Illustration:: Aslak Elias Kelkka
Erotik

Hvor bliver revolutionen af? Vi har hårdt brug for sexfantaster som Reich

Han gik til kanten og over, men hans blik på sex og samfund kan noget. Det er påfaldende, hvor relevant den østrigske psykoanalytiker Wilhelm Reich forekommer i dag.

Erotik

En majdag i 1933 ankom den østrigske psykoanalytiker Wilhelm Reich til Danmark på flugt fra nazismens løbeild. Nævenyttige embedsmænd fik hurtigt den kontroversielle læge ekspederet videre til Malmø, men Reich havde allerede sat sine spor og samlet sig en kreds af kulturradikale fritænkere med drømme om totalorgasmer og sanselige revolutioner.

Tesen var lige så enkel, som den var skandaløs: Der eksisterer, mente Reich, en ubrydelig forbindelse mellem sex, soma, psyke og samfund, og ligesom totalitære regimer tugter og tæmmer livsdrifternes naturlige udfoldelse, vil seksuelle hæmninger før eller siden aflejre sig i krop, psyke og kultur i form af muskelspændinger, neuroser og fascisme.

Reich og hans danske disciple anså seksualiteten for en menneskelig urkraft, som hverken havde alder eller køn, men til gengæld gennemsyrede samtlige eksistensens rum. Verdensrevolutionen skulle komme nedefra og fra mellemgulvet, og for reichianerne kunne der ikke blive tale om sociale eller politiske forandringer, førend de erotiske energier flød frit i og imellem mennesker.

Nuvel. Siden hippietiden har Reichs tanker skrabet bunden på den intellektuelle børs, men personligt har jeg altid fundet hans blik for samspillet mellem krop, sind og samfundsstrukturer stærkt stimulerende.

Ikke mindst hans studier i fascismens massepsykologi forekommer mig sørgeligt relevante i dag, for er erotisk mangfoldighed lakmustesten på et frit samfund, er der virkelig grund til bekymring. Tag modstanden mod reproduktive rettigheder i katolske lande eller undertrykkelsen af kvindelig lyst i islamiske. Tag forfølgelsen af homoseksuelle og transkønnede i Putins Rusland. Tag USA, hvor Donald Trump som sin første embedshandling inddrog støtten til foreninger, der så meget som nævner ordet abort.

Vi har hårdt brug for systemkritiske fantaster som Wilhelm Reich, og efter 84 år er den radikale seksualpolitiker minsandten tilbage på Nørrebro. I det sære ’Arkiv uden samling’ i Læssøesgade () genopfinder man frem til 29. juni de reichske ideer i samtaler, film, bøger og fotografier. Arkivet er tilgængeligt torsdage kl. 15-18, mens hjemmesiden holder døgnåbent. Ligesom seksualiteten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce