Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Illustration:: Aslak Elias Kelkka
Erotik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mere fantastisk end nogensinde: Pas på din mærkelige krop

Kroppen er ikke bare tilbage i videnskaben, men også i litteraturen, filmen og billedkunsten, skriver Christian Graugaard. Og for en seksualitetsforsker er det en sand fryd.

Erotik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kroppen. Fysiologisk faktum og livslang gåde, uløselig rebus og benhård realitet. Foranderlig. Forunderlig.

Kroppen er både hylsteret og dets indhold, er den ikke? Et organisk mirakelmaskineri foldet møjsommeligt om sig selv. En celleklump med bevidsthed og ånd. Et tænkende og følende og drømmende stofskifte.

Vi siger, vi har en krop, men det passer ikke. Vi er en krop, og det er heldigvis mere end nok. For kroppen kan både tænke, tale og tro, den kan sanse en verden og skabe en virkelighed, den ikke engang selv forstår.

Kroppen kan skyde i vejret og skeje ud som et mærkeligt digt. Og den kan svinde ind og gå til grunde som et kongerige, en dynge klæg kompost. Kroppen er bæredygtig. Hundrede procent genanvendelig.

Efter årtier i skammekrogen har menneskekroppen igen set dagens lys

Efter årtier i skammekrogen har menneskekroppen igen set dagens lys. Det gælder ikke mindst i de humanistiske videnskaber, hvor et såkaldt bodily turn har raget kroppen ud af de diskursive tåger og genindført materialiteten, fysikken og sanseligheden som værdifulde størrelser at studere.

Det gælder tillige i mødet med patienter, der har seksuelle vanskeligheder eller problemer med at se sig selv og andre mennesker i øjnene. Her er det ikke nok at arbejde med følelser og intellekt, det handler også om at kunne være i sin krop. At turde trække vejret, lade hjertet klapre sin sælsomme jazz.

Og så gælder det i kunsten. I maleri, film og installation – og i en vilter skønlitteratur, der siver, sveder og savler som aldrig før.

Kroppen er på ny blevet genstand for kunstnernes sære og spidsfindige undren, og for en seksualitetsforsker er det en sand fryd at lade sig forstyrre og forstørre af kunstneriske rejser ind i sprækker og skygger, hvor videnskaben aldrig sætter sine klodsede ben.

Kunsten kan indfange drømme og drifter og fremkalde en krop, der pludselig går over sine bredder og vender vrangen ud.

Und for eksempel Dem selv en tur i Bådteatret i København, hvor uhørt smidige dansere for tiden opfører et rørende og gruopvækkende spil med groteske dukker, som på underfundig vis får liv, mens deres førere forsvinder i mørket. Her får kroppen lov til at være sårbar og skæv. Mærkelig. Og menneskelig.

NB: Forestillingen ’Kroppen’ på Bådteatret har sidste spilledag tirsdag 20. juni.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden