0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Undervisningsprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinder af undervisningsprisen: »Test og karakterer fylder alt for meget i skolen. Vi skal have fokus på oplevelser«

Helle Houkjær fra Greve er hovedprisvinder af Politikens Undervisningspris, der bliver uddelt i dag. Hun underviser i de naturvidenskabelige fag og tror på oplevelser frem for test, når skoleelever skal lære.

Undervisningsprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lucas Worsøe Andersen fra 8. x på Krogårdskolen i Greve står med øksen i hånden og hønen foran sig på huggeblokken.

Der er en intens stemning af eufori og rædsel blandt de unge elever denne forårsmorgen ved FDF-spejdernes hus et stenkast fra skolen.

»Kom så, Lucas, kom så, Lucas!«, lyder det fra et lille heppekor af klassekammerater. Andre holder sig godt i baggrunden og vender halvt ryggen til. En pige tager sine hænder op for ørerne.

»Vi vil gerne se et clean cut nu«, siger naturfags- og klasselærer Helle Houkjær.

Så lyder det hule dump af tungt jern ned i den runde træblok.

»Wauk!«, knækker flere unge mandestemmer simultant over i jubelfryd.

Hønens hoved og krop er skilt ad. Det pibler ud med blod fra det hovedløse dyr, som spjætter sine sidste bevægelser ud.

»Lucas, der er blod på din hånd. Og dit tøj!«, råber en klassekammerat.

»Det er tæt på min grænse, det her«, siger Helle Houkjær.

Sammen med 8. x er hun inviteret til ’Nak og æd’-dag hos de lokale spejdere. Først skal hønsene slås ihjel, så skal de parteres og laves til nuggets og karrygryde. For Helle Houkjær er der lige dele biologi, hjemkundskab, almen dannelse og hygge i dagens projekt.

»De skal have nogle oplevelser, noget at tale sammen om og undre sig over. De får hele sanseapparatet i gang. Det giver dem nogle hukommelsesknager, nogle billeder at hænge viden op på«, siger læreren i biologi, matematik og fysik/kemi.

Janus Engel
Foto: Janus Engel

Ni vindere hyldes i dag

Helle Houkjær er hovedprisvinder i grundskolekategorien af Politikens Undervisningspris, som bliver uddelt ved en prisfest i Politikens Hus i dag.

Undervisningsprisen uddeles for sjette år i træk i et samarbejde mellem Politiken og Lundbeckfonden. Grundintentionen bag prisen er at give et gedigent skulderklap til de lærere og undervisere, der vier deres professionelle liv til at uddanne næste generation. Blandt årets vindere er der faglige fyrtårne og lærere med social kapacitet til at omfavne og dygtiggøre unge mennesker fra alle kanter af samfundet.

For dommerne er Helle Houkjær et prisværdigt eksempel på en lærer, som er dybt ambitiøs på alle sine elevers vegne. Hun ved, at det kræver, at eleverne kan gå til stoffet på vidt forskellig vis.

»Helle vil den naturfaglige almendannelse. Målet for Helle er ikke, at eleverne blot kan gengive, hvad der står i bøgerne. Hun vil have, at de kan forstå og forholde sig til naturen omkring dem. Og den forståelse skal de have gennem konkrete oplevelser«, skriver dommerne blandt andet i deres motivation for at tildele Helle Houkjær undervisningsprisen.

Nej til karakterræs

Helle Houkjær har 28 års erfaring som lærer. Hun er forfatter eller medforfatter til adskillige af de bøger, som der undervises efter i de naturvidenskabelige fag i grundskolen. Men den slaviske lærebogsgennemgang med henblik på test af elevernes faglige evner har hun nået et mæthedspunkt i forhold til for længst.

»Test og karakterer fylder alt for meget i skolen, og oplevelsen bliver pillet ud hver gang. Vi skal have fokus på oplevelser«, siger Helle Houkjær:

»Jeg laver også test, det skal jeg jo, men jeg synes bare, at børnene bør have fokus på at lære noget i stedet for fokus på at få gode karakterer«.

Jeg laver også test, det skal jeg jo, men jeg synes bare, at børnene bør have fokus på at lære noget i stedet for fokus på at få gode karakterer

I hendes timer dissekerer de fisk eller bringer andre objekter ind. De tager ofte på laboratorie- og virksomhedsbesøg. Oplevelserne er en drivkraft for fællesskabet og elevernes dialog om naturvidenskaben, er Helle Houkjærs erfaring.

Annonce

»Det skal planlægges nøje, og børnene skal vide, hvad vi forventer af dem. Vi tager ikke ud for at have det sjovt, men det gør ikke noget, at det er sjovt«, siger Helle Houkjær.

Det er aldrig kedeligt

Hønsefjerene hvirvler rundt i luften ved FDF-spejdernes hus ved siden af Krogårdskolen. Eleverne er i gang med at vride skind og fjerpragt til side for at blotlægge det friske kød, som skal tilberedes over trangiablussene.

Man keder sig aldrig med Helle, og alle lærer altid noget nyt. Hun er verdens bedste lærer

»Hvorfor kommer der lort ud?«, vil Andrea Saldern gerne vide.

Så taler elever, lærer og FDF-lederen om, at det jo er med dyr som med mennesker. Når man dør, så bliver ringmusklen i endetarmen slap.

Andrea Saldern er en af de mange elever, der har indstillet Helle Houkjær til Politikens Undervisningspris. For, som hun siger:

»Man keder sig aldrig med Helle, og alle lærer altid noget nyt. Hun er verdens bedste lærer«.

LUNDBECKFONDEN

 • Politikens Undervisningspris er støttet af Lundbeckfonden

  Politikens Undervisningspris er støttet af Lundbeckfonden. Lundbeckfonden har løbende støttet projekter med fokus på undervisning og metodeudvikling i naturfagsundervisning på såvel grundskole- som ungdomsuddannelsesniveau. Med hjernesundhed som et særligt indsatsområde er det fondens vision at skabe bedre liv gennem ny viden.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?