Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Milliardopgave. Et enkelt byggeteam skal de næste fire år står for samtlige byggerier på børne- og ungeområdet  i Københavns Kommune, der som en af landets største absolut største bygherrer forventer at bruge 2,3 milliarder kroner på nye skoler, børnehaver m.m..
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Milliardopgave. Et enkelt byggeteam skal de næste fire år står for samtlige byggerier på børne- og ungeområdet i Københavns Kommune, der som en af landets største absolut største bygherrer forventer at bruge 2,3 milliarder kroner på nye skoler, børnehaver m.m..

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kæmpeudbud afgjort: De skal bygge alle Københavns skoler, børnehaver og kulturhuse

To teams vinder udskældt milliardudbud af alle byggeopgaver i København de næste fire år.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To byggeteams ledet af entreprenørvirksomhederne Enemærke & Petersen og Jakon skal stå for stort set samtlige af Københavns Kommunes bygge- og renoveringsopgaver de næste fire år.

Det meddeler Københavns Kommune, efter at ansvaret for samtlige skoler, børnehaver, kulturfaciliteter og idrætsanlæg har været sendt i udbud som to såkaldte strategiske partnerskaber gennem den kommunale byggeorganisation, Byggeri København, under overborgmester Frank Jensens (S) økonomiforvaltning.

Udbuddene har været udsat for massiv kritik fra flere store arkitektvirksomheder, som Politiken har beskrevet denne sommer.

Vi har store forventninger til, at vi med det nye samarbejde kan gøre Københavns byggerier billigere, bedre og mere rettidige

Det største udbud på børne- og ungeområdet beløber sig til opgaver for anslået 2,3 milliarder kroner til »udvidelse, ombygning og renovering af eksisterende skoler, fritidshjem og daginstitutioner samt nybygning af daginstitutioner«. Det skal varetages af Enemærke & Petersen med arkitektfirmaet Nøhr & Sigsgaard, KANT arkitekter, Dominias rådgivende ingeniører, rådgivningsvirksomheden Norconsult og GHB Landskabsarkitekter som underleverandører.

Imens skal håndværkerfirmaet Jakon sammen med de rådgivende ingeniører EKJ, Rørbæk og Møller arkitekter, arkitektfirmaet Leth & Gori og Schul landskabsarkitekter stå for alle opgaver under kommunens øvrige forvaltninger, Teknik- og Mijøforvaltningens anlæg fraregnet. De skal stå for nybygning, udvidelse, ombygning og renovering af idrætsanlæg, kulturinstitutioner og botilbud til en anslået værdi på omkring 600 millioner kroner.

Med de to partnerskaber forventer Frank Jensen, at kommunen kan spare betydelige summer på de anlægsudgifter, som flertallet bag dette års budget på Københavns Rådhus har krævet reduceret med 10 procent.

»I København skal vi blandt andet bygge nye skoler, børnehaver og idrætsanlæg frem mod 2027, hvor byen vokser med 100.000 nye borgere. Vi skal også vedligeholde vores institutioner, så vi kan tilbyde ordentlige forhold til københavnerne. Derfor skal vi have bedre løsninger i vores byggeprojekter, så vi får mere byggeri for pengene. Det kan vinderne på bedste vis bidrage til«, siger overborgmesteren i en pressemeddelelse.

Mødte hård kritik

Om udbuddene faktisk vil betyde mere byggeri for pengene satte en stribe københavnske arkitekter dog spørgsmålstegn ved denne sommer.

Kæmpeudbudene vil ensrette arkitekturen, og den manglende konkurrence om de enkelte opgaver vil bremse den innovation, som har gjort dansk velfærdsarkitektur førende internationalt set, lød det blandt andet fra arkitekterne og deres brancheorganisation, Danske Arkitektvirksomheder.

Her advarede direktør Lene Espersen mod skabelsen af et »oligopol«, hvor de få bestemmer, hvad der skal bygges i København.

»Vi er bange for, at kvaliteten går fløjten, fordi byggeriet bliver kørt ind i sådan en samlebåndsfabrik, hvor vi ikke får den konkurrence og innovation, der er garant for god byggekvalitet«, sagde hun blandt andet og pegede på dårlige erfaringer med lignende store udbud i 1980'erne.

Både Frank Jensen og byggechefen i Københavns Byggeri, Rasmus Brandt Lassen, afviste dengang, at de store udbud ville gå ud over kvaliteten.

»Ingen har jo givet os mandat til at begynde at bygge dårligere. Vi skal fastholde en høj kvalitet og fokusere den, så vi får lave driftsomkostninger og høj brugertilfredshed«, sagde byggechefen blandt andet.

De strategiske partnerskaber kan sågar betyde bedre byggeri, erklærer han i dag.

»Vi har store forventninger til, at vi med det nye samarbejde kan gøre Københavns byggerier billigere, bedre og mere rettidige, og vi glæder os rigtig meget til at komme i gang sammen med vores nye strategiske partnere«, siger Rasmus Brandt Lassen i pressemeddelelsen.

Hvis der til den tid ikke er blevet klaget over valget af de to byggeteams, vil kontrakterne med de to byggeteams blive underskrevet den 29. november, oplyser Københavns Kommune.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden