Undervisningsprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den foranderlige folkeskole

Se, hvordan folkeskolen har udviklet sig siden 1950'erne.

Undervisningsprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1954

Læsebøgerne med det syvårige tvillingepar Søren og Mette, der »så en so og en ko og lo« udkom. Fra 1960 til 1980 lærte 60-70 procent af alle danske børn at læse ved hjælp af Søren og Mette, og flere end 700.000 bøger er blevet slidt op i de danske klasselokaler.

1958

Mellemskolen bliver afskaffet. I kølvandet herpå udkommer Den Blå Betænkning, som tager børnenes behov og forudsætninger i tilrettelæggelsen af undervisningen op. Klassekvotienten bliver sat ned fra 35 på landet og 33 i byer til 30 over hele landet.

1962

Lærernes undervisningstid bliver sat ned fra 36 til 32 timer.

1966

Optagelseskravene bliver skærpet, så det ikke længere er muligt at starte på seminariet som ufaglært, i stedet skal man have hf- eller studentereksamen for at kunne optages. Derudover sker en delvis specialisering med to linjefag og et pædagogisk speciale.

1967

Brug af spanskrør, som har været tilladt siden 1860’erne, bliver forbudt.

Foto: HANSEN LARS

1970

Lørdagsskolen bliver afskaffet i hele landet, og antallet af undervisningstimer bliver reduceret med omkring en sjettedel.

1970

56 procent af alle uddannede lærere er kvinder. I begyndelsen af 1970’erne tipper andelen af kvinder i folkeskolen også, så der er flere kvindelige end mandlige lærere. I dag er to tredjedele af lærerne i folkeskolen kvinder.

1972

Undervisningspligten bliver udvidet fra syv til ni år.

1973

I forbindelse med overenskomstforhandlinger og besparelser bliver en lektion forkortet fra 50 minutter til 45 minutter. Elevernes dag bliver tilsvarende kortere.

1975

Ny skolelov gør endeligt op med den kristne tro i hovedparagraffen. I stedet er fokus på fællesskab og demokrati, hvor børnene bliver sat i centrum i læringsprocessen. Samtidig bliver realskolen helt afskaffet.

1993

Undervisningsdifferentiering bliver indført med en ny skolelov. Fokus er nu på, at alle børn skal nå det niveau, de har forudsætning for.

1997

Reform af læreruddannelsen, så alle studerende skal nu have 4 linjefag.

2002

Der bliver indført en toårig meritlæreruddannelse på grund af forventet lærermangel.

Foto: ENGEL JANUS

2009

Børnehaveklassen bliver obligatorisk, og dermed bliver undervisningspligten udvidet til ti år.

2014

Helhedsskolen træder i kraft og skal give eleverne en længere og mere varieret skoledag for at styrke elevernes læring. Alle elever får flere timer i dansk og matematik og flere nye sprogfag. Efter reformen har eleverne mellem 30 og 35 timer om ugen.

Kilder: Keld Grinder-Hansen, historiker og forfatter til Lærer 'Den gode, den onde og den engagerede - læreruddannelsensen gennem 1000 år', ’Læreruddannelse i 200 år, Jonstrupsamlingen.dk, Uddannelseshistorie.dk m.fl.

Research: Politikens Bibliotek

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden