Cykelbro. Illustration: Dissing+Wetling architecture

Cykelbro. Illustration: Dissing+Wetling architecture

Kultur

Danske arkitekter skal tegne ny gigantisk cykelbro i Kina

Det danske arkitektfirma Dissing+Weitling skal tegne en kinesisk cykelhøjbane på 8 kilometer.

Kultur

Grøn fremtid. I København er Cykelslangen 230 meter lang. Nu skalerer arkitektfirmaet Dissing+Weitling 34-35 gange op og lægger an til en cykelbro på 8 kilometer. De danske arkitekter har nemlig vundet en international opgave om at tegne en cykelhøjbane til sydøstkinesiske Xiamen. Millionbyen ved Det Sydkinesiske Hav har problemer med at få plads til de bløde trafikanter.

Den dansktegnede cykelbro, der kommer til at løbe parallelt med en eksisterende højbane til busser, ligger i 2. sals højde. Den vækker mindelser om noget fra en science fiction-film som Luc Bessons ’Det femte element’, men da filmen kom i 1997, var det at løfte menneskets individuelle færdsel op over jordniveau et scenarium fra en fjern fremtid. Nu, små tyve år senere, har storbyerne så meget vokseværk, at vi rækker ud mod rummet og fortætter byerne opad.

I Californien er tegnestuen oppe på den store klinge med tegningerne til en supercykelsti på 80 kilometer

Dissing+Weitlings vision om en højbane for de tohjulede ventes derfor at blive et pilotprojekt for andre tætpakkede storbyer i Asien. Her er det i forvejen ikke ualmindeligt, at adgangen til restauranter, butikker og offentlige institutioner går via elevatorer og trapper og op over jorden, ligesom gangbroer i etagehøjde er velkendte i millionbyer som Hongkong og Bangkok.

Cykelhøjbroer er til gengæld ikke noget vanligt syn i Asiens byer, men Københavns udviklede net af cykelstier og cykelforbindelser har vækket kinesisk interesse for moderne infrastruktur version Danmark fortæller arkitektfirmaet. Kina står over for at skulle udvikle grøn og gratis trafik, og her kan de danske cykelbroer føre tegnestuer som Dissing+Weitling langt væk hjemmefra.

Ud over en kommende gang- og cykelbro over den hjemlige motorvej ved Folehaven tegner Dissing+Weitling for tiden på en cykelbro over Kallangfloden i Singapore, og i Californien er tegnestuen oppe på den store klinge med tegningerne til en supercykelsti på 80 kilometer.

Partner Steen Savery Trojaborg fra tegnestuen tilskriver den nordiske arkitekttradition med humanistisk, miljøvenligt og brugervenligt design en del af æren: De danske erfaringer med at køre på to hjul i bytrafikken er attraktive, når Asiens metropoler skal tænke i bæredygtig infrastruktur.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce