Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fysiktalent. Rybners Gymnaisum fik tildelt prisen som årets gymnasium. Og 19-årige Mohsen Redda fik æren af at tage en »meget tung sten« med hjem til Sydvestjylland.
Foto: MADS NISSEN

Fysiktalent. Rybners Gymnaisum fik tildelt prisen som årets gymnasium. Og 19-årige Mohsen Redda fik æren af at tage en »meget tung sten« med hjem til Sydvestjylland.

Undervisningsprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ud med lektier og ind med sæbebobler

Mohsen Redda fra Esbjerg er en af finalisterne ved dette års Unge Forskere – den største talentkonkurrence for børn og unge.

Undervisningsprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mohsen Redda dypper forsigtigt to store kobbercirkler ned i bøtten med grønt sæbevand. »Hvad er det, du kan«, spørger en pige på omkring de 10 år og stopper sammen med et par klassekammerater nysgerrigt op.

»Jeg løser svære matematiske problemer«, svarer Mohsen Redda.

Pigerne kigger stadig nysgerrigt.

»Hørte I, jeg sagde matematik?«.

Pigerne nikker, og Mohsen Redda forklarer, at sæbebobler altid vil være kugleformede, fordi det er den form af alle, der har mindst overfladeareal i forhold til det indelukkede rumfang.

»Hvis I for eksempel har prøvet blæse en sæbeboble ud gennem en stjerneform, kommer de jo ikke ud som stjerner«, siger han.

»Nej, de kommer ud som bobler«, svarer en af pigerne, der har stillet sig frem på en række foran det drivvåde bord.

NOMINERET

Mohsen Redda dypper igen kobberringene i det grønne sæbevand. Den første sæbeboble sprang. »Kan I stikke hul gennem ringen«, spørger han.

»Der«, spørger en af pigerne og sprænger overfladen i midten af ringene, så kun den del af sæbeoverfladen, der sidder mellem de to ringe, er tilbage. Mohsen Redda trækker forsigtigt ringene fra hinanden og strækker den cylinderformede sæbeboble, så den bliver flad på midten.

»Se den form, der er bag ved mig. Kan I se, at den rigtig meget ligner den her?«, siger han og peger med kobberringene på en plakat, hvor Plateaus problem og Euler-Lagrange-ligningen er skrevet.

»Sejt«, lyder det fra pigerne.

Generelt er det sådan, at man har et fysisk problem, og så prøver at løse det med matematik. Han er gået den anden vej og har taget et matematisk problem og har løst det med fysik

19-årige Mohsen Redda fra Bramming er en af finalisterne ved dette års Unge Forskere – den største talentkonkurrence for børn og unge, der har en særlig interessere for naturvidenskab. 2.188 projekter var indsendt til konkurrencen, hvoraf de 100 bedste blev udvalgt til finalen, der fandt sted over 3 dage i Forum på Frederiksberg. Her løb næsten 150 skoleklasser begejstret rundt mellem de mange stande, hvor de ud over sæbebobler kunne høre om rumskrots fald gennem atmosfæren og grises tarmflora.

Da Mohsen Redda startede på Rybners Almene Gymnasium, var han skoletræt og egentlig ikke særlig motiveret. Heller ikke, selv om han egentlig drømte om at blive læge. Den entusiasme, han i dag dypper hænderne i sæbevandet med, skyldes hans fysiklærer, Ole Gadsbølle Larsen, og hans kemilærer, Henrik Bay Westh.

Sjov frem for karakterer

»De har fået mig til at forstå, hvordan pensum hænger sammen med resten af fagene, og hvordan det kan bruges i andre fag. Det har spredt min interesse og nysgerrighed helt vildt«.

Derfor har han også indstillet de to lærere til Politikens Undervisningspris.

»Da jeg startede på gymnasiet, troede jeg bare, det handlede om at knokle for at få høje karakterer, så jeg kunne komme ind på medicin. Nu går jeg ikke efter bare at kunne pensum, men at prøve at lære det, som jeg synes er spændende, og som vækker min barnlige nysgerrighed«, siger han.

NY FORSKNING

Mohsen Reddas projekt med sæbeflader og optimering er hans studieretningsprojekt (SRP) i 3. g.

Det var Ole Gadsbølle Larsen, der fortalte ham om sæbeflader, og hans matematikvejleder, Max Wilken Pedersen, fortalte meget entusiastisk om, hvordan og hvorledes den abstrakte matematik bag sæbeflader fungerer.

»Jeg kunne godt have valgt at lave en stensikker opgave. Det var bare ikke så interessant for eksempel at beskrive Tivolis rutsjebaner. Men at blande 8 liter sæbevand og så se, hvad jeg kunne finde ud af, det gjorde mig nysgerrig. Det er svært at mestre den matematik, der er i det, men det her var jo ikke bare abstrakt matematik. Det handler om sæbebobler. Og om at bruge dem til at forstå det abstrakte. Og så ser det altså fedt ud, når man render rundt og laver de her store sæbebobler«.

Det er svært at mestre den matematik, der er i det, men det her var jo ikke bare abstrakt matematik

Mohsen Redda er ikke den første, der har arbejdet med sæbeflader og optimering. Det bliver i dag blandt andet brugt, når man skal finde ud af, hvordan man pakker mest effektivt, eller man skal finde ud af, hvordan man bruger mindst muligt kabel, når der skal trækkes fiberkabler mellem husstande.

»Jeg har den her 200 sider lange bog, der er fyldt med eksisterende perspektiver i videnskaben bag sæbebobler. Jeg drømmer om, at min forskning også kommer til at stå heri en dag«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SIDSTE ÅRS PRISVINDER

Selv ved Mohsen Redda endnu ikke, hvor hans projekt skal ende. Lige nu fokuserer han på at blive bedre til at formidle projektet.

Mohsen Redda er født i Irak og kom til Danmark som 4-årig. Og selv om han i dag taler flydende dansk, har han indimellem svært ved at finde det helt rigtige ord på dansk. »Jeg kan godt tænke ordet i billeder, men jeg kan ikke altid komme ud med det. Det skal være mit næste ’forsøg’ – for jeg vil være lige så god til at formidle som Ole og Henrik«, siger han.

Imponeret jury

Mohsen Redda vandt ikke Unge Forsker-finalen. Det gjorde Frederikke Uldahl fra Vejle, der havde undersøgt brugen af antibiotikastoffet tetracyklin i behandling af akne. Men det var ikke, fordi juryen ikke var imponeret over hans projekt.

»Det er meget bemærkelsesværdigt. Generelt er det sådan, at man har et fysisk problem, og så prøver at løse det med matematik. Han er gået den anden vej og har taget et matematisk problem og har løst det med fysik«, siger Jeppe Willads Petersen, der er medlem af seniorjuryen og selv som fysiker har arbejdet med sæbeflade.

»Han formulerer sine egne ideer og forstår, hvorfor der opstår forskellige løsninger, og hvordan de kan bruges. Der er flere, der har imponeret os rigtig meget, og det her er klart at af de projekter«, siger Jeppe Willads Petersen.

Foto: NISSEN MADS

Ved det våde bord i Forum følger de fem piger stadig nysgerrigt med.

»I fire er borgmestre i hver sin by, og du er arkitekten«, siger Mohsen Redda og peger på hver enkelt af pigerne og derefter på en plexiboks boks med fire magneter, der udgør hver by.

»I skal lægge en motorvej mellem hver by, hvor I bruger mindst muligt asfalt. Hvordan vil I gøre det?«.

NOMINERET

Efter lidt tavshed, siger en af pigerne forsigtigt: »Jeg ville putte den der ned i sæbevandet«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det ville jeg også gøre«, siger Mohsen Redda og viser det kryds, sæbefladen har lavet i midten.

»Der vil altid kun være tre veje, der støder sammen, og de vil altid krydse hinanden ved 120 grader«.

»Hvor sejt, jeg gjorde det«, lyder det begejstret fra pigen.

»Prøv at tænke på det, ingen lektier – bare sæbevand«, siger Mohsen Redda.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden