Foto: DALUM ASTRID
Undervisningsprisen

Rasmus Kofoed om lærer: Vi skulle kunne alle dessertopskrifter udenad

En lærer på kokkeskolen hjalp Rasmus Kofoed med at fokusere efter en periode, hvor han havde været i tvivl om, hvilken karrierevej han skulle vælge.

Undervisningsprisen

Med Undervisningsprisen sætter Politiken fokus på det store arbejde landets dygtige lærere gør på skoler, gymnasier og erhvervsuddannelser. I den anledning har Politiken spurgt en række kendte danskere, hvilken lærer de ville hylde.

Da Rasmus Kofoed i begyndelsen af 1990’erne gik ud af 11. klasse på Rudolph Steiner skolen i Vordingborg, var det ikke med et mål om 20 år efter at være en af verdens alle bedste kokke. Faktisk vidste han slet ikke præcis, hvad han ville andet end, at det skulle være et kreativt håndværksfag. Han overvejede både at læse til guldsmed og snedker, men til sidst ende han med at vælge at starte på kokkeskolen i Kødbyen.

SOFIE HAGEN OM LÆRER

Efter de første grundforløb, fandt han ud af, at det var maden, han brændte for. Og i det sidste forløb på kokkeskolen, var der særligt en lærer, der inspirerede ham.

»På det tidspunkt havde jeg behov for at være fokuseret, og det hjalp Bent Aggestrup mig med. Han var af den klassiske skole, hvor kørvelen skulle ligge på en helt bestemt måde, ellers var det forkert. Men han var meget inspirerende. Han var grundig og meget disciplineret, og det forventede han også, vi var. Man var virkelig forberedt til hans timer, for var man ikke det, så skulle han nok finde ud af det«.

»Jeg kan huske, vi skulle kunne utallige dessertopskrifter på mål og vægt. Dengang kunne jeg det, fordi jeg terpede det – det kan jeg bestemt ikke mere«.

JOHANNE SCHMIDT-NIELSEN OM LÆRER

»I modsætning til tidligere i skolen, så brændte jeg virkelig for gastronomiens verden, og jeg havde en regel om, at jeg skulle lære mindst 3 nye ting hver dag. Jeg kunne slet ikke holde mig tilbage. Hvis der var noget, jeg vidste, så sad jeg straks med fingeren i vejret. Hvis der var nogle, der var uforberedte, så synes jeg, det var irriterende, fordi det tog for meget tid. Jeg var nok lidt en stræber – det har jeg bestemt ikke altid været, men det var jeg der. Jeg tror også, jeg var hans yndlings elev, fordi jeg kunne svare på spørgsmålene. Og var meget engageret«.

Hvordan var han ellers som lærer?

»Han havde en meget fin humor og varme samtidig med, han var disciplineret. Og nogle gode anekdoter. Jeg kan blandt andet huske, at han fortalte, at persillen skulle hakkes så fint, at når man pustede til den, så skulle den blæse den ind og lande på H.C. Andersens ur inde på Rådhuspladsen«.

PIA ALLERSLEV OM LÆRER

»Han var også en af de få lærere på kokkeskolen, der virkelig havde fingeren på pulsen i forhold til, hvad der skete i køkkenerne rundt omkring på de danske restauranter. Der er jo en verden til forskel på kokkeskolen og det virkelige liv, derfor tog han ud på restauranterne og arbejdede lidt i det skjulte. Det vidste jeg ikke dengang, det fandt jeg først ud af senere. I dag er han pensioneret, men han kommer stadig forbi Geranium en gang imellem og laver lidt personalemad – det, synes jeg, er fantastisk«.

Vinderne af Politikens Undervisningspris bliver hædret ved en prisfest i Politikens Hus 3. maj 2016.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce