P
Originalfoto: Nevit Dilmen

Originalfoto: Nevit Dilmen

De døde har ikke tabt. De er døde af kræft

Kræftpatienter er sprogligt næsten altid i krig eller på rejse, viser ny forskning. Men de kampmetaforer, der giver en følelse af handlekraft hos nogle patienter, skaber skyldfølelse hos andre over ikke at kæmpe godt nok til at blive helbredt. I Storbritannien vil sprogforskere og kræftlæger nu udarbejde en metafor-menu til mennesker, der lige har fået deres diagnose.

FOR ABONNENTER

Sådan lød nogle af opmuntringerne, da 46-årige Frederikke Alban for tre år siden kom i behandling for endetarmskræft. Hun følte sig bare hverken beredt eller sej. Overhovedet. Hun følte sig sølle. Og sårbar.

»Og indimellem helt vildt rædselsslagen«, som hun siger.

Men den slags er der ikke rigtig plads til i den sprogbrug, der har aflejret sig i den vestlige verden i forbindelse med cancer. Ny forskning viser, at de to store grupper af metaforer inden for kræftsprog er krigsmetaforerne og rejsemetaforerne. Enten er man i krig mod sin egen krop. Eller også er man på en rejse.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr
  • »Det er gået op for mig i år, at jeg er der i mit liv, hvor jeg er ægte bange for at miste«

    For syvende år i træk talte Politiken med Lukas Graham op til jul.

    Den internationale popstjerne fra Christiania er nu en voksen mand med bekymringer, ansvar, drømme om velfærdsgrise og en evig kamp for ikke at være et røvhul over for folk omkring sig.

    Læs Ditte Gieses interview med den 29-årige sanger her.

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce