Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Palads. Næsten 4 milliarder kroner har det nye præsidentpalads kostet. Her ses Erdogan sammen med Qatars emir Tamimm bin Hamad Al-Thani.
Foto: AP (arkiv)/AP

Palads. Næsten 4 milliarder kroner har det nye præsidentpalads kostet. Her ses Erdogan sammen med Qatars emir Tamimm bin Hamad Al-Thani.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Årets kultur-skandaler: Erdogan fik massiv kritik for nyt giga-palads

Den tyrkiske præsidents nye palads er 30 gange større end Det Hvide Hus.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Småt er godt, men stort er bedre. Om det er Tyrkiets præsident og ubestridte politiske førstemand gennem det sidste årti, Recep Tayyip Erdogans, personlige motto vides ikke, men at det nye præsidentpalads i Ankara er mere end almindeligt grandiost er der derimod ikke megen tvivl om.

Med sine over 1.000 værelser og 200.000 kvadratmeter er det nye præsidentpalads 30 gange større end Det Hvide Hus i Washington og overgår selv storslåede bygninger som Élysée-palæet i Paris og selv Buckingham Palace i London – og omkostningerne har da også været derefter.

Det oprindelige budget på omkring 2 milliarder slog slet ikke til, og præsidentpaladset anslås nu at have kostet næsten 4 milliarder kroner. Ud over selve bygningen omfatter paladset en underjordisk bunker og et stort parkanlæg.

Bygget i fredet skov

De store omkostninger har vakt voldsom debat og fået Erdogans politiske modstandere til at kritisere ham for at leve helt ude af trit med befolkningen og demonstrere sine autokratiske tendenser.

»Den såkaldte sultan har bygget dette palads til sig selv i et land, hvor mere end 3 millioner mennesker er arbejdsløse«, sagde Kemal Kilicdaroglu, der er formand for oppositionspartiet Det Republikanske Folkeparti.

Paladset er det bedste eksempel på, hvilken slags land og hvilken slags regering vi har

»Du fældede hundredvis af træer for at bygge dette plads«, sagde han, med henvisning til at paladset er bygget i en fredet skov på trods af en dom om, at det er ulovligt. Erdogan afviste blankt dommen.

»Ingen kan stoppe bygningen af paladset, og ingen kan rive det ned«, sagde han; noget, der ikke just mindskede bekymringen om, at landets leder anser sig selv for hævet over loven.

Tegn på prestige

Erdogan er i forvejen i den senere tid blevet rystet af anklager om korruption. Et andet tegn på Erdogans magtarrogance er efter kritikernes mening, hvordan paladsets status på mystisk vis har fulgt hans person.

Paladset skulle nemlig oprindelig have huset Tyrkiets premierminister, men efter at Erdogan tidligere i år skiftede fra at være premierminister til at være præsident, blev bygningen pludselig ændret til et præsidentpalads.

»Paladset er det bedste eksempel på, hvilken slags land og hvilken slags regering vi har«, skrev Mehmet Yilmaz, der er kommentator ved avisen Hürriyet.

Erdogan selv har blankt afvist enhver kritik, så meget at han for nogle dage siden pralede med, at paladset er endnu større, end folk troede, og i virkeligheden har 1.150 værelser.

»Man går ikke på kompromis med landets prestige«, sagde præsidenten – tilsyneladende heller ikke med Erdogans.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden