Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Illustration:: Aslak Elias Kelkka
Erotik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor bliver revolutionen af? Vi har hårdt brug for sexfantaster som Reich

Han gik til kanten og over, men hans blik på sex og samfund kan noget. Det er påfaldende, hvor relevant den østrigske psykoanalytiker Wilhelm Reich forekommer i dag.

Erotik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En majdag i 1933 ankom den østrigske psykoanalytiker Wilhelm Reich til Danmark på flugt fra nazismens løbeild. Nævenyttige embedsmænd fik hurtigt den kontroversielle læge ekspederet videre til Malmø, men Reich havde allerede sat sine spor og samlet sig en kreds af kulturradikale fritænkere med drømme om totalorgasmer og sanselige revolutioner.

Tesen var lige så enkel, som den var skandaløs: Der eksisterer, mente Reich, en ubrydelig forbindelse mellem sex, soma, psyke og samfund, og ligesom totalitære regimer tugter og tæmmer livsdrifternes naturlige udfoldelse, vil seksuelle hæmninger før eller siden aflejre sig i krop, psyke og kultur i form af muskelspændinger, neuroser og fascisme.

Reich og hans danske disciple anså seksualiteten for en menneskelig urkraft, som hverken havde alder eller køn, men til gengæld gennemsyrede samtlige eksistensens rum. Verdensrevolutionen skulle komme nedefra og fra mellemgulvet, og for reichianerne kunne der ikke blive tale om sociale eller politiske forandringer, førend de erotiske energier flød frit i og imellem mennesker.

Nuvel. Siden hippietiden har Reichs tanker skrabet bunden på den intellektuelle børs, men personligt har jeg altid fundet hans blik for samspillet mellem krop, sind og samfundsstrukturer stærkt stimulerende.

Ikke mindst hans studier i fascismens massepsykologi forekommer mig sørgeligt relevante i dag, for er erotisk mangfoldighed lakmustesten på et frit samfund, er der virkelig grund til bekymring. Tag modstanden mod reproduktive rettigheder i katolske lande eller undertrykkelsen af kvindelig lyst i islamiske. Tag forfølgelsen af homoseksuelle og transkønnede i Putins Rusland. Tag USA, hvor Donald Trump som sin første embedshandling inddrog støtten til foreninger, der så meget som nævner ordet abort.

Vi har hårdt brug for systemkritiske fantaster som Wilhelm Reich, og efter 84 år er den radikale seksualpolitiker minsandten tilbage på Nørrebro. I det sære ’Arkiv uden samling’ i Læssøesgade () genopfinder man frem til 29. juni de reichske ideer i samtaler, film, bøger og fotografier. Arkivet er tilgængeligt torsdage kl. 15-18, mens hjemmesiden holder døgnåbent. Ligesom seksualiteten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden