Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Cathrine Ertmann
Foto: Cathrine Ertmann

Familieformer. Hvad er en rigtig dansk familie?

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan et kunstprojekt på DR definere 'en rigtig dansk familie'?

DR vil finde en rigtig dansk familie. Men kan man overhovedet definere det begreb?

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I et projekt med Kunsthal Aarhus og Statens Museum for Kunst caster DR forskellige familietyper til tre udsendelser, som vil finde 'en rigtig dansk familie'.

Vinderfamilien støbes bagefter som en bronzeskulptur, der skal opstilles på en plads i København.

Projektet vil debattere nye familiestrukturer.

MYDSKE PETER
Foto: MYDSKE PETER

Uffe Elbæk, stifter og politisk leder af Alternativet, tidl. kulturmininister:

»Umiddelbart tænker jeg, at det er en fuldstændig umulig opgave. Hvad vil de vælge det ud fra? I forvejen er der en kæmpe diskussion om, hvad danskhed overhovedet betyder, og så vil de hoppe direkte ind i den debat og definere, hvad en dansk familie er. Det, synes jeg, er en helt umulig opgave«.

»Jeg kan godt forstå intentionen: Det er interessant at folde hele familiebegrebet ud i alle dets afskygninger. Det, synes jeg, er meget positivt. Men at vælge én familie og ikonisere den og sige: Dette er den mest danske familie, det er dybt problematisk, synes jeg, for så gør du én familieform mere rigtig end en anden, og det tror jeg ikke en disse på. Jeg tror, at familier kommer i alle mulige formater og former og antal, og jeg vil have det meget svært og faktisk dårligt med at skulle vurdere, hvad der er mere rigtig dansk familie end noget andet«.

LÆS OGSÅ:

»Jeg kan godt forstå, at de vil sætte hele familien til debat og åbne op, men jeg synes faktisk, at de ved at vælge én, lukker debatten igen. Ved pludselig at sige: Her er den rigtige familie - og jeg er meget nysgerrig på, hvilke kriterier, de vil vælge efter - synes jeg, at de lukker debatten igen, og det er det sidste, vi har brug for i øjeblikket: At lukke den debat og gøre noget mere dansk end noget andet«.

Sara Skaarup, sexolog og forfatter til ’Kærlighedskontrakten – åbenhed og troskab i parforholdet’:

»Kunsten bliver at få skabt debat om, hvad en rigtig familie er. Og det kan kun ske ved at gå ukonventionelt til værks. Lav en statue af to mænd med tre pigebørn. Eller en singlekvinde. Eller to voksne meget langt fra hinanden og nogle børn, der ligger i midten. Så får man noget at snakke om«.

»Den traditionelle danske kernefamilie er jo om noget i opbrud. Ser man på, hvordan folk rent faktisk lever, så er der flere og flere variationer – både i forhold til hvor mange man er, hvordan man vælger at bo og ikke mindst hvilke køn, der finder sammen«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det kan meget let blive bagstræberisk at forsøge at tegne et romantisk billede af en familieform, som mange i realiteten finder ud af, er en illusion at leve op til. Og eftersom den ikke fungerer for alle, så skal man passe på med at tegne ét bestemt idealbillede af den ’rigtige familie’. På den måde insinuerer man jo netop også, at de, som ikke lever på præcis den måde, forvalter deres kærlighed forkert«.

»Det kan blive en vældig magtfuld happening, for den familie, de ender med at vælge som en rigtig dansk familie, risikerer jo at blive decideret normskabende«.

DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS

Pernille Vermund, formand for partiet Nye Borgerlige

»Det ville jeg meget nødig selv give mig i kast med. Vi er et samfund, der består af mange meget forskellige mennesker, der lever forskelligt, så det med at give etiket på, hvem der er rigtige og ikke rigtige, synes jeg ikke man kan«.

»Vi ved jo, at familier kommer i mange udgaver. Min familie er stadig en familie, selv om mine børns far og jeg bor hver for sig og i nye parforhold, er vi stadig en familie, og sådan opfatter børnene det også«.

»For mig handler familie i bund og grund om, hvem vi er beslægtede med. Og man kan sagtens være familie, selv om man ikke bor sammen«.

»Jeg opfatter det også sådan, at hvis man er flyttet hertil fra Frankrig, USA eller Tyrkiet og har fået dansk statsborgerskab, så er man en dansk familie. Føler man sig som en dansk familie, så er man en dansk familie«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og for masser af familier skaber det også værdi at have familier, der krydser landegrænser. Vi har masser af mennesker her i landet, der er kommet fra andre lande og kulturer og har bidraget positivt til vores land. Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, om kunstneren eksempelvis ender med at vælge en familie, der oprindeligt stammer fra et andet land«.

»Til gengæld synes jeg ikke, at programmet og skulpturen er noget, vi bør bruge offentlige midler på. Det burde kunne finansieres privat«.

»Og den debat DR vil sætte i gang, mener jeg, at civilsamfundet sagtens selv kan tage sig af. Grundlæggende ønsker vi at fjerne mediestøtten og privatisere DR, så de bliver forpligtede til at lave programmer, som der er seere til. Der er mennesker, der skal gå på arbejde og tjene penge for at betale sådan et program her uden at blive spurgt, om det har værdi for dem, og det synes vi ikke er rimeligt«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden