Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forsvar. Se og Hørs tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup bør ifølge anklageren i føngsel i to år. Forsvaren mener ikke, han kan dømmes. (Tegning: Anne-Marie Steen Petersen)

Forsvar. Se og Hørs tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup bør ifølge anklageren i føngsel i to år. Forsvaren mener ikke, han kan dømmes. (Tegning: Anne-Marie Steen Petersen)

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvarer: Se og Hør-sagen handler om ytringsfrihed og menneskerettigheder

Ingen af de tiltalte Se og Hør-folk var ifølge deres advokater klar over, at tys-tys-kilden foretog sig noget ulovligt. Hvis han altså gjorde noget ulovligt.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var det sidste punkt på programmet. Efter en lang og gråtonet dag i Retten i Glostrup i dag havde en vis træthed indfundet sig. Fire forsvarsadvokater havde på skift brugt en times tid på at forklare, hvorfor deres klienter, der er tiltalt i Se og Hør-sagen, skal frifindes.

Indimellem gabte tys-tys-kilden, inden han lagde ansigtet tilbage i venstre håndflade. Ken B. Rasmussen glattede sit skæg igen og igen for dog at lave noget, mens Qvortrup suttede lidt på sin brillestang, og Kim Henningsen strøg rundt på mobilen efter adspredelse.

Men det var, som om de lavthængende loftsplader i retslokalet hævede sig en lille smule, da Henrik Qvortrups advokat, Anders K. Németh, som den femte og sidste indtog pladsen bag skranken midt i rummet og begyndte sin procedure i den store Se og Hør-sag.

»De fleste er bekendt med grundloven og den europæiske menneskerettighedskonvention. Og med de regler, der gør Danmark til et retssamfund. Men én bestemmelse er grundpillen i det hele«, sagde han.

»Straffelovens paragraf 1«.

Det er den, der fastslår, at der skal være hjemmel i loven, hvis nogen skal straffes. Og det mente Németh i lighed med sine fire kolleger ikke, der var. Og at anklagen mod de fem tidligere Se og Hør-ansatte derfor bør droppes.

De er nemlig tiltalt for at medvirke til, at tys-tys-kilden uberettiget skaffede sig adgang til Nets systemer. Men ifølge advokaten, som faktisk ligner sin klient i 2/3 og lidt mere energisk størrelse, kan de kun dømmes, hvis de vidste, at kilden hackede sig ind i Nets’ systemer for at hente oplysninger om de kendtes brug af kreditkort.

Og ingen af de anklagede var ifølge deres forsvarsadvokater klar over, at tys-tys-kilden foretog sig noget ulovligt. Hvis man altså overhovedet kan tale om, at han gjorde noget ulovligt, når han nulstillede sine kollegers passwords. Eller om det bare var en del af hans beføjelser som systemoperatør i IBM/Nets.

»Anklagemyndigheden har sagt en masse belastende ting om min klient. Men det er fuldstændig ligegyldigt, for det, retten skal tage stilling til, er hacking«, sagde Anders K. Németh.

Sagerne er forældet. Hvis der altså overhovedet er nogen sager. Der er i hvert fald ikke ført tilstrækkeligt med beviser. Anklageskriftet er utilstrækkeligt formuleret. Og det kan ikke bevises, at nogen af de fem tidligere ansatte på Se og Hør havde forsæt.

Sådan lød nogle af de øvrige pointer, der gik igen fra de fem forsvarsadvokater.

Og så blev det også dagen, hvor afsnittet om ytringsfrihed i menneskerettighedskonventionen kom op på skærmene i retslokalet. Det skete, da tidligere chefredaktør Kim Henningsens advokat, Kåre Pihlmann, tog ordet. Journalister skal nemlig i et frit samfund have mere end almindeligt lange tøjler, mente han.

Jeg gør bestemt ikke gældende, at det her er på Watergate-niveau

»Jeg gør bestemt ikke gældende, at det her er på Watergate-niveau«, understregede den velgroomede Kåre Pihlmann på troværdighedsjysk med henvisning til de sladderhistorier i Se og Hør, der er det eneste, der er kommet ud af tys-tys-kildens oplysninger.

Alligevel har vi alle »en samfundsmæssig interesse i, at journalister i håndteringen af kilder stilles meget frit«, sagde han.

Skal hans klient alligevel straffes, skyder anklageren langt over målet, når han siger, at Kim Henningsen i lighed med Qvortrup og tidligere chefredaktør Per Ingdal skal idømmes ubetinget fængsel i op til to år.

»I sagen om telefonaflytninger på den britiske avis News of The World, som havde en helt anden grovhed og karakter, fik den hovedansvarlige, den tidligere redaktør Andy Coulson, 18 måneders fængsel. Kim Henningsen overtog bare en ordning, der havde fungeret i flere år under to tidligere chefredaktører«, sagde han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det virker hult

Per Ingdals advokat, Niels Ulrik Heine, ville slet ikke diskutere en nedsættelse af straffen til sin klient, som anklageren mener skal i fængsel i op til to år. Han skal nemlig frifindes, fordi kun et enkelt og ifølge Heine utroværdigt vidne har sagt, at Ingdal var orienteret om tys-tys-kilden i det halve år, han vikarierede som chefredaktør på Se og Hør.

Først på dagen procederede forsvarerne for de to journalister Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen. Begge argumenterede ligeledes for, at deres klienter burde frifindes. Anklagemyndigheden har krævet Kopping og Rasmussen idømt betinget fængsel i 8-10 måneder med den argumentation, at de som menige medarbejdere ikke bar et lige så tungt ansvar som chefredaktørerne.

Det står i kontrast til, at den samme anklager i august kun krævede fire måneders betinget fængsel til de to forhenværende redaktionschefer på Se og Hør, Kim Bretov og Lise Bondesen.

»Det virker hult, når vi har siddet i dette retslokale i august og hørt anklagemyndigheden lægge ud med fire måneders betinget fængsel til to ledende medarbejdere«, sagde Ken B. Rasmussens forsvarer, Christian Zøllner.

Dommen ventes 24. november.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden