To højhus-projekter kæmper om det samme område i Københavns Nordhavn. Her ses en visualisering af Great Northern-projektet.
Foto: Projektmateriale, Københavns Kommune

To højhus-projekter kæmper om det samme område i Københavns Nordhavn. Her ses en visualisering af Great Northern-projektet.

Arkitektur

Bredt flertal siger principielt ja tak til gigant-højhuse i Nordhavn

Et bredt flertal i Københavns Kommune godkender videreudviklingen af to højhus-projekter i Ydre Nordhavn på Østerbro.

Arkitektur

Et principielt »ja tak« til højhuse i Nordhavnsområdet kan betyde, at Vesteuropas højeste bygning på 330 meter med hotel, shoppingcenter og beboelse eller en 280 meter høj skyskraber med en omkringliggende H.C. Andersen-tematiseret forlystelsespark bygges ved Oceankaj i den nye bydel i Københavns Nordhavn.

Et af de to højtragende byggerier er rykket et skridt nærmere realisering, efter et bredt flertal i Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget i Københavns Kommune har vedtaget, at der skal arbejdes videre med udviklingen af højhus-projekterne.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningnen havde ellers anbefalet en afvisning af de to projekter, da de bryder afgørende med de planer, der i øjeblikket findes for udbygningen af Nordhavn.

Nordhavn mangler i den grad billige boliger og grønne områder. Det får man ikke med de to projekter

»Nordhavn mangler i den grad billige boliger og grønne områder. Det får man ikke med de to projekter. H.C. Andersen Adventure Tower vil eksempelvis skabe en kommerciel forlystelsespark og dermed et luksusresort, der lukker sig om sig selv i stedet for at åbne sig over for byen. Det kender vi fra Dubai, og det er bestemt ikke det, vi har brug for i København«, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Enh).

Han tilføjer, at flertallets ja til mega-højhuse samtidig er et ja til, at storkapitalen skal sætte dagsordenen for udviklingen af København.

Kun Enhedslisten og SF stemte for forvaltningens anbefaling - altså en afvisning af projekterne.

Vækst og arbejdspladser

Jakob Hougaard (S), der sidder i Teknik- og Miljøudvalget for Socialdemokratiet, ser positivt på de to projekter.

»Jeg ser det som en mulighed for at skabe vækst og arbejdspladser i København. Jeg mener ikke, det er et problem at udbygge Nordhavn med nogle højhuse, og de faciliteter der følger med«, siger han.

Jakob Hougaard mener - ligesom Morten Kabell - at der skal være plads til folk med lave og almindelige indkomster i Nordhavn - og det kan et højhusbyggeri hjælpe med, forklarer han.

»Vi vil fortsætte vores krav om, at 25 procent skal være almene boliger, og det er jo den mulighed, en kommune har for at lave en boligsocial indsats, når der bygges nyt. Hvis man vil have flere almene boliger i København, skal man støtte en udvikling af byen«, siger han.

H.C. Andersen park og skyskrabere a la Dubai

Det er de to uafhængige byggeprojekter H.C. Andersen Adventure Tower og Great Northern, der giver anledning til den principielle godkendelse af højhuse i Nordhavnsområdet.

H.C. Andersen Adventure Tower - et tårn på 280 meter og en tilhørende forlystelsespark større end Tivoli, er tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels og har blandt andet 3F, Rambøll og KAB som samarbejdspartnere.

»Med H.C. Andersen Tårnet ved indsejlingen til København får vi en unik mulighed for at sammentænke Nordhavns nye bykvarter, havnefront og skyline som en samlet arkitektonisk helhed«. skriver Bjarke Ingels, stifter, partner og kreativ direktør i tegnestuen BIG, der står bag projektet, i en pressemeddelse.

Den 280 meter høje bygning bliver Nordeuropas højeste og omfatter beboelse, hotel og restaurant.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Projektet omfatter udover bygningen en 30.000 kvadratmeter stor forlystelses- og oplevelsespark samt en offentlig park med gratis adgang på mellem 20.000-35.000 kvadratmeter.

Det andet projekt døbt Great Northern omfatter to højhuse på henholdsvis 330 meter og 190 meter udformet som to enorme sejl på et skib, der til forveksling minder om det ikoniske Burj al-Arab hotel i Dubai.

Med sine 330 meter bliver bygningen den højeste i Europa uden for Moskva.

Det er ukendt, hvem der står bag Great Northern-projektet.

Selv om der nu principielt er sagt »ja tak!« til højhuse i Nordhavnsområdet, er der stadig lange udsigter til, at der kan nydes flyversjusser fra H.C. Andersens Adventure Towers skybar i 280 meters højde.

Ifølge folkene bag projektet kan byggeriet nemlig tidligst stå klar mellem år 2025-2027.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce