Flere yngre kvindelige ansatte har fortalt, hvorledes det blev forventet at bade nøgen med Zentropas stiftere. Foto: Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup

Flere yngre kvindelige ansatte har fortalt, hvorledes det blev forventet at bade nøgen med Zentropas stiftere. Foto: Louise Herrche Serup

Kultur

Internt brev: Zentropas ledelse tager al indflydelse fra Peter Aalbæk efter seksuelle ydmygelser

Peter Aalbæk Jensen må ikke længere udtale sig om Zentropa, og han må ikke have med filmselskabets elever at gøre. Det skriver Zentropas ledelse i en skrivelse til deres samarbejdspartnere.

Kultur

Zentropa ledelse tager al indflydelse fra Peter Aalbæk Jensen. Han må ikke længere udtale sig om Zentropa, og han må ikke have med filmselskabets elever at gøre. Det skriver Zentropas ledelse i en skrivelse til deres samarbejdspartnere.

Med øjeblikkelig virkning fratages Peter Aalbæk Jensen den direkte og daglige indflydelse over det filmselskab, som han selv har stiftet og stadig er medejer af.

Det fremgår af et internt brev, som tirsdag aften er sendt til filmselskabets samarbejdspartnere, og som Politiken er kommet i besiddelse af.

»Peter har fremover ingen indflydelse på den daglige ledelse af selskabet. Han deltager ikke i ledermøder. Peter har ingen indflydelse på elevuddannelsen og har ikke længere elever under sin ledelse. Peter må pr. dags dato ikke udtale sig på vegne af Zentropa«, står der i brevet.

Det sker som følge af den sidste uges intensiverede kritiske opmærksomhed omkring Peter Albæks Jensens ledelsesmetoder om Zentropas arbejdsmiljø samt flere markante udtalelser, senest i Deadline på DR2 søndag aften.

Zentropa påtager sig medansvar

I Politiken stod ni kvinder frem i lørdagsavisen og berettede om seksuelle ydmygelser og mobning centreret omkring Peter Aalbæk Jensen. I første omgang afviste Zentropas ledelse at kommentere de veldokumenterede vidnesbyrd, men i det interne brev påtager ledelsen sig nu for første gang et medansvar:

»Vi er meget berørte af sagen, og meget kede af, at der er personer, som har følt sig krænket eller chikaneret, mens de har arbejdet på Zentropa. På baggrund af den viden vi har nu, og det nye lys vores kultur bliver sat i, har vi iværksat en række initiativer«.

»Vi har alle været ansat på Zentropa i den periode, hvor de oplevede krænkelser har fundet sted. Dermed påtager vi os også et medansvar for de hændelser, som ansatte har oplevet som krænkende«

International opmærksomhed på Aalbæk

Siden Information og Politiken publicerede flere kritiske artikler om Peter Aalbæk Jensens ledelsesmetoder, hvor fysisk afstraffelse og rituelle ydmygelser indgik, er debatten eskaleret. Politikens beretning om de ni kvinder, der stod frem og fortalte om deres erfaringer, er blevet delt globalt og er blandt andet blevet dækket af The Guardian, Screen Daily, Hollywood Reporter og Indiewire.

Mandag aften meldte det svenske filminstitut i Stockholm, at de overvejede at stoppe al støtte til Zentropa fremover som følge af ledelsens håndtering af sagen.

Det svenske kulturinstitut er ikke den eneste internationale samarbejdspartner, som har reageret negativt på afsløringerne fra Zentropa og ledelsens hidtidige håndtering.

Tirsdag eftermiddag modtog Politiken en skriftlig kommentar fra Europarådets filmfond, Eurimage, som har støttet Lars Von Triers kommende film 'The House That Jack Built' med 500.000 euro. Her står:

»På grund af den alvorlige karakter af de informationer, som er fremlagt i artiklerne (i Politiken og Information, red.) vil vi i første omgang diskutere sagen med medlemmerne af vores Gender Equality Working Group, før vi vil bringe diskussionen videre til vores ledelse«.

Zentropa: Kulturen må ændres

Nu udtaler Zentropas ledelse i den interne skrivelse til deres samarbejdspartnere:

»Med den viden vi har i dag og med det lys, der i hele verden kastes på denne problematik, er det blevet tydeligt, at det ikke har været en god kultur for alle, og derfor skal den ændres«.

I den interne skrivelse gør ledelsen også opmærksom på, at de har planer om at sætte en proces i gang og kontakte Arbejdstilsynet for at få en professionel vurdering af arbejdsmiljøet.

Det interne brev fra Zentropa er underskrevet filmselskabets ledelse, som består af direktør Anders Kjærhauge, direktør for TrustNordic Rikke Ennis og Zentropa-producerne Sisse Graum Jørgensen samt Louise Vesth.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce