Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

High School. Politiken besøger Alliance High School i Kenya.
Foto: Melissa Kühn Hjerrild

High School. Politiken besøger Alliance High School i Kenya.

Ungdomsuddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studieturen på ungdomsuddannelsen giver oplevelser, man ikke kan google

Ungdomsuddannelser giver eleverne rejsefeber og skaber kulturmøder, som præger for livet.

Ungdomsuddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lets google. Sådan lyder det ofte fra unge og gamle. Hvem var det nu, som spillede Jon Snow i ’Game of Thrones’? Hvordan beregner man arealet af græsplæne? Og hvor mange indbyggere er der i Bangkok?

Så er det bare smartphonen frem, og sekunder efter har vi svaret. De hurtige internetsøgetjenester og computere i telefonerne har revolutioneret adgangen til viden. De har samtidig stoppet tidligere tiders endeløse diskussioner om paratviden. For en søgning er lige ved hånden.

Men der er heldigvis stadig mange ting, som ikke kan reduceres til få ord i et søgefelt. Lugte, smage, oplevelser og mødet mellem mennesker, som med forskellige forudsætninger og fra deres side af kloden finder ud af, at de alligevel har noget til fælles.

Der sker en eksplosion i hovedet, når søgefeltet på computeren udvides med et besøg i et andet land. Det er den eksplosion, som vi forsøger at beskrive i dette tillæg.

På redaktionsmødet, hvor vi planlagde tillægget, var vi fascinerede af, at gymnasier og erhvervsuddannelser tør tage unge ud til verdens fjerneste egne. Og gør det med teenagere, som mange ikke tiltror evnen til at rydde op på eget værelse.

Vi følger med elever fra Oure Gymnasium til Kenya, hvor de klæder sig i skoleuniformer på Alliance High School og møder elever, som starter skoledagen klokken 5 om morgenen og fortsætter til 21.30.

Fornemmelsen af tøjet på kroppen, smagen af maden i kantinen og grinene sammen med de afrikanske elever kan ingen søgetjeneste finde. Vi taler også med elever fra tekstiluddannelsen på Next København, som tager til Malta for at blive inspireret i arbejdet med at forme design med nål og tråd.

Konkurrence

Rejser på ungdomsuddannelser er blevet vigtige både for uddannelserne og for eleverne.

For uddannelserne først og fremmest fordi rejserne en vigtig del af det pædagogiske tilbud. Men rejser er også for de selvejende uddannelser en måde at tiltrække nye elever på. Derfor fylder mulighederne for rejserne meget på hjemmesider og i de glitrende brochurer, mange uddannelser laver.

Rejser er også for de selvejende uddannelser en måde attiltrække nye elever på

Også for eleverne er rejserne afgørende. For der er stor forskel på at være turist alene eller med mor og far og så at være deltager på en skolerejse.

På skolerejsen er fokus på at lære noget, og at danske elever har en hverdag med elever i andre lande. Samtidig er mange elever allerede i gymnasiet eller på erhvervsuddannelserne på jagt efter et godt cv, som de kan bruge i deres forløb mod en videregående uddannelse og et arbejde bagefter.

SE OGSÅ:

Risikerer ungdomsuddannelser ikke at udelukke elever, når de som del af deres tilbud har forældrebetalte rejser på programmet?

Jo, det kan man sige. Det er ikke let for enlige forsørgere med flere børn at finde de penge, rejserne koster.

Men for det første er rejserne på de fleste uddannelser holdt på et lavt budget, netop for sikre, at alle kan komme med. For det andet er rejser i dag ikke forbeholdt den velstillede del af befolkningen.

Billige flybilletter har åbnet verden for flere. Endelig, for det tredje, afspejler dette tillæg, at rejserne kan give elever et møde med andre kulturer og mennesker. Et møde, de aldrig ville have haft mod på eller mulighed for, hvis de skulle have arrangeret det selv.

’Du har været ude på en lang rejse’. Sådan lyder en ulidelig kliché, når deltagere stemmes ud af talentshow på tv, eller hvis kagen klasker sammen i ’Den store bagedyst’. Men kliché eller ej. Rejser og kulturmøder kan flytte os og lære os så meget mere, end vi kan bag en skærm. God læse- og rejselyst.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden