Jean Plantureux eller Plantu, som han er bedst kendt som, oplever en øget tendens til censur og selvcensur blandt bladtegnere. Her er han fotograferet ved en masterclass for danske tegnere i 2014.
Arkivfoto:: Janus Engel

Jean Plantureux eller Plantu, som han er bedst kendt som, oplever en øget tendens til censur og selvcensur blandt bladtegnere. Her er han fotograferet ved en masterclass for danske tegnere i 2014.

Kultur

Fransk satiretegner: »Angrebet på Charlie, hvor jeg havde venner og gode kolleger blandt de myrdede, ændrede intet i min måde at tegne på«

Ifølge den franske tegner Plantu skal vi komme selvcensuren til livs ved at blive ved med at tegne og forsøge at skabe dialog. Ellers er demokratiet og ytringsfriheden i fare.

Kultur
FOR ABONNENTER

Tegneren Plantu fra den franske avis Le Monde meldte klart ud, da han i 2006, året efter at Jyllands-Posten havde bragt 12 tegninger af Muhammed, tegnede Muhammed, en blyant i form af en minaret og tegneren selv i form af hånden, som holdt blyanten. Hen over tegningen stod den samme sætning gentaget igen og igen: »Jeg må ikke tegne Muhammed, jeg må ikke tegne Muhammed, jeg må ikke ...«.

»Det var min måde at udtrykke min støtte til mine danske venner på. Da jeg så, at imamer udstedte fatwaer mod de danske tegnere, at de var i livsfare og måtte leve i et helvede med livvagter, forstod jeg, at verden havde forandret sig«, siger Plantu, som sammen med FN’s tidligere generalsekretær Kofi Annan har taget initiativ til sammenslutningen Cartoonists for Peace.

Politiken mødte ham i torsdags under et arrangement i anledning af treårsdagen for terrorangrebet på ugeavisen Charlie Hebdo, og Plantu, hvis tegninger optræder flere gange om ugen på forsiden af den verdenskendte avis, er pessimist.

»I disse år er et tankepoliti ved at blive etableret overalt, også i vores lande. Skjult eller åbenlys censur griber om sig, og vi ser masser af eksempler på selvcensur. Men der er kun én ting at gøre: blive ved med at tegne, gå til stregen og nogle gange over den. Ellers er demokratiet og ytringsfriheden i fare«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce