0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårsvejret: Det bliver overskyet, men du skal nok kunne komme til at se raketterne

Men det blæser også, som hold god afstand til andre huse, hvis du er ædru nok til at fyre fyrværkeri af.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Melissa Kühn Hjerrild
Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Der skal nok være en masse fyrværkeri nytårsaften, og du skal også nok få det at se.

Vejret
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Vejret
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du skal sørge for ekstra god afstand til de nærmeste huse, når du fyrer raketter af nytårsaften.

For ifølge DMI kommer det til at være blæsevejr, når klokken bliver 24, og 2019 skal brages ind med en masse fyrværkeri, som nytårstraditionen foreskriver.

»Det bliver en jævn til hård vind, når vi nærmer os midnat. Det får nogle af raketterne til at flyve et stykke væk, inden de eksploderer«, siger vagthavende metrolog ved DMI, Henning Gisselø.

»Man vil nok opleve, at det mere er naboen, som får glæde af raketten end en selv. Så er der alle de andre, der skyder fyrværkeri af, og det kan man så se«, siger Henning Gisselø.

Raketterne kan nemlig blive fanget af vinden, inden de når at eksplodere. Det betyder ikke, at du skal lade nytårskrudtet blive i pakken, men vær ekstra opmærksom på sikkerheden.

Sørg for god afstand til andre huse

Udsigten til blæsevejret får ikke Beredskabsstyrelsen til at bede folk om at pakke raketterne væk. Men omvendt skal folk også tænke sig godt om, og de huske de fem fyrværkeriråd.

»Hvis vinden bliver ekstrem, skal man være opmærksom på, om man har styr på det, man laver. Man har jo ansvaret i det øjeblik, man går ud og fyrer af«, siger vagthavende officer i Beredsskabsstyrelsen, Martin Vendelbo.

Han opfordrer folk til at tjekke sin kommunes hjemmeside for, hvor det er sikkert at fyre af, så ens raket ikke flyver over i naboens stråtag.

Og hvis du nu har drukket det ekstra glas, der fører dig over i tilstanden ’beruset’, kan du helt roligt lade fyrværkeriet ligge. Sigtbarheden skal nemlig nok være så god, at du kan se alle de andre nytårsraketter på den ellers overskyede himmel.

»Skyerne kommer til at ligge rimelig højt, så man skal nok kunne få sine raketter at se. Det bliver pænt med sigtbarheden, og der er ikke noget, som tyder på, at det bliver tåget«, siger Henning Gisselø fra DMI.

Meget blæst 1. januar

Til gengæld kan tømmermændene blive ekstra slemme 1. januar, hvis du bor i nærheden af Roskilde eller Holbæk Fjord.

Prognoserne siger, at det bliver rigtig blæsende på årets første dag, hvilket kan give problemer med forhøjet vandstand.

»Den her udsigt til forhøjet vandstand kigger vi nærmere på, uden at vi har hejst noget varslingsflag endnu. Men der bliver nok nogle havne, der skal kigge på, om de har slæbt deres ting op i en passende højde«, siger Henning Gisselø, der siger, at den forhøjede vandstand måske også kan skabe problemer andre steder den 2. januar.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts