Nazilægen Josef Mengele udførte medicinske forsøg på nogle af fangerne. Blandt andet romakvinden, portrætteret her.
Foto: Bartosz Bartyzel/Auschwitz Museum via AP

Nazilægen Josef Mengele udførte medicinske forsøg på nogle af fangerne. Blandt andet romakvinden, portrætteret her.

Kultur

Mengeles ofre får et ansigt

Josef Mengele bestilte portrætter af de folk, han udførte forsøg med, hos en anden indsat, nemlig kunstneren Dina Gottliebova, en jødisk kvinde fra det tidligere Tjekkoslovakiet.

Kultur

I dødslejren Auschwitz blev folk ikke kun sultet, gasset og slidt ihjel under Anden Verdenskrig. Nazilægen Josef Mengele udførte også medicinske forsøg på nogle af fangerne. Blandt andet den romakvinde, som er portrætteret her.

I Auschwitz blev mange forfattere og kunstnere holdt fanget, og nazisterne beordrede fra tid til anden nogle af kunstnerne til at lave malerier til forskellige formål. Josef Mengele bestilte eksempelvis portrætter af de folk, han udførte forsøg med, hos en anden indsat, nemlig kunstneren Dina Gottliebova, en jødisk kvinde fra det tidligere Tjekkoslovakiet.

I udstillingen står vi ansigt til ansigt med de indsatte. Værkerne hjælper os med at se Auschwitz, som de indsatte så og oplevede det

Opgaven med at portrættere Mengeles ufrivillige forsøgspersoner hjalp Dina Gottliebova til at overleve sit ophold i lejren. Efter krigen rejste hun til USA, hvor hun stiftede familie, skriver Washington Post.

Portrættet er blandt de 200 kunstværker, som kan ses på udstillingen ’Ansigt til ansigt. Kunst i Auschwitz’ på nationalmuseet i Krakow. Udstillingen markerer, at den tidligere koncentrationslejr nu har været museum i 70 år, og viser både værker bestilt af nazisterne og de værker, de indsatte lavede i skjul under deres ophold. En række af dem har ikke tidligere været vist for publikum, og det er den første større udstilling af værker skabt af indsatte i dødslejren, skriver Auschwitz-museet på sin hjemmeside.

»I udstillingen står vi ansigt til ansigt med de indsatte. Værkerne hjælper os med at se Auschwitz, som de indsatte så og oplevede det«, siger udstillingens kurator, Agnieszka Sieradzka, til The Associated Press.

Blandt de værker, der blev fremstillet i skjul, er den såkaldte ’Auschwitz Skitsebog’. Den rummer 22 tegninger af scener, hvor indsatte bliver tæsket, udsultet og dør. Den blev fundet i 1947 gemt i en flaske i fundamentet til en af barakkerne i udryddelseslejren Birkenau, som er en del af Auschwitz-Birkenau-komplekset. Man ved ikke, hvem der er ophavsmand til skitsebogen, som normalt bliver opbevaret i Auschwitz-museet.

Også det originale ‘Arbeit Macht Frei’-skilt, der hang over indgangen til koncentrationslejren, er med på udstillingen. Det blev stjålet og genfundet i 2009.

Fra 1940-1945 blev omkring 1,1 millioner mennesker, hovedsagelig jøder, men også polakker, romaer og russere, dræbt i gaskamrene eller døde af sult, overdrevent tvangsarbejde og sygdom i Auschwitz, som Nazityskland drev i det besatte Polen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce