Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Grønt. Oslos nye rød-grønne byråd vil bryde radikalt med fossil energi og trække alle byens pensionsinvesteringer ud af olie og gas. Samtidig skal biltrafikken reduceres markant, og CO2-udledningen skal sænkes med 95 procent frem til 2030.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oslo skaber verdenshistorie ved at sortliste olie og gas

Rød valgsejr gør Oslo til den første hovedstad, der ikke vil sætte penge i olie.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Norges store velstand bygger på olie og gas. Alligevel tager landets hovedstad nu det skridt at erklære fossil energi for så uønsket, at kommunens pensionskasse så snart som muligt skal sælge alle sine aktier og obligationer i olie- og gasselskaber.

Dermed bliver Oslo den første hovedstad i verden, der tilslutter sig en global bevægelse, der prøver at sparke benene væk under såkaldt sorte energiformer som kul, olie og gas ved at nægte at investere i dem.

Ideen er, at hvis tilstrækkelig mange fonde, investorer og myndigheder følger trop, vil det være svært eller umuligt for selskaberne at hente penge til ny efterforskning og udvinding.

Byrådet i Roskilde vedtog for tre uger siden at blive den første kommune i Danmark, der vil boykotte fossile investeringer.

LÆS ARTIKEL

Beslutningen er blevet fremlagt af de tre partier, der har overtaget magten i hovedstaden ved et valg 15. september.

Her tabte den borgerlige blok bytronen efter 18 år og blev erstattet af en koalition bestående af Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

Oslo vil af med både CO2 og biler

For Lan Marie Nguyen Berg, der er De Grønnes førstekandidat i Oslo, er beslutningen en stor sejr.

Vi sender et stærkt signal

»Vi sender et stærkt signal«, siger hun. »Det meste af det kul, olie og gas, vi kender til, skal blive liggende i jorden for at forhindre katastrofale klimaforandringer. Derfor er det vigtigt at trække investeringer ud af fossil energi«.

LÆS ARTIKEL

Beslutningen er en del af en omfattende rød-grøn klimaaftale mellem de tre partier. Aftalen indebærer, at Oslo i 2030 skal have reduceret sine CO2-udslip med 95 procent i forhold til 1990. Desuden skal biltrafikken reduceres med 20 procent alene i de kommende fire år og med en tredjedel inden 2030.

Boykotten af fossile produkter betyder, at Oslo Pensjonsforsikring snarest skal finde en måde at trække hele sin portefølje på 61 milliarder danske kroner ud af fossile investeringer.

Allerede i marts besluttede Oslos daværende byråd at sortliste investeringer i kul, men det var en noget lettere beslutning, da Norge kun har nogle få mindre kulminer.

I juni vedtog Stortinget, at landets oliefond skal gøre det samme – en beslutning, der gav global genlyd, da fonden med sin pengetank på 5.600 milliarder kroner er en af verdens største investorer.

LÆS ARTIKEL

Mens kul ikke fylder meget i Norge, er landet i den globale top-ti inden for både olie- og gaseksport. Men risikoen for, at Norge dermed kan undergrave sin egen velstand, bekymrer ikke De Grønne.

Mission Oslo opfyldt, nu vil De Grønne videre

Tværtimod vil partiet arbejde for at gøre det samme på landsplan.

»Vi trænger til at få en omstilling af hele Norge, væk fra olieafhængigheden og over til vedvarende løsninger«, siger Lan Marie Nguyen Berg. »Hvis vi får mulighed for at gøre det samme på regeringsniveau, så vil vi gå i forhandlinger med de andre partier«.

I alt har 45 byer verden over, de fleste i USA, vedtaget at boykotte fossil energi, oplyser den globale ngo 350.org.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Adam Hannestad, 2050, Klima eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden