Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rejsefeber. Beklædning GF2 består udelukkende af piger. Flere af dem har fundet en plads uden for Danmarks grænser. Rikke Taaning skal til Malta med sin klassekammerat Sanne Eberhardt Knudsen.
Foto: Maud Lervik

Rejsefeber. Beklædning GF2 består udelukkende af piger. Flere af dem har fundet en plads uden for Danmarks grænser. Rikke Taaning skal til Malta med sin klassekammerat Sanne Eberhardt Knudsen.

Ungdomsuddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Praktik i udlandet: Fra Ishøj til Malta med nål og tråd

På erhvervsuddannelsen Next København vælger mange elever at rejse til udlandet i praktik, fordi det vil pynte på deres CV.

Ungdomsuddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»I just gotta get away, gotta get from you«, lyder det fra en højtaler over toppen af et skab. Tonerne fra Radio Soft fylder sylokalet i Ishøj og bidrager til en rolig og hyggelig fredagsstemning. Blandt stofrester, målebånd, sakse og symaskiner er holdet Beklædning GF2 i gang med grundforløbet i beklædningshåndværk.

På søndag skal klassens elever, som udelukkende består af piger, i gang med et tre ugers praktikforløb, og for fleres vedkommende kommer det til at foregå uden for Danmarks grænser.

»Det er jo virkelig godt at kunne skrive på CV’et«, siger 22-årige Sanne Eberhardt Knudsen, mens hun nulrer lidt ved et lyserødt stykke stof med en strikkepind.

Sanne Eberhardt Knudsen skal til Malta på søndag, hvor hun skal være i praktik hos en skrædder i tre uger. Da hun først blev præsenteret for muligheden om at tage sin tre-ugers praktik i udlandet, ville hun ikke, fordi hun er lidt »tryghedsnarkoman«. Men efter få dage ombestemte hun sig:

»Jeg tænkte, at det ville være sundt. Og at det bliver en kæmpe oplevelse, hvor jeg kan lære noget nyt og se, hvordan de gør i andre lande«, siger hun.

I en undersøgelse om unges trivsel foretaget af Ungdomsbureauet for Region Syddanmark peger rigtig mange unge på forventningspres og tidspres som de to mest dominerende problematikker i forhold til deres trivsel, og herunder nævner mange blandt andet CV-pleje som en »markant udfordring«. CV-fokusset er således heller ikke svært at få øje på blandt eleverne til Beklædningshåndværk på Next København.

Sanne Eberhardt Knudsen er ikke den eneste, der udover selve oplevelsen også har CV’et med i tankerne, når det skal besluttes, om praktikpladsen skal ligge i Danmark eller i udlandet. Fælles for alle de elever på Beklædning GF2, der overvejer at rejse ud fra Danmark, er, at de har hørt, at det vil være godt for deres fremtidige jobudsigter at kunne skrive et udlandsophold på CV’et.

»Man skal have erfaring. Jeg har hørt folk sige, at det er meget sværere at få job, hvis man kun er i skolepraktik herhjemme. Det giver klart noget ekstra at have været i udlandet«, siger 19-årige Kicha Matras, der håber at finde en praktikplads i England inden næste søndag.

Fokus på CV-pleje

Kenneth Salomonsen, der er projektchef og stifter af Ungdomsbureauet, ser undersøgelsens resultater som et udtryk for »en større samfundsmæssig og kulturel bevægelse, hvor uddannelse er sat i centrum for det at klare sig godt«, og hvor CV'et spiller ind i forhold til det.

Han mener dog først, at det er, når de unge starter på videregående uddannelser, at fokusset på at pleje deres CV for alvor tager til, selvom de allerede i gymnasietiden føler, at de burde gøre noget ved det:

Eleverne er godt klar over, at der er hård konkurrence.

»På 2. eller 3. semester begynder unge at punke sig selv ret hårdt for at finde et relevant studiejob. Her begynder cv-rytteriet virkelig at spille ind«, siger han og tilføjer, at det også først er her, de unge rigtig begynder at lave CV-plejende aktiviteter«:

»Det er lidt paradoksalt. For det er ikke noget, unge praktiserer så meget i gymnasietiden, men det er noget, unge føler, at de burde. Og det er der, unge omsætter det til et pres. Unge føler, at de skal gøre sig attraktive for arbejdsmarkedet, men det er først på de videregående uddannelser, at de får gjort noget ved det«, siger han og tilføjer, at de fleste gymnasieelever arbejder i servicebranchen, for eksempel på cafeer eller i supermarkeder.

På erhvervsuddannelser holder eleverne sig derimod ikke tilbage med at arbejde på at gøre deres CV så attraktivt som muligt, og ifølge Noemi Katznelson, der er forsknings- og centerleder ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet i København, skyldes det blandt andet, at »erhvervsuddannelserne er langt mere orienterede mod arbejdsmarkedet«:

»Det er uddannelser, der er rettet mere mod beskæftigelse. Eleverne er godt klar over, at der inden for nogle fag er hård konkurrence, så deres CV’er er nødt til at være prangende, hvis de vil have de gode job«, siger Noemi Katznelson.

Og det billede kan Anette Mathiesen, der underviser i Beklædningshåndværk, godt kende. Hun oplever en stor interesse for at rejse blandt eleverne, og for manges vedkommende skyldes det blandt andet et ønske om et godt CV. Ifølge Anette Mathiesen sender de cirka halvdelen af eleverne af sted hvert år, mens dette års hold har vist sig at være ekstra interesseret:

»Jeg tror, at det handler om, at der næsten ikke er nogen sy-industri i Danmark, og det er enormt lærerigt for eleverne at rejse ud og se, hvordan de gør i andre lande og følge et produkt fra start til slut«, siger hun og tilføjer, at det udover det faglige også giver en masse på det personlige plan:

»Det med at være i et andet land og være helt alene og skulle tilpasse sig en anden kultur, det modner rigtig meget - i en helt anden grad end ved bare at være herhjemme«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Luftforandring og erfaring

19-årige Melanie Schotte, der også følger grundforløbet i beklædningshåndværk på Next København, blev ligesom flere af sine klassekammerater også grebet af idéen om at rejse væk, da skolens PIU-vejleder (Praktik i Udlandet) Steen Schnedler-Sørensen var og fortælle om muligheden to uger efter, de var startet på skolen.

Når det er i udlandet, tror jeg, at jeg kan få ngole flere tips, samtidigt med at det ser godt ud på cv'et

Melanie Schotte skal derfor til London om et par uger, fortæller hun, mens hun samler ni runde, grå vægte i tre små bunker.

»De holder stoffet nede, så vi ikke rykker på det, mens vi måler af og klipper«, siger Melanie Schotte og fortæller videre om, at hun elsker kostumer og håber på at komme i praktik et sted, hvor teater og kostumer er i fokus:

»Så ville jeg lære ekstra meget, for det elsker jeg. Og når det er i udlandet, tror jeg, at jeg kan få nogle flere tips samtidig med, at det ser godt ud på CV’et«.

Melanie Schotte ville gerne have været i praktik i Holland, hvor hun har familie, men da skolen ikke har kontakter inden for sybranchen i Holland, måtte det blive London:

»Det bliver også fedt. Men jeg satser på at tage til Holland senere på året, gerne i længere tid - måske endda et helt år. Det, tror jeg, at jeg ville få rigtig meget ud af«, siger hun.

SE OGSÅ:

Eleverne på beklædningshåndværk havde ikke hørt om rejsemuligheden, før de startede på skolen, så det var ikke med i beslutningen om, at det skulle være netop den skole:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men det er jo vildt nice, at der er sat penge af til sådan noget«, siger Sanne Eberhardt Knudsen og hendes klassekammerat Anna Obel er enig:

»Det er enormt tiltalende at få en mulighed for at få den erfaring. Det er virkelig godt at kunne skrive på CV’et, og så endda i udlandet - det er jo bare luftforandring«, siger 20-årige Anna Obel, der dog selv bliver hjemme i Danmark, selvom rejsemuligheden trak i hende.

Hun fik tilbudt en praktikplads et sted, hvor hun muligvis også kan få en elevplads senere hen, og den mulighed vandt over rejsefeberen, fortæller hun og retter på stoffet under symaskinen:

»Det er jo nærmest ligeså godt som at have et udlandsophold på CV’et«, siger Anna Obel.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden