Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
JOURNALISTEN Puk Damsgård, forfatter og journalist på Danmarks Radio, aktuel med ny bog om dansk gidsel, som hun samtidig lavede indslag om på »21 Søndag«.
Foto: Mads Nissen

JOURNALISTEN Puk Damsgård, forfatter og journalist på Danmarks Radio, aktuel med ny bog om dansk gidsel, som hun samtidig lavede indslag om på »21 Søndag«.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har mediernes promovering af egne journalisters bøger taget overhånd?

Et Puk Damgård-indslag i »21 Søndag« har skabt debat ugen igennem om habilitet: Kan en journalist med en ny bog på markedet lave samtidige indslag om bogens indhold? Politiken stiller spørgsmålet til en række mediefolk.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken har bragt omtale af Politiken-journalist Jakob Sheikhs nye bog.

Og i ’21 Søndag’ forleden var det DR-journalist Puk Damsgård, der interviewede et dansk gidsel, som optræder i den bog, hun udgav dagen efter.

Vi spørger tre medieeksperter, om danske medier har problemer med habiliteten.

Lasse Jensen, journalist, medieekspert og tidligere redaktør på ’Mennesker og Medier’:

»Nej. Men det er heller ikke uproblematisk. Det aktuelle eksempel er diskussionen om Puk Damsgårds indslag i 21-Søndag , og det problematiske er ikke, at hun laver indslaget. Det er timingen, der er noget galt med. Det, at man bringer det, dagen inden hendes bog udkommer, selv om det er tydeligt, at indslaget er lavet for længe siden, og der er sommer og sol på billederne. Det er Puks historie, det er hende, kilden betror sig til, hun har skaffet sig adgang til ham, og det er da bare et godt stykke journalistisk arbejde. Så selvfølgelig skal Puk lave den historie, men hvorfor venter man til den søndag, hvor samtlige andre aviser har den? Hvorfor havde »21 Søndag« ikke den historie for 14 dage siden? Der havde det også været en fantastisk historie«.

»Det er en god historie, som vil være aktuel på et hvilket som helst tidspunkt. Det er ikke en god historie, fordi der kommer en bog. Tænk dig om som journalist: Puk Damsgård har den her fantastiske historie solo: En hvilken som helst redaktør vil da bare sige: Lav den nu! Hvorfor vente? Det at vente afføder alle mulige teorier, som ikke har bund i virkeligheden, håber jeg. Som for eksempel om det er forlaget, der har bestemt, at det først måtte offentliggøres i søndags«.

Vibeke Borberg, forskningschef og mediejurist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole:

»Det er superinteressant, når journalister skriver bøger om emner, de ved noget om. Men når mediet bag journalisten stiller sig til rådighed for at promovere bøgerne i en tidsmæssig problematisk sammenhæng, må man spørge, om det er i orden, og det var efter min mening det, der skete, med det i øvrigt udmærkede indslag, Puk Damsgård lavede i søndags: Emnet er relevant, men vil Danmarks Radio bringe det, må de enten lade en anden lave det eller bringe det på et andet tidspunkt. Ikke dagen før Puk Damsgårds bog udkommer«.

»Politiken har lige givet spalteplads til Jacob Sheikhs nye bog om unge krigere, men Politiken opfylder de etiske krav ved at varedeklarere og skrive, at han er en af avisens egne journalister. DR, derimod, har en public service-forpligtelse, der gør, at varedeklarationen ikke i sig selv nok. Som jurister opererer vi med utrolig strikse habilitetskrav, men der findes ikke et tilsvarende journalistik habilitetsbegreb. Her bedømmes det fra gang til gang, om noget taler imod, at en bestemt journalist dækker et bestemt emne. Det skader mediernes troværdighed, når der fra tid til anden opstår en habilitetskonflikt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bjarne Schilling, læsernes redaktør på Politiken:

»Vi har et bredt formuleret regelsæt for at forhindre, at folks økonomiske interesser bliver blandet sammen med deres journalistik. Selv har vi jo lige bragt uddrag af Puk Damsgårds bog og også haft omtale af vores egen journalist, Jakob Sheikhs bog, og når det er journalistisk begrundet, er der ikke noget problem i det. Men hvis vi i teorien skriver noget, der ikke er journalistisk begrundet, eller hvis en medarbejder fik en ide om at skrive og markedsføre et produkt, vedkommende havde lavet i fritiden, så går den ikke. En bog, derimod, skrevet af en journalist, adskiller sig, fordi den kan have redaktionel interesse for vores læsere. Så må vi tage med, at der også er kommercielle interesser involveret«.

»Afgørende er også, at beslutningen om, hvad vi omtaler, tages af en anden end den, der har skrevet bogen. For eksempel skal vores chefredaktør, Bo Lidegård, ikke afgøre, om vi bringer uddrag eller omtale af hans bøger. Men hvis vi slet ikke kunne bringe omtale af bøger, skrevet af vores egne, ville det diskvalificere os i forhold til andre medier. Det kan ikke være meningen, at vi som de eneste ikke skulle kunne skrive om det, når for eksempel Jakob Sheikh skriver en bog om hellige krigere«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden