vand. Storåen, der blandt andet løber gennem Holstebro, er med sine 104 kilometer Danmarks næstlængste å.
Foto: JANUS ENGEL (Arkiv)

vand. Storåen, der blandt andet løber gennem Holstebro, er med sine 104 kilometer Danmarks næstlængste å.

Vejret

Jysk å er gået over sine bredder: Tøm jeres kældre

I Storåen i Holstebro står vandet to meter højere end det plejer og forventes at stige yderligere.

Vejret

Flere dages regn, regn og atter regn har fået vandstanden i Storåen, der løber tværs igennem Holstebro, til at stige til to meter over normal vandstand.

Dermed er den allerede gået over sine bredder, siger Mogens Eliasen, der er vagthavende indsatsleder i Brand og Redning Holstebro. Vandet forventes ifølge ham at stige yderligere en halv meter i løbet af de næste ti timer.

»Det vil betyde, at de huse, der ligger lavt i forhold til åen, vil få oversvømmet kælderen«, siger han.

Indsatslederen ved ikke nøjagtigt, hvor mange husstande, der er i farezonen. Men han råder især folk, der bor i hus i centrum lige ned til åen, til at tage værdigenstande op af kælderen samt at anskaffe sig sandsække, som kommunen stiller til rådighed.

I området ligger også flere hundrede kolonihavehuse, der vil kunne lide skade af de store vandmasser, siger indstatslederen.

Flere veje i Holstebro har i går og i dag været oversvømmet, og på parkeringspladsen ved en stor Kvickly midt i byen, når vandet »en lille meter« visse steder. Her har en person efterladt en Volvo med »vand op til forlygterne«, fortæller Mogens Eliasen.

Jorden kan ikke rumme mere vand

Han forklarer, at de seneste dages regnvejr har mættet jorden under den nordvestjyske by.

»Jorden kan ikke tage mere vand, så det ryger ud i vandløbene, som sender det ud til Storåen, og den går ud i Vesterhavet. Men fordi vi har haft så meget vestlig vind og storm, kan vandet ikke komme ud af Storåen og til Vesterhavet, og det får så vandstanden til at stige her inde i byen«.

Indsatslederen siger, at det ikke umiddelbart er meget, beredskabet kan stille op, andet end at oplyse befolkningen og stille sandsække til rådighed.

»Vi kan jo ikke pumpe vandet væk, for hvor fanden skal vi pumpe det hen?«

Storåen er ofte før gået over sine bredder i samme grad som i dag, siger indsatslederen. Senest for et par år siden. Ifølge ham »snakker vi ikke katastrofer« denne gang.

»Men de husejere, der har kældre, som bliver oversvømmet - det er jo rigtig, rigtig træls«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden