Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Elever. Victor Breum og Charlotet von Plessen (yderst til venstre og højre) går på Aurehøj Gymnasium. I midten er det Katja Helene Møhl og Adem Abduloski fra CPH West. Foto: Marius Nyheim. Collage: Rune Pedersen.

Ungdomsuddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fordomstjek: Snobberi i Nordsjælland og pjæk på Vestegnen - eller hvad?

Politiken.dk har mødt elever nord og syd for København for at tjekke, om fordommene om dem holder.

Ungdomsuddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg arbejder hårdt for at få et højt snit

Aurehøj Gymnasium: Charlotte von Plessen, 16 år, fra Rungsted

Hvor er dit hippietørklæde henne i dag?

»Ha. Det blev desværre derhjemme. Aj, jeg har faktisk ikke et. Ikke lige mig. Men det kunne jeg godt have«.

Hvorfor er du sådan en forkælet snob?

»Jeg er nok lidt forkælet, fordi mine forældre har arbejdet hårdt. De har kunnet forkæle mig. Men jeg vil ikke sige, at jeg er en snob. Det må andre i virkeligheden bedømme, men det synes jeg ikke, jeg er«.

Hvorfor er du sådan en stræber?

»Ja, det er rigtigt nok – det er jeg. Jeg er meget ambitiøs, og jeg går meget op i skolen. Det er meget vigtigt, synes jeg. Jeg arbejder hårdt for at få et højt snit. Det skal jeg have for at kunne studere medicin, som jeg drømmer om«.
Hvorfor ville du stemme på Enhedslisten, når nu din far er direktø
r?

»Jeg stemmer ikke Enhedslisten! Puha nej. Jeg er ikke enig med den socialistiske ideologi«.
Hvorfor vasker du kun hår en gang om ugen?


»Det gør jeg, fordi jeg gerne vil spare penge ... aj, det gør jeg altså heller ikke. Jeg vasker hår tre gange om ugen, tror jeg. Er det virkelig en fordom om gymnasieelever?«.

Det kan godt være, jeg er lidt forkælet

Aurehøj Gymnasium: Victor Breum, 17 år, fra Hellerup

Hvor er dit hippietørklæde henne i dag?

»Mit hippietørklæde? Sådan et har jeg ikke. Jeg er ikke hippie. Det kunne være fint, hvis det lige var min stil, men det er det bare ikke«.

Hvorfor er du sådan en forkælet snob?

»Det synes jeg ikke, jeg er. Det må jeg sige, at jeg er uenig i. Eller det vil sige – det kan godt være, jeg er lidt forkælet, for jeg er vokset op i et pænt hjem. Men jeg får ikke det jeg vil i lommepenge, og jeg er i hvert fald ikke en snob. Jeg er meget accepterende over for andre«.

Hvorfor er du sådan en stræber?

»Det er, fordi jeg gerne vil klare mig godt. Jeg arbejder hårdt i skolen. Jeg forlod folkeskolen med primært 12-taller, og jeg tager gymnasiet lige så alvorligt. Jeg laver mine lektier og afleverer mine opgaver«.
Hvorfor er du til Enhedslisten, når nu din far er direktør?


»Jeg er ikke til Enhedslisten – og min far er i øvrigt heller ikke direktør. Der er helt sikkert mange gymnasieelever, der er til det – de synes, det er tiltalende på grund af alt det med lighed. Jeg har faktisk ikke helt taget stilling til, hvad jeg ville stemme på endnu«.
Hvorfor vasker du kun hår en gang om ugen?


»(Latter i flere sekunder). Er det en fordom? Det gør jeg altså ikke. Jeg vasker hår hver dag!«.

Nogle knokler, andre giver op

CPH West: Adem Abduloski, 16 år, fra Ishøj

Hvorfor skal man være nydansker for at gå på CPH West?

(Griner). »Det behøver man heller ikke nødvendigvis at være. Her er masser af etniske danskere, som har det fint med indvandrerne. Det er et sært spørgsmål«.

Hvorfor laver du så meget ballade?

»Jeg laver ikke ballade. Det gør man ikke på Ishøj Gymnasium. Det kan godt være, at der er rygter om, at der er meget ballade, men det er der ikke. Jeg har lært hjemmefra, at jeg skal opføre mig ordentligt, og det er jeg sikker på, at mange af de andre også har. Det kan godt være, at der er ballade ovre i ghettoerne, men ikke her«.
Hvorfor har du ingen penge?


»Det har jeg også. Jeg bruger det, jeg får i lommepenge, fornuftigt – jeg tænker mig om, før jeg køber, og køber ikke alt muligt, jeg ikke har brug for«.

Hvorfor pjækker du så meget?

»Øh, jeg pjækker ikke. Jeg kommer til alle timerne, og hvis der er nogen, jeg ikke kan komme til, så skriver jeg til lærerne hvorfor«.
Hvorfor er gymnasieeleverne i Nordkøbenhavn så meget klogere end dig?


»Det er de nødvendigvis heller ikke. Der er nogen, der er født med talent, og der er andre, der skal knokle. Nogle knokler, andre giver op, og sådan er det også her. Jeg ved, at man skal arbejde hårdt, hvis man vil blive til noget. Folk tror, at folk let giver op her i Ishøj – sådan er det ikke«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg pjækker faktisk aldrig


CPH West: Katja Helene Møhl, 16 år, fra Ishøj

Hvordan kan det være, at du er sådan en bleg dansker – skal man ikke være nydansker for at gå her?

»Næ, det behøver man trods alt ikke at være. Her er indvandrere og hvide danskere. Det er lige så fedt at være hvid, som det er at være sort, her på Ishøj Gymnasium«.

Hvorfor laver du så meget ballade?

»Jeg laver aldrig ballade, og det gør de andre heller ikke – ligegyldigt hvilken farve de så har. Indvandrerne laver slet ikke så meget ballade, som folk tror.
Hvorfor har du ingen penge?


»Jeg har masser af penge. Jeg har et fritidsarbejde som træner i Ishøj Svømmehal, og det giver lommepenge til både tøj, hygge med veninderne, byture og så videre«.
Hvorfor pjækker du så meget?


»Jeg pjækker faktisk aldrig. Jeg har været her hver eneste dag, siden vi begyndte. Jeg har kun misset nogle få timer, fordi jeg skulle til lægen med mine knæ«.
Hvorfor er gymnasieeleverne i Nordkøbenhavn så meget klogere end dig?


»Det er de heller ikke. Det er lyv. Det er simpelthen lyv«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden