Illustration: Liv Ajse

Illustration: Liv Ajse

Har du også Facebook på hjernen? Derfor er du afhængig af sociale medier

Vi er på Facebook, Twitter og Snapchat som aldrig før. 76 procent af danskerne besøger dagligt et socialt medie, viser nye tal. Har det taget overhånd? Ja, siger eksperter og tidligere ansatte ved Facebook og Google. Og nu også – næsten – topchef Mark Zuckerberg selv. Problemet er, at platformen er fyldt med knapper og andre features, der er stærkt vanedannende. Forstyrrelserne skader vores hjerner og evne til at fungere i samfundet, lyder kritikken.

FOR ABONNENTER

Lad os begynde hos rotterne, og Burrhus F. Skinners berømte forsøg fra 1930’erne.

Den amerikanske adfærdsforsker lukkede et sulten eksemplar ned i en lille avanceret boks. Når rotten skubbede til en knap i boksen, blev den belønnet med foder.

Hurtigt lærte den sig selv at trykke på knappen i boksen, når den var sulten – for at tilfredsstille sit behov, mætte maven.

Så justerede Skinner legen en smule. Og det er nu, det bliver interessant.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr
  • »Det er gået op for mig i år, at jeg er der i mit liv, hvor jeg er ægte bange for at miste«

    For syvende år i træk talte Politiken med Lukas Graham op til jul.

    Den internationale popstjerne fra Christiania er nu en voksen mand med bekymringer, ansvar, drømme om velfærdsgrise og en evig kamp for ikke at være et røvhul over for folk omkring sig.

    Læs Ditte Gieses interview med den 29-årige sanger her.

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce