Indstillet: Mette Bork Hvidberg, Horsens HF og VUC

Gymnasium

Fag: Matematik

Indstillet af: Anne-Marie Carlsen

Begrundelse for indstillingen: Med et pæn 5-tal i matematik fra folkeskolen i rygsækken, startede jeg spændt på Horsens HF og VUC ca. 15 år senere.

Jeg havde en kæmpe frygt for matematik, og jeg havde allerede sørget for, at flere veninder skulle hjælpe mig igennem de lektier, der måtte komme i faget.

Min frygt blev gjort til skamme, da jeg fik Mette Hvidberg som underviser.

Allerede fra første time kunne man ikke andet end at holde af hende og føle sig tryg og tilpas på hendes hold.

Mette forklarede kort og godt, at hun var klar over, at niveauet var meget spredt på holdet, da der var flere, som ikke havde haft skolegang i rigtig mange år, enkelte som generelt bare havde svært ved matematik, og så var der dem, som enten blot var matematisk anlagt eller for kort til siden var gået ud af en eller anden form for skole.

Med den viden gjorde hun det også klart, at det handlede om at få alle med, og at der altid var plads til selv de dummeste og pinligste spørgsmål, for vi var der jo alle for at lære.

Mette havde en imponerende effekt på selv de dovneste elever, og hun gav sig altid god tid til at få de svageste med. Forstod man ikke logikken i et matematisk bevis eller en simpel ting som 2+2=4, så blev det gennemgået og forklaret indtil, alle var med og igen kunne stå på egne ben på den kringlede matematiske vej vi blev ført ud på.

Alle kan blive lettere irriterede og frustrerede, hvis de skal forklare det samme igen og igen, og det kan være en kæmpe frustrationsfaktor for underviserne, at kursisterne simpelthen bare ikke forstår budskabet ... Eller næsten alle.

For Mette har aldrig vist nogen former for irritation eller frustrationer, heller ikke selvom der blev spurgt det samme for 117. gang eller hvis samtlige kursister pludselig havde glemt beviset for Pythagoras.

Mette knoklede altid på med et smil og spredte hurtigt glæde samt en afslappende atmosfære på holdet. Hun formåede hele tiden at finde nye veje til at forklare tingene på, så hun atter havde hele holdet med i undervisningen.

Selvom hun ofte måtte tage sig tid til at gribe de svageste i faget, så sørgede hun samtidig for at de dygtigste blev udfordret, og samtidig fik alle på holdet de vigtige "aha-oplevelser" og succesoplevelser, som alle har brug for.

Mette førte de fleste af sine kursister på mat. C frem til 10- og 12-taller til eksamen - jeg selv skrabede to 10-taller sammen.

På 2. år af min 3 år lange HF undrede Mette sig over, at jeg ikke havde valgt matematik B, og opfordrede mig med det velkendte smil og forsigtige klap på skulderen til at tage udfordringen op.

Jeg tøvede en lille måneds tid, da jeg frygtede at miste de to 10-taller, som jeg ellers var så pavestolt af.

Med sin typiske dejlige støtte og tro på mig og mine evner, fik jeg et kærligt puf i ryggen, og jeg meldte mig til matematik B.

Springet fra C til B var enormt og temmelig skræmmende. Jeg fortrød hurtigt, men Mette formåede hurtigt at gribe min interesse og dermed fastholde mig på holdet.

Det betød også at jeg endnu en gang udfordrede hendes pædagogiske tilgang til kursisterne, og det krævede igen opfindsomme forklaringer og hjælpende hænder, som Mette blot tog med et smil.

Mette lever og ånder for sit fag og for sine kursister, og derfor falder det hende helt naturligt at sprede sine vinger ud, og hjælpe sine kursister indtil de selv kan flyve og imponere alle andre - særligt censor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mettes timer var ikke kun ren matematisk snak. Der var altid plads til kagehygge, grin, fis og ballade. Hendes timer var altid fyldt med et højt humør, og samtidig kunne hun til hver en tid få samtlige kursister til at 'geare ned' og fortsætte med matematikken.

Med Mette ved min side, og samtidig som min vildeste udfordrer, gik jeg fra et 5-tal i folkeskolen til 12 i mundtligt mat. B og 10 i skiftligt.

Jeg er hende evigt taknemmelig for at skubbe på det helt rigtige tidspunkt og på den helt rigtige måde. Hendes støtte og tro på mig som person igennem to år har været en fantastisk oplevelse.

Jeg lærte utrolig meget af Mette, ikke kun om matematik, men også om mig selv. Jeg fik flyttet grænser netop fordi hun på en tilpas pædagogisk måde formåede at presse mig til det absolutte yderste, og samtidig fik mig til at føle mig tryg og genvinde troen på min egen kunnen.

Mette er en knalddygtig underviser, som altid står klar med et smil og et par opmuntrende ord. Hun er en karismatisk, fantastisk varm og smilende person - det er utrolig vigtigt for at virke og være imødekommende og samtidig få alle til at føle sig tilpas i timerne.

Udover den pædagogiske side som hun mestrer, så formår hun også at se det enkelte menneske, og hun møder vedkommende med stor respekt, og behandler alle ligeværdigt.

Mette har altid været meget vellidt af sine kursister, og jeg tvivler slet ikke på, at kollegaerne er mindst lige så vilde med hende.

Hun har altid tid til en snak og et kram, og så er hun oprigtigt interesseret i sine kursister, og hvordan det går dem.

Mette tager sit job seriøst, og hun gør hvad hun kan for at glæde andre, og hun gør hvad hun kan for at i hvert fald hendes timer har været vellykkede. Hun er indbegrebet af en fantastisk skøn og dygtig underviser.

Tak Mette for to hårde, men herlige år. Du har givet en superb undervisning. Din måde at være så støttende, forstående og evig-god er en stor inspirationskilde for mig.

Du er blandt en af grundene til, at jeg nu brænder for at blive underviser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Eksempler fra undervisningen: Mette sørgede altid for, at vi fik afprøvet de gennemgåede eksempler og beviser. Derudover sørgede hun for, at vi fik de vigtigste formler og forklaringer på papir, så det var nemt for alle kursisterne at bruge dem og lære dem udenad.

Hun var dygtig til at påpege, hvor man skulle gøre en ekstra indsats, og samtidig fremhæve de stærke sider eleverne havde.

Mettes pædagogiske tilgang til undervisningen fangede en hel klasse, og man forlod altid undervisningen med et smil og en lyst til at tage en time mere. Alle undervisere kan lære meget af Mette.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce