Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
selskab. Tage Skou-Hansen sidder som nummer fem fra venstre. Han er i selskab med Rolf Bagger, Jørn Lund, Claes Kastholm Hansen, Ole Grünbaum og Hans Hauge.
Foto: FINN FRANDSEN

selskab. Tage Skou-Hansen sidder som nummer fem fra venstre. Han er i selskab med Rolf Bagger, Jørn Lund, Claes Kastholm Hansen, Ole Grünbaum og Hans Hauge.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kollegaer mindes Tage Skou-Hansen: Han var en maskulin type - der udstrålede stor følsomhed

Carsten Jensen, Nils Gunder Hansen og Johannes Riis sætter ord på den afdøde forfatters person og forfatterskab.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatteren Tage Skou-Hansen er død, 90 år gammel. Han var en faderfigur, en maskunlin type med stor følsomhed, en kritisk forfatter, og meget mere.

I hvert fald hvis man spørger forfatter Carsten Jensen, professor Nils Gunder Hansen og litterær direktør på Gyldendal, Johannes Riis, som alle har arbejdet tæt sammen med Tage Skou-Hansen flere gange i løbet af sin 60 år lange forfatterkarriere.

LÆS NEKROLOG

Carsten Jensen, forfatter - holdt stor tale for Tage Skou-Hansen ved hans 50 års jubilæum

»Jeg oplevede ham som en faderfigur i 70’erne og 80’erne i et landskab, der nærmest var blottet for rollemodeller. Han stod udenfor, men han var spørgende, anfægtet og anfægtende, og jeg læste hans forfatterskab tæt«.

»Når han talte, faldt ordene med stor vægt. Han var ikke de store fagters mand. Men han var en nysgerrig mand, og derfor følte jeg altid, når jeg besøgte ham, at der var en gensidighed mellem os – man var ikke bare i audiens hos en stor forfatter«.

»Han tilhørte ikke den københavnske kulturradikale kreds, der kendte alle svarene på forhånd. På den måde var han en modpol til Klaus Rifbjerg. Han var altid i tvivl, og derfor var han altid meget inspirerende«.

Nils Gunder Hansen, professor ved SDU og forfatter til et forfatterskabsportræt af Tage Skou-Hansen

»Det slog mig altid hvor enorm høj og stærk, han var at se på. En meget maskulin type. Men når man talte med ham, udstrålede han en stor følsomhed«.

»Jeg opfattede ham som en meget søgende person. På den ene side havde han sine holdninger, men han var også meget nysgerrig og åben over for forandringer i tiden, nærmeste seismografisk. Eksempelvis gjorde ungdomsoprøret sidste i 60’erne stort indtryk på, selv om han var for gammel til at være en del af det«.

»Når man talte med ham, tog han tingene ret alvorligt. Han havde et undersøgende forhold til ting, ikke sådan én, der havde en parade af færdige meninger, som han kørte af. Han var grublende type. Han havde en opfattelse af, at en romanforfatter ikke bare skriver bøger, men også forsøger at finde ud af, hvad der foregår i tiden«.

Johannes Riis, litterær direktør for Gyldendal

»Hans forfatterskab er utvivlsomt et af de vægtigste og mest vedkommende i det 20. århundrede. Han var en ualmindelig retlinet og på alle måder ordentlig mand, som levede og åndede med det samfund han var en del af - han var om nogen en forfatter, der gik ind i sin tid, tog kritisk stilling til den og udtrykte, hvad han mente om den udvikling, han var vidne til«.

»Det lå ham på sinde at vise mennesker den tid, de levede i, og hans kortlægning af det parcelhus-Danmark, der opstod i 60'ernes velfærdsstat, og af det liv, der blev levet i det, vil blive stående som eksempel på, hvor tæt litteraturen kan komme på en helt konkret virkelighed«.

»Tage var meget seriøs person, han var ikke en mand, man bare sad og smalltalkede med. Han var engageret i sin tid og alt det, der skete i den, og der var altid et eller andet emne, han gerne ville tale med en om«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden