»Det er også fake news at fortie og kun at beskrive en lille del af virkeligheden«, siger Jeppe Juhl, manden bag det omdiskuterede medie 24nyt.dk.
Foto: Finn Frandsen

»Det er også fake news at fortie og kun at beskrive en lille del af virkeligheden«, siger Jeppe Juhl, manden bag det omdiskuterede medie 24nyt.dk.

Kultur

Chefredaktør bag omstridte protestmedier går i krig mod »råddenskaben« i dansk presse

24nyt.dk og NewSpeek er et produkt af »mediernes svigt«, siger journalisten Jeppe Juhl, manden bag de omdiskuterede medier.

Kultur

Jeppe Juhl sætter sig til rette foran en stor computerskærm, slår ivrigt på tastaturet og finder en gammel video fra den arabiske tv-station Al Jazeera frem på Youtube.

En korthåret kvinde i en blå blazerjakke begynder at tale på skærmen. I højt tempo og med temperament.

»Hun er fantastisk«, siger chefredaktøren på det nystiftede, men allerede omdiskuterede netmedie 24nyt.dk energisk.

»Helt fantastisk«.

Den korthårede kvinde på skærmen hedder Wafa Sultan og er en syrisk født læge, forfatter og islamkritiker. Hun går til angreb på Islams konservatisme eller »står op for moderniteten«, som Jeppe Juhl siger.

Det var hende, der mobiliserede utilfredsheden med den etablerede danske presse, som har fået Jeppe Juhl til at stifte først det omdiskuterede blogunivers NewSpeek og nu også netmediet 24nyt.dk.

Wafa Sultan var på besøg i København i 2011, fortæller han. Inviteret af Trykkefrihedsselskabet til at fremføre sin kritik af islam ved et arrangement i Vartov. Et arrangement, hvor Jeppe Juhl deltog.

»Men til mit deciderede chok gik det op for mig, at der ikke var en eneste journalist til stede til arrangementet. På det tidspunkt blev hun debatteret over hele verden, fordi hun er så fantastisk. Jeg synes vitterligt, at det var et svigt fra den etablerede presse«, siger han.

Kort efter skrev Jeppe Juhl et debatindlæg om »råddenskab i dansk presse«. Om journalisterne på medier som DR, TV 2 og Politiken, der har fløjlshandsker på, når de skriver om Islam og »det multikulturelle samfund«.

»Og så har det ene taget det andet. Siden har jeg været involveret i denne kulturkamp. Værdikamp«, siger han.

Også fake news at fortie

Han speedsnakker. Den ene sætning sluger den anden hjemme hos Jeppe Juhl på Frederiksberg. Her og der afbrudt af et hurtigt snøft. Fem dages influenza har ikke fået ham til at sænke farten.

I torsdags debatterede han i TV 2 News med medieanalytikeren Jan Birkemose, som på medietrends.dk kritiserer Jeppe Juhl og hans spritnye medie 24nyt.dk for at vildlede læserne med udokumenterede påstande. Birkemose har udråbt 24nyt.dk til at være Danmarks første egentlige medie med falske nyheder.

Det er også fake news at fortie og kun at beskrive en lille del af virkeligheden

»Det er helt gak gak«, siger Jeppe Juhl i køkkenet og sætter vand over til te.

I hans verden er fake news et begreb, som eliten og de etablerede medier har opfundet i forsøget på at forklare, hvorfor danskerne stemte nej til EU-forbeholdet, og hvorfor Dansk Folkeparti fik 21 procent af stemmerne ved sidste folketingsvalg. Hvorfor englænderne stemte England ud af EU og ikke mindst, hvorfor amerikanerne stemte Donald Trump ind i Det Hvide Hus.

»De uindviede, de indskrænkede, de bange og de dumme blev forført at fake news. Det er forklaringen. For ellers hænger jeres verden ikke sammen«, siger han.

Manden bag det omdiskuterede medie NewSpeek har stiftet endnu et kontroversielt netmedie, der skal levere modstand til de etablerede medier.
Foto: Finn Frandsen

Manden bag det omdiskuterede medie NewSpeek har stiftet endnu et kontroversielt netmedie, der skal levere modstand til de etablerede medier.

»Men det er også fake news at fortie, kun at beskrive en lille del af virkeligheden«.

Jeppe Juhl taler igen og igen om et »ekkokammer«. Journalister i den danske medieverden befinder sig i et »kulturradikalt ekkokammer«. De beskriver en verden, som læserne ikke kan genkende. Undlader at sætte fingeren på pulsen og pakker problemerne ind i vat, mener han. Og noget tyder på, at han ikke er alene med standpunktet. 24nyts og NewSpeeks historier bliver delt flittigt på de sociale medier.

»I ser verden ud fra en bestemt model. Det jeg kalder den kulturradikale. Det er ikke en konspirationsteori, der sidder ikke nogen og siger, sådan skal det være. Det er bare den æter, som trækkes på de danske medier. Højrefløjen er ond og venstrefløjen god«, siger han.

NewSpeek Networks og 24nyt.dk er »et produkt af mediernes svigt«, siger han og banker med sin pegefinger mod træbordet i stuen. Et nyt medie, der med egne ord leverer »de nyheder, som mainstream-medierne enten bort- eller nedprioriterer«.

»Det paradigmeskifte, som vi laver, er, at vi varedeklarerer. Jeg går ud og siger, hvor jeg står. I stedet for at simulere falsk objektivitet«.

Flertallet af 24nyts historier er skrevet af efter etablerede medier. Hvorfor laver du ikke dine egne historier?

»Det er et ressourcesspørgsmål. Vi er to journalister. Vi finder nyheder fra ind- og udland, som vi så fortolker på vores måde, men vi laver også egne historier. Vi spejler jeres vinkling. I synes, det er dejligt med globaliseret, multikulturelt samfund. Vi synes ikke, det er dejligt«.

Et »useriøst« medie

De ekkokamre, som Jeppe Juhl anklager andre for at sidde fast i, bliver han også selv kritiseret for at skabe med sine stærkt indvandrerkritiske medier.

Det er ikke journalistik, men »holdninger, tilkendegivelser, usandheder og kvarte sandheder«, som figurerer på NewSpeek, har journalisternes formand Lars Werge for eksempel sagt til Berlingske.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

NewSpeek blev etableret i begyndelsen af 2016 og har i løbet af kort tid fået tilknyttet markante profiler fra den danske højrefløj som debattører på netmediet. Dansk Folkepartis Søren Espersen, den konservative journalist og debattør Iben Thranholm og den tidligere formand for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard er blandt de personer, som tegner universet på netmediet.

Debatten om Jeppe Juhls NewSpeek rejste sig for alvor på de sociale medier, da et klip med Iben Thranholm gik noget nær viralt under den amerikanske valgkamp. I klippet, som siden er blevet kritiseret for at være fyldt med udokumenterede påstande, anklager Thranholm ophidset Hillary Clintons og hendes medarbejdere for at være involveret i »sataniske ritualer«.

Forskningschef Jakob Linaa Jensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole mener, at mediet er for »useriøst« til overhovedet at blive kaldt et nyhedsmedie. Journalist og debattør David Trads har kaldt NewSpeek et sted for »de yderste højres tosser«.

Rundt i branchens afkroge

Stifteren og chefredaktøren for 24nyt har været vidt omkring i den mediebranche, som de senere år har set skævt til ham.

Det er derfor, Jeppe Juhl siger, han har »duftet æteren«.

Han indledte sin karriere som journalist på Ekstra Bladet, hvor han blev ansat efter sin praktiktid i 1986 og tre år efter var med til at vinde Cavlingprisen for at afsløre korruption i Københavns Kommune. Den bedrift skilter han flittigt med i et videoerne på NewSpeeks hjemmeside, hvor han skælder ud på mangt og meget.

Det er da meget muligt, at 24nyt passer fod i hose med Nye Borgerlige. Men ved du hvad det gør Politiken også med radikale«.

Dengang i 80'erne steg prisen ham til hovedet, har han fortalt. Jeppe Juhl sagde overraskende sit job på Ekstra Bladet op og begyndte at spille poker. Det gjorde han i nogle år, inden han igen fik job på Ekstra Bladet.

I slutningen af 1990'erne fandt han vej til produktionsselskabet Strix, hvor Jeppe Juhl var med til at udvikle realityprogrammet Robinson Ekspeditionen, der blev en gigantisk succes og desuden solgt til en lang række lande. Jeppe Juhl er ikke bleg for at udråbe sig selv til en af ophavsmændene til den realitybølge, der rullede over dansk tv i 00’erne.

I 00'erne blev han i øvrigt Danmarks første onlineverdensmester i poker.

Juhl drømmer om at sælge til Fox News

NewSpeek Networks har fået opstartsstøtte af den private erhvervsmand Kevin Mikkelsen, men tjener i dag tilstrækkeligt på reklameindtægter til at overleve uden støtte, siger Jeppe Juhl.

Ambitionen er, at mediet skal vokse sig stort og derefter måske sælges. Det kunne for eksempel være, drømmer chefredaktøren, til de amerikanske forbilleder Breitbart News og Fox News.

»Jeg er engageret i det, fordi jeg synes, det er en vigtig sag. Men jeg er ikke bare en mand med en sag, hvis ikke jeg tror på, at vi kunne få en fornuftig forretning op, så ville jeg finde mig et arbejde«, siger Jeppe Juhl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På sin vis har Jeppe Juhl faktisk fået et andet arbejde. Han er for nylig blevet valgt som kandidat til Folketinget for Pernille Vermunds Nye Borgerlige. Men hvordan harmonerer jobbet som politiker med rollen som chefredaktør for nyhedsmediet 24nyt.dk, spørger jeg.

»Det er heller ikke uproblematisk. Det var en svær beslutning, men så stort er vores nyhedsmedie heller ikke«.

Men fortæller det ikke, at 24nyt i virkeligheden bare er politisk propaganda?

»Det er da meget muligt, at 24nyt passer fod i hose med Nye Borgerlige. Men ved du hvad«, siger han og tager sig kækt til læben.

»Det gør Politiken også med de radikale«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce