Makak-aben Narutos omstridte selfie. Foto: David Slater/AP

Makak-aben Narutos omstridte selfie. Foto: David Slater/AP

Kultur

Abe vinder moralsk sejr i verdenskendt sag om dyre-selfie

Siden en abe knipsede billeder af sig selv, har dyrevenner og en fotograf kæmpet om, hvorvidt aben har ophavsretten til billederne. Nu er der indgået et forlig.

Kultur

Kan en abe have ophavsretten til sine egne billeder?

Det spørgsmål har delt vandene i en kontroversiel sag. Det begyndte i 2011, hvor den britiske naturfotograf David Slater var rejst til Indonesien. Han stillede et kamera op, som den dengang 6-årige makakabe Naruto fra Tangkoko-reservatet fik fingrene i. Blandt andet trykkede aben på udløseren og tog nogle selfies, som blev verdenskendte.

Da kameraet tilhører David Slater, har fotografen ment, at han ejer rettighederne til billederne. Men det har dyreværnsorganisationen People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) været lodret uenig i.

I 2015 sagsøgte organisationen David Slater, og det endte med en retssag i USA. Af sagsanlægget fremgik det, at Peta ville have ophavsretten, så de kunne administrere indtægterne fra billederne, som skulle gå til den fotogene abe og dens flok.

Sidste år endte retssagen med, at Peta godt kunne opgive, at organisationen ville vinde sagen.

»Hvis mennesker, der giver sig ud for at handle på sagsøgerens vegne, vil have ophavsretten til at være blandt de områder, hvor ikke-menneskelige dyr har en plads, så skal de rejse den tvivlsomme sag over for Kongressen - ikke retsvæsenet«, sagde dommer William Orricks om, hvorfor sagen blev afvist.

Men Peta ankede, og nu er der indgået et forlig mellem dyrevennerne og David Slater, skriver avisen The New York Times.

Uden om domstolene er de blevet enige om, at 25 procent af al overskud ved salg eller brug af abens berømte billeder skal gå til velgørende organisationer i Indonesien, som beskytter makakaber.

Overvejede at blive hundelufter

Det er endnu uklart, hvor stort et beløb der vil gå til de velgørende organisationer, og Peta oplyser, at de ikke ved, hvor mange penge David Slater tidligere har tjent på billederne.

David Slater fortalte avisen The Guardian i juli, at han ikke havde råd til at flyve fra England til USA, hvor han skulle møde op i retten. Han fortalte, at han overvejede en ny karrierevej.

»Jeg tænker endda på at lave hundeluftning«, sagde han.

Tidligere har David Slater skrevet på sin facebookside, at fotografer ikke »har ikke brug for latterlige fortolkninger af reglerne for ophavsret fra uvidende folk fra Peta«.

Men nu har piben fået en anden lyd. I en fælles erklæring er Peta og David Slater enige i, at »denne sag rejser vigtige, banebrydende spørgsmål« om, at ikke-menneskelige dyr får udvidet deres juridiske rettigheder.

I dag lever aben Naruto stadig i Tangkoko-reservatet, hvor han dagligt bliver fodret af reservatets medarbejdere og er en populær turistattraktion, oplyser Petas rådgiver Jeff Kerr til The New York Times.

Men ifølge Den Internationale Union for Bevarelse af Naturen (IUCN) er makakaber som Naruto, der er af arten topbavian, jaget af krybskytter og kritisk truet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce