Digte. 'Yahya Hassan' er nu solgt til udgivelse i Sverige, Norge, Holland, Tyskland og Italien.
Foto: FINN FRANDSEN

Digte. 'Yahya Hassan' er nu solgt til udgivelse i Sverige, Norge, Holland, Tyskland og Italien.

Bøger

Rekord: Yahya Hassan runder de 100.000

Årets mest omtalte digtsamling slår rekord og sælges i udlandet efter auktioner.

Bøger

Ingen havde set det komme.

Men Yahya Hassans digte om sin opvækst i et ghettoområde i Aarhus er blevet den mest opsigtsvækkende litterære debut herhjemme i årevis.

Digtsamlingen med den simple titel 'Yahya Hassan' er nu blevet trykt i 100.000 eksemplarer melder Hassans forlag, Gyldendal.

Dermed overhaler den 18-årige indvandrerdigter Vita Andersen, hvis digtsamling 'Tryghedsnarkomaner' i 1977 rundede et oplag på 95.000 eksemplarer.

Og dermed er 'Yahya Hassan' den bedst sælgende digtsamling i danmarkshistorien. Tæller man i den ligning en udgivelse af en digters samlede værker med, er der dog endnu et stykke op til Benny Andersens 'Samlede digte 1960-1996', som er udkommet i over 130.000 eksemplarer.

Solgt til flere lande
Normalt udkommer en digtsamling herhjemme i 300-400 eksemplarer. Men Yahya Hassans fortælling om, at han er »fucking vred på sin forældres generation«, har fået hidtil uset meget opmærksomhed.

Men mere kan være på vej, for samtidig med at den unge digter slår oplagsrekorder i Danmark, kan han være på vej mod et lige så stort gennembrud uden for landets grænser.

'Yahya Hassan' er for længst solgt til Sverige og Norge, men nu har Gyldendals Litterære Agentur også indgået aftale om at udgive digtene i Holland, Tyskland og Italien. Det skriver Berlingske.

Salget til udlandet sker efter en række auktioner, hvor der i både Holland og Tyskland har været fire forlag, som har budt på digtsamlingen. 'Yahya Hassan udkommer formentlig i Tyskland til marts, i Sverige og Norge til april og i Holland til maj.

»Det er aldrig sket før, at en debutdigtsamling er trykt i et oplag på 100.000 eksemplarer og har fået så megen omtale, og det får også de udenlandske forlag til at håbe, at noget tilsvarende kan ske i deres lande. Digtsamlingen rejser en debat om en problemstilling, som er aktuel i en stor del af verden, og derfor vil også udenlandske læsere kunne genkende sig selv i den«, siger Sofie Voller fra Gyldendal til Berlingske.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce