Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Adrian Fey.
Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Adrian Fey.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aarhusstafet: »Man bruger timer på borgermøder, og så pludselig, ud af det blå ...«

Aarhus lever, og en ny tankegang er på vej, hvor livet i byerne dyrkes. Men Aarhus Kommune og Aarhus 2017 glemmer af og til at spørge borgerne, mener kultur-entreprenør Adrian Fey i dagens stafet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det røde stenhus tager sig noget ensomt og isoleret ud mellem byggegrundene på Aarhus Havn. Men kunne man se menneskelige kontakter og digitale linjer med det blotte øje, ville man se et vanvittigt stregdiagram med forbindelser til alle de kulturinstitutioner, politikere, græsrodsorganisationer og virksomheder, som iværksættermiljøet Culture Workspace leger med.

Og der leges i Aarhus. Byen lever, synes Adrian Fey, medstifter af den kulturelle myretue Culture Workspace. Men der er også døde pletter: Kommunen måtte gerne lytte mere seriøst til de lokale græsrødder, når der planlægges ny by. Og en stor spiller som Aarhus 2017 skulle »se at få arrangeret noget« for byens tusinder af studerende.

»Kig i 2017-programmet: Man kan ikke se, at Aarhus er en studenterby. Der er ballet, opera og fin scenekunst for de lidt ældre, og der sker en masse for børn. Men der er ikke meget for byens unge at komme efter. Man har haft mere fokus på at få landet nogle store internationale shows, og det er da et paradoks i en by med så mange unge«, siger Adrian Fey og tilføjer: »Men det kan nås endnu«.

Og det er tankegangen i Culture Works: Vil man have noget til at ske, må man agere – nedefra. Man skal ikke vente på, at myndigheder eller andre magtinstanser tager teten.

Culture Works holder til i et hus med 33 små virksomheder og et endnu større antal såkaldte planteplaneter dinglende ned fra loftet med sukkulenter. Siden sin første chill out-fest i 2010 er Culture Works blevet kendt for at få døde steder til at blomstre. Få folk til at finde på. Eller som arkitekt Søren Leth formulerer det i Politikens stafetspørgsmål til Adrian Fey, få byen til at leve.

Og der er flere måder. Når Adrian Fey og vennerne for eksempel synes, at dele af det nye havneområde i Aarhus Ø er præget af lukkede facader, giver de sig til at planlægge en havnefest for at slå døre ind til dem, der arbejder indenfor. Én fest skaber ikke et bykvarter, erkender Fey:

»Men måske er der nogle, der møder hinanden og får en idé. Og nogle, der følger op med andre arrangementer«, siger han og opremser et katalog af ideer, der kan akkumulere nye initiativer i en by: Culture Workspace har for eksempel inviteret byen til fredagsbar og initiativaftener, og »de første tusinder har været igennem«. Eller de har arrangeret receptioner og netværksmøder, hvor investorer eller større virksomheder møder små iværksættere og omvendt.

»Vi er brobyggere: I den ene hånd holder vi et coming-up-miljø med en masse skaberkraft, og i den anden står vi med en mere etableret, magtfuld kulturinstitution eller erhvervsvirksomhed, som er lukket land for græsrødderne«, siger Adrian Fey.

Han ser »oaser af ubefrugtet muld«, når gamle hospitalsområder forlades, og en koncert eller et møde kan være det, der får folk til at tale med hinanden og opdage, at hende overfor også gerne vil åbne et bydelshus eller bygge en legeplads.

»Der skal kæmpes. Men med Godsbanen har aarhusianerne set, at byudvikling både kan give liv og hæve områdets værdi. Det baner vej«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Opgøret, der mangler at blive taget

Der er tilbageslag – som når Aarhus Kommune først signalerer, at lokale borgere i sydhavnen skal have indflydelse på, hvordan man indretter et tidligere industriområde omkring en kulbro:

»Man bruger timer på borgermøder, og så pludselig, ud af det blå, beslutter man, at Danske Bank skal have lov at bygge et nyt hovedsæde på 11.000 etagekvadratmeter! Så står vi der som pauseklovne«, siger Adrian Fey.

»Vi spørger tit os selv: Hvorfor er 100 kulturentreprenører stadig ikke lige så meget værd som 100 erhvervsfolk i lyseblå skjorter? Det opgør mangler vi at tage«.

Men det skal tages, for god by er god branding og god forretning, siger Adrian Fey. Og han ser det ske: Omkring Aarhus Havns bassin 7 er et kvarter på vej med teater, havnebad, boliger og erhverv, og det skaber »god by«, vurderer han:

»Hvis man giver mennesker lov til at lave projekter og plante blomster og udfolde deres basale byrettigheder, sker der noget«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden