Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Handelsskole. Mød Rikke Bisander, Agnes Højsgaard og Jakob Møldrup, der alle går på HHX. Foto: Marius Nyheim. Collage: Rune Pedersen.

Ungdomsuddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

16-årige Agnes: Min Louis Vuitton-taske ligger derhjemme

For handelsskoleelever handler livet kun om penge og karriere, lyder fordommene. Vi har mødt et par elever for at høre, om det passer.

Ungdomsuddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg går overhovedet ikke op i mærker

Rikke Bisander Jacobsen, 16 år, fra Hareskov

Hvor er din Louis Vuitton-taske?

»Sådan en har jeg ikke. Jeg har en Friis & Company til 550 kroner. Jeg går overhovedet ikke op i mærker – jeg gider ikke bruge så mange penge på en skide taske, når jeg kan rejse for dem i stedet. Hvis jeg virkelig havde mange penge, ville jeg gerne have en Burberry-taske, men kun hvis jeg var rig«.
Hvilken stilling vil du helst have hos Mærsk?


»Nu har min far arbejdet 32 år hos Mærsk, så jeg skal alle andre steder hen. Men jeg kunne godt tænke mig at arbejde med noget juridisk. Helt konkret som auditør i forsvaret«.

Hvorfor går du mere op i løn end i at få et spændende job?

»Det gør jeg ikke. Der er jeg måske lidt atypisk her. Hvis biologi f.eks. var vejen til en vildt høj løn, så ville jeg ikke tage den vej, for jeg synes, det er vildt kedeligt. Jeg går i det hele taget ikke efter de store prestigejob«.
Hvor mange penge tjente du på aktiehandel sidste år?


»Altså, det er min far, der investerer. Han har investeret noget af min børneopsparing. Og han fortæller mig kun, når det går godt. Jeg siger altid, at han skal være 100 på, at det går godt – og det ved jeg jo godt, at han ikke kan«.
Hvad var titlen på den sidste bog, du læste i din fritid?


»Det var den sidste bog i en serie, der hedder ’Private’ om rige kostskoleelever i USA med drama, ferier på St. Baarts og Louis Vuitton-tasker. Det er ret sjovt at læse, fordi det er så anderledes i forhold til, hvad jeg er vant til. Og så er jeg i gang med ’Jæger – i krig med eliten’. Og den af Red Hot Chili Peppers-forsangeren«.
Hvorfor ville du stemme liberalt?


»Fordi min familie er meget liberal. Jeg ser ikke særligt meget positivt i den røde fløj. Jeg går meget ind for frihed, og jeg synes, skattetrykket i Danmark er helt ekstremt«.

Der er utroligt mange goder ved penge

Agnes Højsgaard, 16 år, fra Hellerup.

Hvor er din Louis Vuitton-taske?

»Den har jeg derhjemme. Det her er en Stella McCarthy-taske. Jeg kan godt lide de dyre tasker, fordi det er god kvalitet. Det er sådan noget, jeg går op. Selv om tingene er meget dyre, så giver det mening, fordi man har dem i lang tid«.

Hvilken stilling vil du helst have hos Mærsk?

»Altså – jeg vil gerne have en høj stilling, men jeg vil allerhelst være selvstændig. Jeg satser på at starte min egen praksis som psykolog, og så tjene pengene derigennem. Jeg ville aldrig kunne være ansat i det offentlige«.
Hvorfor går du mere op i at få en høj løn end i at få et spændende job?


»Jeg synes bare, der er utroligt mange goder ved penge. Det er på en eller anden måde bare en god måde at blive glad på, hvis man er lidt nede. Man har lidt flere muligheder. Det er begrænset, hvad folk på bistand kan, og hvad de kan være med til. Penge er godt. Men selvfølgelig vil jeg også gerne have et spændende job«.

Hvor mange penge tjente du på aktiehandel sidste år?

»Jeg handler ikke med aktier. Min far er selvstændig og har et eller andet med det, men jeg har ikke noget med det at gøre. Det interesserer mig ikke«.
Hvad var titlen på den sidste bog, du læste i din fritid?


»Hmm. Det er godt nok ... det kan jeg faktisk ikke huske. Jeg læser ikke rigtigt bøger. Jeg læser mange ting på nettet, men jeg synes ikke, det er så interessant at sidde med 300 sider«.

Hvorfor ville du stemme liberalt?

»Det vil jeg på grund af de økonomiske fordele og det med det frie menneske. Det er mest på grund af økonomien. Jeg vil have skattelettelser – skattetrykket er alt for høj. Men det er også, at homoseksuelle f.eks. skal have lov at gifte sig. Jeg kan godt lide den liberale ånd i det hele taget«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg kunne godt gå i jakkesæt i skolen

Jakob Møldrup, 16 år, fra Farum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvor er dit jakkesæt?

»Det hænger hjemme i skabet. Jeg plejer faktisk at gå i lidt finere tøj end det her, men det var til vask det hele. Det er ikke sådan, at jeg går i blazer i skolen, men til fester gør jeg. Med butterfly«.

»Jeg kunne godt gå i jakkesæt i skolen. Jeg kan rigtigt godt lide det. Det signalerer business, og man føler mere, man er med«.

Hvilken stilling vil du helst have hos Mærsk?

»En eller anden direktørstilling inden for tankers. Jeg kan godt lide både lønnen og det, at man bestemmer – at man uddelegerer. Det er ret fedt«.
Nu nævner du selv løn. Hvorfor går du mere op i det end i at få et spændende job?


»Det gør jeg heller ikke. Det er nok 50-50, vil jeg sige. Det er jo fedt, hvis man kan leve, som man vil, og købe de ting, man vil, men jeg vil ikke være f.eks. biolog, selv om jeg tjente godt«.
Hvor mange penge tjente du på aktiehandel sidste år?


»Jeg handler ikke med aktier, men jeg har faktisk nogle, som min far har købt for mine børnepenge. Det går bare rigtigt dårligt med dem!«.

»Men jeg skal klart selv købe, når jeg har penge til at gøre det med«.

Hvad var titlen på den sidste bog, du læste i din fritid?

»Det var ’Den Grønne Mil’ i sommerferien. Men jeg blev aldrig færdig med den. Jeg er ikke den store læsehest«.
Hvorfor ville du stemme liberalt?


»Jeg er faktisk ikke så meget inde i politik, men fordi de er mere businessorienterede. De arbejder for arbejdsgiverne og for lavere skat og sådan noget. Og så synes jeg det med, at dem, der tjener mange penge, skal betale mere i skat, er helt forkert. Dem, der yder, skal også have lov at nyde. De er ikke kommet sovende til det«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden