Louvre i Paris og Metropolitan Museum of Art i New York udstiller deres Savonnerie-tæpper, som blev skabt til Louvre-paladset. Dette er The Met's tæppe. Foto: The Met
Foto: The Metropolitan Museum of Art.

Louvre i Paris og Metropolitan Museum of Art i New York udstiller deres Savonnerie-tæpper, som blev skabt til Louvre-paladset. Dette er The Met's tæppe. Foto: The Met

Kultur

Solkongens tæppe bliver i Danmark

Retten i Lyngby har afsagt dom i familiestrid om et kostbart tæppe. Men punktum er endnu ikke sat.

Kultur

Et tæppe fra Solkongens hof, der de sidste mange år har befundet sig i havestuen på den fynske herregård Juelsberg, må ikke sælges på auktion i London.

Det såkaldte Savonnerie-tæppe, der har en værdi af 47 millioner kroner, skal forblive på det danske gods Juelsberg. Det fastslås i en dom, som Lyngby Ret afsagde onsdag i denne uge, skriver Weekendavisen fredag.

Dommen er en sejr for godsejer Gregers Juel, der havde anlagt retssagen mod sin egen far, hofjægermester Erik Juel. For tre år siden skænkede faderen tæppet til sin nuværende hustru, Lise-Lotte Juel, der valgte at sætte det til salg hos auktionshuset Christie’s i London.

I 2015 vurderede det danske kulturværdiudvalg, at tæppet har afgørende national betydning og gav det status af umistelig dansk kulturarv.

Men da det danske kulturværdiudvalg ikke formåede at rejse millionsummen, som tæppet blev vurderet til i London, måtte udvalget tillade udførslen fra Danmark.

Under retssagen er salget af tæppet blevet stillet i bero, og nu skal tæppet tilbage på den fynske herregård, Juelsberg ved Nyborg, hvor det har befundet sig siden 1800-tallet.

Savonnerie-tæppet blev i 1600-tallet skabt til Louvre-paladset i Paris, men givet som gave af Solkongen, Ludvig XIV til en dansk minister i juli 1682 som en forsegling af en vigtig politisk aftale mellem Danmark og Frankrig.

Som Weekendavisen tidligere har dokumenteret, er den aktuelle retssag blot en ud af en lang række af retsopgør mellem far og søn. Under den aktuelle sag har sønnen hævdet, at faderen ikke havde ret til at forære tæppet til sin kone, idet det historiske indbo i hovedbygningen er blevet skænket til en fond, der har til formål at sikre, at det forbliver samlet på Juelsberg.

Nu er dommen faldet ud til fordel for sønnen. Samtidig har dommerne kendt Erik Juel, hans kone og deres advokat »uværdige« til fremover at sidde i Juelsberg-Fondens bestyrelse.

Advokaten Karoly Németh oplyser til Weekendavisen, at dommen er blevet anket.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce