Ai Weiwei laver et kunstværk, der skal erstatte Den Lille Havfrue imens hun er i udlandet. Her takker han danskerne i en videohilsen.
Foto: JENS DRESLING

Ai Weiwei laver et kunstværk, der skal erstatte Den Lille Havfrue imens hun er i udlandet. Her takker han danskerne i en videohilsen.

Kultur

Video erstatter Den Lille Havfrue

Nationalsymbolet Den Lille Havfrue skal udstilles i Kina i 2010. En videoinstallation skal udfylde hendes plads på Langelinie.

Kultur

Når Den Lille Havfrue rejser til Kina, kan danskerne kan følge hendes rejse i en ny videoinstallation på Langelinie.

Det danske klenodie skal til Shanghai i Kina på verdensudstillingen EXPO 2010, hvilket har skabt stor debat i Danmark og genereret mange ideer til erstatning for Edvard Eriksensen bronzeskulptur.

Kendt for 'Fuglereden' På et pressemøde i Erhvervs- og Byggestyrelsen satte lektor dr. Phil Maria Fabricius Hansen, direktionsmedlem i Ny Carlsbergfondet, punktum for gætterierne:

»Kunstneren er Ai Weiwei...som I sikkert kender, selvom I ikke lige er klare over det«, siger hun.

Den 47-årig kinesiske kunstner er internationalt kendt. Senest har han være kunstnerisk konsulent på det olympiske stadion, »Fuglereden« i Beijing 2008.

»Hun vil hele tiden være til stede på havnen«
Kunstneren Ai Weiweis videoinstallation vil vise havfruen på sin rejse fra København til Kina og på udstillingen i Kina.

»Det vil sige, at hun hele tiden vil være til stede på havnen, også selvom hun er lånt ud. Og det synes vi er rigtig godt tænkt«, siger Maria Fabricius Hansen.

Han gør rejsen til sin hovedpointe
Det danske nationalsymbol rejser i april 2010 og skal repræsentere Danmark på verdensudstillingen EXPO 2010 i Shanghai.

En nationalkomité står for at varetage den danske repræsentation ved udstillingen. Og den har valgt Ai Weiwei i samarbejde med tegnestuen BIG, Erhvervs- og Byggestyrelsen og firmaet 2+1.

»Vi har blandt andet valgt ham, fordi det lykkedes ham at gøre rejsen til sin hovedpointe«, siger Maria Fabricius Hansen.

Ingen traditionel skulptur
Fire andre kunstnere har konkurreret med Ai Weiwei om at lave en erstatning for Den Lille Havfrue. De har dog alle lavet traditionelle skulpturer, siger Maria Fabricius Hansen fra Ny Carlsbergfondet, der også er medlem af nationalkomitéen.

»Enhver skulptur, der er udarbejdet traditionelt og stillet op på havnen, vil altid være en stand-in, en sekundær løsning i forhold til Den Lille Havfrue«, siger hun.

»Jeg vil gerne takke jer«
Ai Weiwei sørger med andre ord for, at danskerne fortsat kan se havfruen, selvom hendes bassin er blevet noget mindre og står i Kina.

»Jeg vil gerne takke jer for at lade mig designe en erstatning for Den Lille Havfrue mens hun er i Kina«, siger Ai Weiwei på en videoprojektor til pressemødet.

Ritt forudser debat

Havfruen er en kendt og elsket figur, og hendes udlandsrejse har skabt meget debat i Danmark.

En debat, der ifølge Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S), vil fortsætte efter afsløringen af kunstneren.

»Jeg ser frem til Ai Weiweis kunstværk og glæder mig til at se det på Langelinie. Og så ser jeg også frem til en livlig offentlig debat«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce